Bronse til Christian i Bocuse d’Or: - Jeg er litt skuffet

Seieren glapp, men Christian André Pettersen fra Mondo i Sandnes sikret seg det gjeve bronsetrofeet i Lyon onsdag kveld.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Det er bare ett ord som passer i ørene dine på en dag som dette, og det kom ikke i dag. Jeg innrømmer at jeg er litt skuffet. Jeg har drømt lenge om dette og har jobbet knallhardt for det, så jeg hadde selvsagt håpet på gull. Teamet har gjort en fantastisk god jobb, men det var en vanskelig oppgave i år, og det har kanskje gjort utslaget, sier Christian André Pettersen til Aftenbladet etter at prisseremonien i Lyon er over.

Christian André Pettersen måtte se Danmark gå øverst på seierspallen.

– Kommer du til å prøve deg i Bocuse d’Or igjen?

– Nei... det får vi se på, sier Pettersen.

Medaljen til Norge betyr at Norge nå har 11 medaljer i Bocuse d’Or, mest av alle nasjoner. Frankrike sto også med 10 før kveldens premieutdeling. Danmark gikk til topps, mens Sverige kom på andreplass. Ren skandinavisk pall, med andre ord.

– Det er en fantastisk følelse å være den som gjør at Norge kommer i tet. Vi er en fantastisk matnasjon, sier Pettersen.

Stiansen: - Vi kan dra hjem med stolthet

Bent Stiansen, Norges første Bocuse d’Or-vinner og Norges representant i juryen, mener at pallplass er fantastisk uansett.

– Når du driver toppidrett og toppmatlaging, sikter du mot gull. Det gikk ikke i dag, men det var veldig jevnt, og høyt nivå på Sverige og Danmark som slo oss. Vi er ikke fornøyd med bronse, men vi står oppreist. Vi har gjort en god jobb, vi kan dra herfra med stolthet, sier Stiansen til Aftenbladet.

I likhet med Pettersen syntes han det var fint å dele pallen med våre to nærmeste naboland.

– Jeg har det jo veldig enkelt: Jeg bor i Danmark halvparten av året, jeg har svensk svigersønn og er norsk selv. Uansett så vinner jeg, sier Stiansen og ler.

Vinnerne fra 2011 sammen på pallen igjen

– Det er kanskje riktig å si at vi er litt skuffet, men det er bare akkurat nå. For det er utrolig flott å klare det vi har gjort i dag. Ikke minst at vi i dag har klatret forbi Frankrike som mestvinnende nasjon, sier trener Gunnar Hvarnes.

Han tok selv bronse da han deltok i Bocuse d’Or i 2011.

– Det som er litt morsomt, er at pallen ser helt lik ut som den gang jeg konkurrerte. Da var det de som var trenere for Sverige og Danmark i år som sto på pallen selv.

Hellstrøm: Vinnervilje som hos Petter Northug

Norges kanskje aller største kjendis-kokk, Eyvind Hellstrøm, har fulgt Bocuse d’Or helt fra starten i 1987, og deltok selv to år senere. Han synes det er både overraskende og fantastisk at Norge nå er den mestvinnende nasjonen, målt etter antall medaljer.

– Man kan lure på hvorfor det er Norge som har tatt denne posisjonen, for Norge er ikke noe matland, når vi sammenligner med alle de andre landene. Det skyldes rett og slett en innsats fra alle superentusiastene og de fantastiske kokkene. Jeg har vært med på dette showet i mer enn 30 år, og kan bare si at det er en vinnervilje som kan sammenlignes med den du finner hos utøvere som Petter Northug. Vi har det som skal til for å hevde oss i en helt vanvittig konkurranse, sier Hellstrøm.

Han har registrert at Pettersen er litt skuffet, men mener han har all grunn til å være superglad for å ha kommet på pallen.

– Han fortjener stor beundring for det han har prestert. Jeg er kjempeglad for at han klarte å komme på bronseplass. Dette var en ren nordisk seier, og det er bemerkelsesverdig i seg selv, sier Hellstrøm.

Christian André Pettersen med bronsetrofeet.
Les også

RETTENE HAN LAGET: Vil vinne Bocuse d’Or med purre fra Jæren og tang fra Lofoten

De tre skandivaviske vinnerkokkene: Sebastian Gibrand (Sverige), Kenneth Toft-Hansen (Danmark) og Christian André Pettersen.
Les også

Før premieutdelingen: Tidligere Bocuse d’Or-deltakere tror på pallplassering for Christian

Christian André Pettersen er den 3. nordmannen som tar bronse i Bocuse d’Or, etter at konkurransen ble arrangert for første gang i 1987. Hans trener Gunnar Hvarnes oppnådde samme plassering da han konkurrerte i 2011, det samme gjorde Odd Ivar Solvold i 1997.

Pettersen har deltatt i 23 store kokkekonkurranser før verdensfinalen i Lyon, men dette er den konkurransen som har hengt klart høyest for Sandnes-kokken, og noe han har jobbet for å oppnå helt siden han var 9 år gammel.

Han var en av de store forhåndsfavorittene, ikke minst siden han vant den europeiske finalen i Torino i 2018 suverent. Denne gang måtte han imidlertid nøye seg med bronse.

Publisert: