Hjelp til den tøffe starten på kunstnerlivet

Oppdragene står ikke i kø for nyutdannede billedkunstnere. Nå lanseres tilbudet om å være assistent for en mer etablert kollega.

Nils Eger (født 1944) er både etablert og erfaren som kunstner. Dessuten aktuell med utsmykking av Lervig sykehjem og utstilling i Sandnes kunstforening i november
 • Eli Næsheim
  Eli Næsheim
  journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Kjempeflott, kommenterer Anna Ihle muligheten for unge kunstnere som henne til å kunne være betalt assistent for en kollega.

Ihle var ferdig med masteren fra Konstfack i Stockholm i 2014, hun forteller at i Sverige har ordningen med støtte til kunstnerassistenter eksistert en stund, og at hun har hørt mye fint om den. For heller ikke i vårt naboland lærer kunststudentene hvordan de skal takle arbeidslivet etter studiene.

Anna Ihle deltar alt i et mentor-program for nyutdannede visuelle kunstnere. Hun er en av de fire første som fikk denne muligheten, hennes år er snart ferdig. Konklusjonen er at det har vært lærerikt å ha kunstneren Ane Hjort Guttu i Oslo som mentor.

Mentor-programmet skal foregå i tre år og støttes av Talent Norge og Sparebank 1 Nord-Norges kulturnæringstiftelse. Ordningen med kunstnerassistent finansieres via statsbudsjettet, det er satt av fire millioner kroner i år.

Anna Ihle (født 1984) - aktuell for ordningen som kunstnerassistent. Forbereder for tiden utstilling i galleri i Oslo, blant annet.

Den erfarne kunstneren

Kollega Nils Eger debuterte på Høstutstillingen i Oslo i 1971 og har lang erfaring som kunster, fra kunstnerorganisasjoner og kunstinstitusjoner. Han er takknemlig for den hjelpen han fikk fra etablerte kollegaer i starten av sin karriere. Og har også brukt kunstnerassistenter selv.

– Jo, jeg kunne tenkt meg å være med på en ordning med assistent, men vet for lite om hvordan den er tenkt å fungere, sier Eger.

Forslaget om å gi kunstnere i etableringsfasen anledning til å arbeide som assistent for en mer etablert kollega, kommer fra Unge Kunstneres Samfunn.

Det er den etablerte kunstneren som må søke. Vedkommende må ha minst fem års erfaring som visuell kunstner for å bli arbeidsgiver til en kollega med bachelor- eller mastergrad fra en kunsthøgskole.

Anna Ihle mener at det å ta en pause nettopp mellom bachelor og master for å være kunstnerassistent ett år, hadde vært en ideell løsning. Det ville lette starten på et langt yrkesliv som kunstner etter endt utdannelse.

50 prosent assistentjobb

Assistentordningen skal gi kunstnere i etableringsfasen anledning til å jobbe i en 50 prosents stilling i ett år, inntekten vil være rundt 218.000 kroner. Og også gi tid for egen kunstneriske praksis for assistenten. Mens den etablerte kunstneren får hjelp i den kunstneriske produksjonen og en mulighet til økt inntekt.

Nils Eger er for tiden opptatt med å ferdiggjøre utsmykkingen av nye Lervig sykehjem på Storhaug i Stavanger. Og har hatt hjelp av en kunstnerassistent i produksjonen av de to store maleriene som skal henge her. Denne assistenten betales av det budsjettet som også skal dekke materialutgifter, produksjon, samt lønn til kunstner og kunstkonsulent.

Eger har også hatt hjelp til preparering av lerreter til enkelte av maleriene som skal stilles ut i Sandnes kunstforening i november.

Verken Nils Eger eller hans unge kollega Anna Ihle har planer om å være med i første runde i ordningen med kunstnerassistent. Men det kan bli aktuelt senere.

Egers utsmykking av Lervig sykehjem skal være ferdig i desember, utstillingen i Sandnes åpner 5.november. Ihle har konsentrert seg om den kommende separatutstillingen i Galleri Ram i Oslo nå i høst. Hun skal også produsere og vise fram et arbeid i Sauda første uken i oktober. Og har også et prosjekt på gang med en annen kunstner.

Les også

 1. Kunstnerne vant, atelierhuset er ferdig

 2. Populært å stille ut i Studio 17

 3. Nils Egers minner

 4. Smil og glede på prestegarden

Publisert:
 1. Kunst
 2. Utstilling
 3. Lønn

Mest lest akkurat nå

 1. Store endringer i korona­regimet: Dette er de nye reglene

 2. Hund falt ned i dypt hull på Våland

 3. Når kommer vinteren, egentlig?

 4. Leger ved sykehuset slår alarm: 21 personer alvorlig skadd på elsparkesykkel de siste to årene

 5. De åpnet nytt hotell, så kom koronaen. Nå dobler de igjen

 6. Turen på elsparkesykkel endte på legevakten for Malin (22)