En god sommer for kunstbesøk

Kunstutstillingen med Kjell Pahr-Iversen trekker flest. Mens det kan bli besøksrekord for kunstmuseet.

Det var stengt på barnebiblioteket, og dermed endte Thorjan Knudsvik og to år gamle Pia Knudsvik på kunstutstilling. En tilfeldig og heller sjelden hendelse, men han kjente litt til kunstneren fra før av.
 • Eli Næsheim
  Eli Næsheim
  journalist
Publisert: Publisert:

Sølvberget galleri ligger i andre etasje i Stavangers kulturhus midt i sentrum. I løpet av juni og juli har 6000 mennesker sett Pahr-Iversens sommerutstilling i disse lokalene. Han er en kjent og kjær lokal kunstner, men mange detter også innom mer tilfeldig nettopp fordi galleriet ligger der det gjør. Og fordi det er gratis.

– Mange blir lokket inn i av de flotte fargene, forteller Bjørn Kallevig, som er vikar i galleriet nå i sommer.

Han får ofte spørsmål, noen vil vite mer om nettopp bruken av farger og Kjell Pahr-Iversens motiver. Dette gjelder også turistene, både norske som utenlandske.

Kjell Pahr-Iversen fyller 80 år i år og har vært billedkunstner i 60 av dem. Det eldste arbeidet på hans jubileumsutstilling på Sølvberget er fra 1965, men her er også helt nye malerier. Selv om besøket har vært godt, er der ikke røde lapper på noen av de maleriene som er til salgs.

Maleriet helt til høyre er Bjørn Kallevigs favoritt. Det heter «H.C. Andersens inntog i himmelen» og er datert 1967. Som arbeidet lengst til venstre, mens det i midten er fra 1968.

God kunstsommer

– Veldig bra, kommenterer gallerileder Hildegunn Birkeland på Sølvberget galleri sommerens besøk, 3000 publikummere i både juni og juli er gode tall.

Også de andre store kunstinstitusjonene i distriktet er fornøyd med besøket så langt i sommer. Men er samtidig klar over at været har noe av æren for dette.

Utstillingen «Fri luft» med Kitty Kielland er årets store begivenhet ved Stavanger kunstmuseum. Da publikumstallet passerte 4000 helt i slutten av juli måned, ble det snakket om ny rekord for museet.

Hanne Beate Ueland ved Stavanger kunstmuseum er veldig fornøyd med besøket, som er høyere enn på samme tidspunkt for Frida Hansen-utstillingen i 2015.

– Men det er kanskje vanskelig å konkurrere med Sølvberget galleri, som ligger midt i sentrum og har gratis inngang?

Inger P. Rønning og Harald N. Røstvik er veldig kunstinteresserte og går ofte på kunstutstillinger. For å oppleve, ikke kjøpe, understrekes det. De har sett mange utstillinger med Pahr-Iversen, men dette var første gangen på denne.

– Det er kjempeflott at så mange har sett utstillingen med Kjell Pahr-Iversen. Han er en populær kunstner og galleriet ligger fint til, men gratis inngang nok også er noe av årsaken, sier Ueland, som synes det er synd at kunstmuseet måtte kutte ut sine billettfrie lørdager. Nå betaler de besøkende halv pris denne dagen.

– Om vi har for mye gratis inngang i løpet av året, risikerer vi å miste muligheten for momskompensasjon. Så dette var en vurdering vi måtte gjøre, forklares det. Men avdelingsdirektøren kan også fortelle at der kommer til å være gratis inngang på museet enkelte søndager nå i høst.

Hjemme på ferie

Kunsthall Stavanger hadde totalt 5615 besøkende i hele fjor. Daglig leder Hanne Mugaas opplyser at besøkstallet nå nærmer seg 4000 innom i løpet av sommeren. Dette er noe over det visningsstedet hadde i samme tidsrom i fjor,

– Om sommeren er der er mange som er hjemme på ferie, spesielt studenter og yngre folk, bemerker Mugaas.

Også hun snakker om været. Besøket er ikke alltid avhengig av dårlig vær. Men om det er varmt og strålende sol, merker også kunsthallen at folk vil være ute.

Heller ikke Hå gamle prestegard har gjort opp besøksstatistikken, men daglig leder Eva Watne sier at der har vært flere besøkende i år enn i fjor så langt i sommer. Vanligvis er rundt 6000 publikummere innom i løpet av juni, juli og august, årets besøk vil bli høyere.

– Bie-utstillingen var et eksperiment fra vår side, og det er tydelig at folk synes dette temaet er interessant, sier Watne, som også bemerker været. Ikke perfekt for strandliv, men på prestegarden kan de besøkende se havet. Kafeen har hatt en økning på hele 25 prosent i sommer.

Også KinoKino i Sandnes har hatt flere besøkende så langt i sommer enn fjoråret.

Les også

 1. HER ER AFTENBLADETS ANMELDELSER AV SOMMERENS UTSTILLINGER: Kjell Pahr-Iversen: Et lite stykke stavangersk kunsthistorie

 2. Kitty Kielland: Strålende, overveldende, ren nytelse

 3. Hå gamle prestegard: Bier uten sting

 4. Per Inge Bjørlo: Hå-utstilling, som et hardt slag i mellomgulvet

 5. Kiki Kogelnik: Utstilling som henger i løse luften

 6. Vestlandsutstillingen henger i luften

Publisert:
 1. Kjell Pahr-Iversen
 2. Stavanger kunstmuseum
 3. Kunsthall Stavanger
 4. Hå gamle prestegard
 5. KinoKino

Mest lest

 1. – Vi vet nå at munnbind demper smittetrykket ganske vesentlig

 2. Disse korona­reglene gjelder nå

 3. 8 myter om koronavaksinen

 4. Marcus (8) er koronasmittet. Det var ikke åpenbart for noen. Så ble det for første gang masse­testing på skolen