Nybø til univer­site­tene om nynorsk: – Nå er det skjer­pings

Iselin Nybø, forsknings- og høyere utdanningsminister (V), har fått med seg universitetenes brudd på Målloven. For dårlig, mener hun. Nå vil hun se på tiltak for å bedre bruken av nynorsk på universitetene.

Publisert: Publisert:

Påtroppende rektor ved Universitetet i Stavanger, Klaus Mohn, tror andelen nynorsk på universitetet vil øke. Det umiddelbare målet er å nå kravet på 25 prosent nynorsk. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

 • Solveig Eriksen
  Journalist

– Nå er det skjerpings, sier Iselin Nybø, forsknings- og høyere utdanningsminister (V).

Universitetet i Stavanger (UiS) når ikke minstekravet på bruk av nynorsk, på niende året. 25 prosent av alt skriftlig materiale skal være på nynorsk. Det er lovfestet i Målloven. I 2018 var bare 11,8 prosent av nettartiklene til UiS på nynorsk. Andre universiteter i Norge sliter også med å nå kravet.

Engelsk, men også nynorsk

Nybø besøkte regionen på mandag, sammen med landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF). De to besøkte til et nyetablert senter for biomedisin på Høyland. Nybø hadde også fått med seg nyheten om nynorskbruken på universitetene.

– Bruken av nynorsk er for dårlig, ikke bare på UiS, men generelt over hele sektoren, sier Nybø.

– Det er flere områder vi må se på, der det er press når det gjelder språk. For eksempel må vi passe på at ikke alt faginnholdet foregår på engelsk, men vi har også et krav om nynorsk.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø mener universitetene må skjerpe seg. Samtidig vil hun se nærmere på hvilke tiltak som kan hjelpe nynorskandelen. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Ti år siden språkmeldingen

Det er ti år siden Stortinget kom med den siste språkmeldingen. Nybø forteller at kulturminister Trine Skei Grande står i spissen for en ny melding som kommer neste år.

I den siste meldingen, for 2007–2008, står det følgende:

Nynorsk er godt etablert i offentlige sammenhenger. Utdanningssektoren, kirken, offentlig forvaltning, litteratur- og kulturliv og humanistiske fag er samfunnsområder der nynorsken står sterk.

Ifølge Språkrådet, står ikke nynorsken like sterkt ved universitetene lenger. Nybø nevner ingen konkrete tiltak, men vil se nærmere på å sette inn spesielle tiltak slik at universitetene blir bedre på norsk språk i begge målformer.

Landbruks- og matminister Bollestad sier seg også enig i at bruken av nynorsk er viktig.

– Det er viktig for meg at vi her i landet har to språk, og dette ønsker vi å følge opp så langt det er mulig.

Klaus Mohn og Marit Boyesen under rektorsermonien ved UiS tidligere i sommer. Seremonien markerte at sittende rektor Marit Boyesen går av og overlater rektorkjedet til Klaus Mohn. Mohn tar over som rektor torsdag 1. august. Foto: Jan Inge Haga

– Noen må gjøre noe de ikke er vant til

I en tidligere sak om nynorskandelen, sa avtroppende rektor ved UiS, Marit Boyesen, at de har gitt problemet oppmerksomhet og jobber med tiltak for å bedre prosentene. Klaus Mohn er allerede ansatt som arvtaker og overtar som rektor ved UiS torsdag 1. august.

Han er optimistisk.

– Jeg har god tro på at tallene kommer til å endre seg. En umiddelbar ambisjon er å få tallene opp til kravet, sier Klaus Mohn, påtroppende rektor. – Jeg bruker nynorsk selv og har allerede lagt merke til at flere bruker nynorsk i kommunikasjonen som involverer meg, fortsetter han.

Mohn mener dette indikerer at tallene ved UiS kommer til å snu.

– Dette gjelder jo ikke bare UiS, men også andre universiteter. Hvorfor tror du det er så vanskelig å nå målet?

– De fleste har en målform som de er vant med, og vi har ikke 25 prosent nynorskbrukere. Det betyr at noen må gjøre noe de ikke er vant med.

For å de som bruker bokmål, til å bli flittige nynorskbrukere, mener Mohn en tydelig oppfordring fra ledelsen må til. Det har han tenkt til å gjøre når han trer til som rektor.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Helsetilsynet mener Sirdal har begått flere lovbrudd i behandlingen av gravid kvinne

 2. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke hjemme

 3. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

 4. Disse Viking-spillerne får tidenes mulighet

 5. Brann i søppeldunk på Arkaden

 6. Ferjemøte om Hjelmeland: - Jeg er forsikret om at saken blir tatt opp på høyeste hold

 1. Iselin Nybø
 2. Klaus Mohn
 3. Språk
 4. Språkrådet
 5. Skole og utdanning