Mørk og merkelig hevnfabel

«Reprisal» er en serie det er vanskelig å få helt taket på, både på godt og vondt.

Doris (Abigail Spencer) allierer seg med en rekke mer eller mindre tvilsomme typer for å hevne seg på sin bror og gjengen hans i «Reprisal».
 • Kine Hult
  Kine Hult
  Journalist
Publisert: Publisert:

Reprisal

Amerikansk krimdrama i 10 deler. Premiere på C More og TV 2 Sumo tirsdag 1. desember.

Grade: 4 out of 6

Noen ganger kan stemning og estetikk være mer interessant selve historien som fortelles. Dramaserien «Reprisal» er definitivt en av disse, hvor vi etter en litt oppstyltet innledningssekvens inntar et univers som ofte virker hentet fra en tegneserie.

Dessverre er det litt vanskelig å bedømme den etter å ha sett bare tre episoder (det var alt som ble sendt ut til anmelderne denne gang), men det ser unektelig lovende ut.

Hovedpersonen er den stillferdige Doris (Abigail Spencer), som lever et tilsynelatende fredelig liv med sin dødssyke mann. Hun har også opplevd opprivende ting tidligere. Når mannen dør, starter hun en jakt hun åpenbart har planlagt en stund, på sin egen bror og gjengen hans, som mishandlet henne nesten til døde noen år tidligere.

Men skurkene i serien befinner seg ikke bare i Doris’ fortid, vi får snart vite at familiebedriften hun arver, er tett knyttet sammen med mafiaen. Og det dukker opp stadig nye figurer fra samfunnets skyggesider.

Hovedmotstanderne er en gjeng som driver en slags blanding av nattklubb, kabaretscene og strippeklubb, det dealers i ulovlige substanser og volden er hyppig og brutal. Det er for så vidt ikke noe spesielt originalt ved selve historien, det unike ligger i detaljene og universet som serieskaper Josh Corbin tegner opp. De litt gammeldags mobiltelefonene antyder at vi skal et stykke tilbake i tid, men mye av den øvrige estetikken vitner mer om 50-tallet. Det er kanskje også litt av poenget, vi vet ikke helt hvor vi er, annet enn at det er et sted i USA, og det er ikke så farlig heller, all den tid at serien ser ut til å foregå i en helt egen verden med en egen logikk.

Som nevnt innledningsvis er det litt vanskelig å se hvor serien vil etter bare tre episoder. Den bruker en del tid på å etablere både figurer og miljø, noe som er forståelig siden det hele er såpass sært som det er. Man kan trekke sammenligninger til enkelte scener hos både Tarantino og Lynch, og til serier som «Watchmen» og «The Boys» selv om denne serien ikke klarer å framvise helt den samme særegenheten. Men den er absolutt merkelig nok, på godt og vondt, til å skille seg ut i mengden.

Publisert:
 1. TV-anmeldelser
 2. Anmeldelse
 3. C More
 4. Serier

Mest lest akkurat nå

 1. Før var strømprisene lavest i Sør-Norge. Så skjedde det noe

 2. Flere unge kan ikke lenger bruke en vanlig datamaskin: – Holder ikke med et kurs

 3. Marerittkveld for Haaland og Dortmund: Største tap i Champions League

 4. Ryfast: Stenges to ganger i døgnet i 10 dager

 5. Bendi fra Sandnes skal til Bocuse d'Or: – Når jeg først har sagt at jeg skal gjøre noe, gjør jeg det

 6. Sira Kvinas største magasin er mer enn halvert. Nå ses villreinens gamle trekkvei