Mer enn doblet overskuddet i korona-året

Koronaen gjorde at Stavanger Symfoniorkester (SSO) ikke klarte å bruke opp alle pengene som planlagt i fjor. Det kan bety kutt i neste års tilskudd fra kommunen.

Da myndighetene ga tillatelse til å ha inntil 200 publikummere, utsatt Stavanger Symfoniorkester ferien for å kjøre tre konserter på en dag.
 • Kjell Arne Knutsen
  Kjell Arne Knutsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 244 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Stavanger Symfoniorkester mer enn doblet overskuddet i 2020 sammenlignet med året før.

2020: 13,4 millioner kroner

2019: 4,7 millioner kroner

– Resultatet skyldes hovedsakelig at nivået på offentlig tilskudd har blitt opprettholdt, samtidig som SSO har hatt en vesentlig nedgang i driftskostnader i 2020, sier kommunikasjonssjef Cecilie Christ.

Ingen permittert

Nasjonale og lokale smitteverntiltak førte til en betydelig reduksjon i produksjonskostnader, reisekostnader og markedsføringskostnader. Ingen ansatte ble permittert som følge av koronarestriksjonene, men det ble ikke hyrt inn vikarer ved sykmeldinger eller annet fravær. På den måten ble det også brukt mindre penger.

– Vi fikk tidlig beskjed om at de offentlige tilskuddene ville bli opprettholdt, og da var det ingen grunn til å gå til permitteringer. Tvert imot ønsket vi å holde aktivitetene i gang så godt som mulig, sier Christ.

Samtidig gikk inntektssiden noe ned. Billett- og abonnementsinntektene sank fra 11,7 millioner kroner i 2019 til 4,9 millioner kroner i 2020. Denne reduksjonen ble bare delvis kompensert av staten. Totalt mottok SSO 1,85 millioner kroner i korona-kompensasjon fra kulturdepartementet.

Les også

Nye reglar for kulturlivet er både godt og dårleg nytt

Stavanger kommune ga i 2020 et tilskudd på snaut 27 millioner kroner til orkesteret. Årets tilskudd ble redusert til cirka 25 millioner, som følge av stram kommuneøkonomi. Tilskuddet ble vedtatt av kommunestyret i desember, før regnskapet til SSO ble klart.

Les også

Stats­forval­teren: – Underlig at man kan dra fra Sola til Stavanger på jobb, men ikke gå på konsert etter jobb

Les også

På grunn av manglende skruer kan Imir Scenekunst fortsatt bare ha 10 personer i salen

Diskuterer overskuddet

Konstituert kultursjef Kristina Ehrenberg-Rasmussen viser til at kommunen har en trepartsavtale om finansiering av SSO med stat og fylkeskommune.

– 2020 har vært et unntaksår med krevende økonomistyring for alle i kultursektoren, også de større institusjonene. Vi er i dialog med SSO og de andre forvaltningsnivåene om hvordan vi stiller oss til et positivt årsresultat og tilskudd for kommende år, sier hun.

Fristen for å søke om tilskudd for 2022 er 1. mars.

Kultursjefen avviser at det er aktuelt å kreve tilbake tilskudd som er utbetalt. Det ble tidlig bestemt etter koronautbruddet at alle tilskudd i 2020 skulle gis som planlagt, selv om det ble endringer i programmet.

Publikumstall

2020: 25.000 publikummere fordelt på 173 konserter/spilleoppdrag

2019: 82.155 publikummere fordelt på 193 konserter/spilleoppdrag

2018: 79.568 publikummere fordelt på 199 konserter/spilleoppdrag

Les også

Slik har korona påvirket unge artister

Nesten lik stor aktivitet

2020 ble på alle måter er annerledes år for SSO. Da Kultur-Norge ble nedstengt, måtte orkesteret legge om planer og finne nye måter å ivareta samfunnsoppdraget.

– Som første orkester i Norge startet SSO å strømme direktesendte konserter. Det skjedde fra Fartein Valen torsdag 26. mars, mindre enn to uker etter nedstengningen, opplyser kommunikasjonssjef Cecilie Christ i SSO.

I perioden fra mars til juni spilte SSO 26 direktesendte konserter, 8 innspillinger, samt over 40 konserter utendørs for beboere på̊ sykehjem og bofellesskap og 25 «pop-up» konserter i regionen.

SSO ble også første orkester i landet som hadde 50 publikummere tilbake i konsertsalen da det ble tillatt 7. mai.

– Applausen fra den første forestillingen var mer rungende enn noen gang selv om det nesten ikke var folk i salen. Det var slik at jeg fikk tårer i øyekroken, sier Christ.

Da myndighetene åpnet for inntil 200 publikummere i 15. juni, valgte orkesteret å utsette sommerferien og spilte tre konserter for til sammen 600 publikummere samme dag.

Selv om aktivitetsnivået var høyt gjennom hele året, sank publikumstallene dramatisk. Gjennom året har SSO spilt konserter for 25.000 publikummere mot over 80.000 i et normalår.

Dessuten har orkesteret strømmet konserter til 80.000 digitale seere fra mer enn 70 land.

Les også

 1. Idrettslag må vente flere år på spillemidler: – Skulle heller brukt pengene på barn og unge

Publisert:

Korona-viruset

 1. 581.000 voksne nordmenn er fortsatt uvaksinert. Det kan få konsekvenser i vinter

 2. Én måned siden gjenåpningen – slik har det gått

 3. – Vi har allerede kart­lagt uvaksinert helse­personell

 4. Koronaen på fram­marsj i Russland: Ny døds­rekord

 5. Åpner for at uvaksinert helsepersonell kan omplasseres

 6. Korona påvirket søvnen vår – og vil fortsette å gjøre det

 1. Korona-viruset
 2. Stavanger Symfoniorkester
 3. Koronaviruset