– Når man får Bach servert på sølvfat, er det for dumt å ikke spise

Noen møtte opp for 30. gang for å få med seg den årlige Bach-konserten i den stille påskeuka. Det er noe spesielt med denne høytiden og denne komponisten.

Laurens Weinhold spiller solostykker av Bach i St. Petri kirke i Stavanger.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Han hører med til påsken. Det må være slik, sier Johan Sie på vei ut av dørene i Petrikirken i Stavanger. Han akkompagneres av en annen tilskuer som har vært her hvert år siden den første versjonen av konserten «Bach i den stille uke» for 30 år siden.

– Det ligger så mye Bach i påskens ryggrad, mener Eivind Lavik Nome.

Domkirken og St. Petri har hele påskeuka formidlet musikken til den tyske barokkomponisten på ulike vis. Men hva er det med denne Bach? Hvorfor brukes han så mye i påsken?

Tegnet kors i notene

Denne skjærtorsdagen står den 22 år gamle fiolinisten Laurens Weinhold på kirkegulvet og drar buen over strengene. I bakgrunnen bøyer Petrikirkens massive Jesus-statue seg ned mot ham. Frelseren. Det må være et hint.

– Mange kaller Bach den femte evangelisten. Han formidler kirkens budskap og har komponert mye til påskehøytiden, sier Vidar Vikøren. Han står for orgelmusikken på kveldens konsert og er også førsteamanuensis i orgel. Han forteller at den dypt religiøse Bach brukes så mye på denne tiden av året nettopp på grunn av det kristne budskapet han formidler.

– Det hendte til og med at Bach tegnet notene slik at de dannet et kors. Det er en forkynning som er skjult for lytterne, men som de som spiller musikken kan oppdage, sier Vikøren.

– Hva kan lytterne få med seg, da?

– Musikken snakker for seg selv. Man finner noe mer i tonene hvis man bare leter, sier fiolinist Weinhold.

Domkirken serverer Orgel-Bach i 17 porsjonerProtestanten Bach og hans ærlege alvorPublikum vil høre «You´ll never walk alone» på orgelets ønskekonsertStor begeistring for "Messias" i Domkirken

Musikken trenger inn

– Har dere funnet noe selv i Bachs musikk?

– Jeg vil absolutt si at musikken trenger inn. Den forklarer mange av de spesielle tingene i troen, sier Vikøren.

– Det er følelser som åpenbarer seg for meg, istemmer Weinhold.

– Religiøse følelser?

– Ja, både òg. Men man må ikke nødvendigvis være religiøs for å få noe ut av det. Det er det som er så fint med musikk, at man kan finne så mye her, sier Weinhold.

Vikøren mener det også handler om modning.

– Det er noe med det å bli eldre. Da jeg spilte Bach som 16-åring, var det mange nyanser i musikken jeg ikke hadde grunnlag for å få med meg.

Laurens Weinhold begynte på universitetet som 15-åring!

Bach er rockete

Det sies ikke mye i løpet av denne timen med orgel og fiolin. Mot slutten kommer likevel sogneprest Ellen Nordtun inn og leser teksten om Jesu siste måltid. Resten av forkynningen skjer i det stille.

– Konserten er en stille andakt. En slags musikkandakt, sier organist Vikøren.

De to herrene i utgangsdøren henter også mye i musikken de nettopp hørte.

– Det er kanskje en grunn til at Bach har stått seg så lenge. Det er trøkk i det, det er rockete. Det er full rulle i orgelet, sier Eivind Lavik Nome.

– Bach er en av de store innen orgelmusikk, mener Johan Sie.

De roser kveldens fiolinist og organist.

– Det var mye lyd og mye vellyd. Når man får Bach servert på sølvfat, er det for dumt å ikke spise, sier Lavik Nome.

30 ting du kanskje bør vite om påskenHvilke krimbøker bør du velge i påsken? Hør Aftenbladets krimpodkast!
Publisert: