Om å bryte mørke mønstre
Tradisjonell, reflektert beretning om en mangfoldig kvinneskjebne.
- Steinar SivertsenLitteraturkritiker
Kari Bøge: «Om alt kunne slutte her». Roman. 505 sider. Aschehoug.
Når Kari Bøge (f. 1950, debut 1971) nå gir ut sin 13. voksenroman, innbyr teksten til både ros og ris. Historien om den 28-årige sykepleieren Sara – som i første kapittel ankommer en navnløs by på Fyn etter å ha brutt med samboeren og familien i Oslo – virker målbevisst komponert og innholdsrik, med mange livfulle scener og kloke resonnementer, men framstår tidvis også som omstendelig og litt for tradisjonell i utformingen. Her er det lite som overrumpler og utfordrer.
Men portrettet av tenksomme, frihetslengtende Sara er inntrengende og nyansert og står til troende. Hun minnes barndom, ungdom og nær fortid. Hun skaffer seg ulike jobber. Hun skriver og maler og får suksess både som billedkunstner og forfatter. Hennes hverdag rommer mye overvintret smerte, men signaliserer også vilje til å finne en egen veg i livet uten å kopiere de mønstrene fra fortida som har tatovert henne i sjela for bestandig.
Innledningsvis oppsøker hun den danske fotografen Kai som hun forelsket seg i to år tidligere, og de får etter visse forviklinger barn sammen uten at de blir samboere eller gifter seg. I tillegg innleder hun et forhold til en gift lege som drømmer om å bli forsker. Dessverre blir skildringen av den «brennende» lidenskapen hun sies å bære på i den forbindelse, aldri spesielt intens eller sensuell. Noen Mykle er Kari Bøge ikke.
Den viktigste personen i Saras liv er datteren Maya som vi følger fram til hun fyller fem. Rapporten om samspillet mellom mor og datter virker ofte både presis og rørende. Her speiler orda ømhet, varme, gjennomlevd liv.
Minneverdige er også portrettene av to eldre kvinner som har spilt viktige roller i Saras liv – billedkunstneren Carla som hun fikk en vakker ring av som lite barn, og Amanda, huseieren som hun blir kjent med da hun søker leilighet på Fyn.
Mye plass vies også Saras familie, særlig hennes norske mor og danske far, hun psykiater, han professor i nordisk litteratur. Like autoritær og ufyselig som den aggressive mora framstår gjennom sin manglende evne til å si «takk» og «unnskyld», like tafatt virker faren som unnviker de fleste nærkamper med sin infame hustru. For Sara representerer barndommens erfaringer det meste av det hun ikke ønsker å utsette Maya for.
Ellers rommer romanen diverse perspektivskapende referanser, blant annet til Martin A. Hansen og Virginia Woolf. Den formidler mange sanseinntrykk, og det siste kapitlet er både vakkert og vondt, samtidig som det antyder at Saras framtid fortsatt er åpen, med ulike muligheter.
Bokanmeldelser
Chilensk litterat om det å lese, skrive, oversette, minnes og leve
Prisverdig publikasjon i en klikkorientert verden
– Jeg leser med stadig stigende forferdelse
Romanen «Lincoln Highway» kjennes omtrent like lang som veien som har gitt den navn
Angst, utanforskap og giftige vener
Hva er en god far? Og hvordan tøyler man sitt kokende temperament?
Mest lest akkurat nå
Hommersåk samles i sorg – igjen
Svært tunge år for rederiet Møkster, men over i pluss i år
Før visste bare lokalkjente om stølen. Så kom en «turfluenser»
Det trengs et forbud mot bruk av robotklippere om natten og strenge reguleringer for bruk om dagen
Minst 123 avlyste flygninger mandag
Marte (19) og Tor Martin (19) omkom i MC-ulykken i Gjesdal: – Dette er ufattelig og grusomt
Aftenbladet anbefaler
Mest debattert
Etter Forsand-vedtaket står regjeringa fullstendig utan integritet og truverd
Dommerkontroverser, målfest og ellevilt drama: Viking gikk på surt tap i Haugesund
Foreløpig vet vi ikke hvorfor den siktede begynte å skyte mot folk i Oslo. Den uvissheten er nesten ikke til å holde ut
– Akkurat nå går alle tankar til alle dei som kjenner i heile seg at det kunne ha vore dei