På gang i kulturbyen Stavanger

Hva skjer med Nytorget? Her et bilde datert 22.mars 1950 hvor den nye rutebilstasjonen lages.

Ikke bare Stavanger sentrum, men også kommunens kulturliv er i endring. Her er noe av det som planlegges framover.

 • Eli Næsheim
  Eli Næsheim
  journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Arbeidet med den nye kulturplanen for Stavanger kommune i årene fra 2018 fram til byens 900-årsjubileum i 2025 har alt pågått et par år. Planprogrammet ble nylig vedtatt av kommunalutvalget, nå begynner arbeidet med selve innholdet i planen. I løpet av høsten kan kulturaktører levere sine forslag. Dessuten kommer kultursjef Arnfinn Bjerkestrand til å invitere representanter fra diverse kultur- og kunstområder til samtaler.

Før bystyret behandler det endelige forslaget til ny kulturplan, vil der være enda en høringsrunde. I utgangspunktet skal den nye planen være ferdig behandlet før sommeren neste år, men det kan bli senere.

Så kommer de økonomiske prioriteringene. Fra 2019 og framover skal forslagene fra den nye kulturplanen også inn kommunens økonomiske handlingsplaner.

Hvor ender Rogaland Teater? I 1951 ble det laget ny vei ved teateret i Kannik. Nå ønsker teateret å bygge nytt.

Dette er alt vedtatt av politikerne:

Mål: Stavanger skal være en kulturby preget av åpenhet og tilgjengelighet, nyskaping og kvalitet.

Kunst i det offentlige rom: Stavanger skal vurdere et større offentlig kunstprosjekt eller -utsmykking fram mot byjubileet i 2025.

Kunstskolen: Stavanger kommune støtter Kunstskolen i Rogaland og Universitet i Stavangers arbeid for å etablere en bachelorutdanning i billedkunst.

Det frivillige kulturliv: Utrede status og behov for øvings- og aktivitetslokaler for det frivillige kulturlivet, også kor og korps.

Her er listen over arenaprosjekter i de kommende årene:

Tou Scene: Nå er atelierhuset, verkstedet Tou Trykk, og dansesalen Speilet på plass. Prosjektering av publikumslokaler og nytt øvingslokale for musikk er i gang, der er også satt av penger til dette i perioden 2018–2021. Mens Scene 1, Scene 2, kaféområdet, Loftet, blant annet, ikke er prioritert foreløpig.

Sølvberget: Nye Sølvberget åpner i november i år og Kiellandsenteret tidlig i 2018. Kinoen ble utvidet med tre nye saler alt i 2013.

Must: Museum Stavanger planlegger et museumsløft. Norsk grafisk museum og Norsk hermetikkmuseum flytter inn i nye lokaler i Gamle Stavanger. Dessuten skal museumsanlegget i Muségata 16 både ombygges og utbygges. Samtidig som Stavanger kunstmuseum og Stavanger maritime museum vil bli fornyet.

Rogaland Teater: Ønsker nytt teaterhus til byjubileet i 2025. Dette er det klart største arenaprosjektet i planleggingsperioden både i kvadratmeter og kroner. Spørsmålet er også hva de nåværende lokalene skal brukes til, når teateret flytter virksomheten, helt eller delvis.

Hvor teateret skal plasseres er også et viktig tema i arbeidet med byens nye sentrumsplan.

Stavanger domkirke: Dette er en mye brukt kulturarena. Restaureringen av kirken fram til 900-årsjubileet i 2025 pågår. I perioden 2019–21 vil den være helt stengt, og kulturaktivitetene flyttes til St. Petri kirke.

Folken: Kommunen skal være med på å avklare studentersamfunnets rolle i årene som kommer. Dette ble vedtatt i forbindelse med meldingen om universitetsbyen Stavanger fra 2014.

Rogaland Kunstsenter: Lokalene på Nytorget er i dårlig forfatning og må rehabiliteres. Der foregår for tiden et plan- og utviklingsprosjekt for dette området. Bruken av uterommet Nytorget omfattes også av den kommende sentrumsplanen.

Metropolis: Tomten og bygget til ungdomshuset ligger også på Nytorget. Det kan dermed være aktuelt å flytte til andre lokaler.

Temaer fra tidligere kulturmeldinger som fortsatt er aktuelle nevnes også i den nye;

# Det gjelder spørsmålet om byens 18 kirker også skal defineres som en del av byens kulturelle grunnmur.

# Kartlegging og styrking av den talentutviklingen som foregår i Bjergsted-miljøet i kulturskolen og blant unge musikere.

# En gjennomgang av ordninger med gjestende kunstnere, samt kommunens leilighet i Berlin til bruk for byens kunstnere.

# Spørsmålet om Fribyen Stavanger skal utvides til ikke bare å gjelde forfattere, men også eksempelvis musikk og visuell kunst.

Les også

 1. Hvitkalkede vegger også inne i domkirken?

 2. Stor byggeaktivitet ved museene

 3. Den aller første dansen i Speilet på Tou Scene

 4. Kunstplanene som endte i skuffen

 5. Foreløpig nei til kunst i Breiavatnet

Publisert:
 1. Kultur
 2. Stavanger kommune
 3. Nytorget
 4. Rogaland Teater
 5. Stavanger kunstmuseum

Mest lest akkurat nå

 1. Berisha etter 14 års ventetid: – Kommer til å huske dette resten av livet

 2. Erstatning for tapt barndom: Nesten alle får nei

 3. – Vi sitter her og fryser. Politikerne har ikke bakkekontakt

 4. Fauci om omikronvarianten: Oppmuntrende funn om alvorlighetsgraden

 5. Knut Arild Hareide flytter til Rogaland

 6. Kristian er 39 år, men har over 20 år bak seg i festival- og eventbransjen. Dette er hans nye prosjekt