Fremmedkulturelle og hva så?

De er unge, de er jenter, de spiller rock — og de har fremmedkulturell bakgrunn.

Kvinnelige vokalister i Stavavanger med fremmedkulturell bakgrunn : Fra venstre Fethawit Hakin, Daniela Arriado og Selome Emnetu. Foto: Anders Minge

  • Kjetil Wold
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 18 år gammel

**Daniela Arriado (20)

Musiker/student kunsthistorie** Mål: — Vil oppnå mine mål i god tid før tiden tar meg igjen. Ellers: Være lykkelig og glad

**Selome Emnetu (21)

Musiker/jobber på SFO** Mål: - Planlegger barnevernpedagog-studier. Den største gleden livet har gitt meg, er musikken. Mitt største ønske er å spille konsert i Eritrea.

**Fethawit Hakin (20)

Musiker/jobber på Café Sting** Mål: - Drar snart til London. Håper å finne ny inspirasjon og nye impulser der. I en alder av 20 føler jeg at jeg har lært mye, men jeg er klar for å lære mer. Håper jeg alltid kommer til å ha det kjekt med musikk. Duett med Skin hadde ikkje vert gale.

Daniela Arriado (20) er født i Chile, men oppvokst i Norge. Fethawit Hakin (20) er født i Norge med eritreisk far og etiopisk mor. Selome Emnetu (21) er født i Norge med eritreiske foreldre.

De tre er profilerte vokalister og komponister fra Stavanger - alle med utspring i RUF-miljøet (rock, ungdom, formidling). Selome og Fethawit pleier solokarrierer, mens Daniela Arriado er vokalist og komponist i bandet Amy Sexton som for tiden er i innspurten med album nummer to.

Om fordommer Selome: De få gangene jeg opplever rasisme er det så dumt at det nesten er humoristisk. «Velkommen til Norge - du kan spise nå», sa en eldre dame til meg på bussen en gang. Og så ville hun gi meg penger. Jeg tror hun var oppriktig. Men egentlig er det ikke noe problem. Jeg føler ikke rasismen på kroppen.

Daniela: Da jeg begynte på skolen var det noen som ropte «Jevla brunost». Jeg ropte «Jevla kvidost» tilbake. Det var stort sett det.

Fethawit: En av grunnene til at vi har opplevd såpass lite rasisme, er at er at vi er integrerte. Noe vi kan takke foreldrene våre for. De skjønte viktigheten av det. Jeg opplever til stadighet at folk bli helt perplekse når jeg snakker til dem på kav stavangersk.

Daniela: Det hender noen spør meg hvor lenge jeg har bodd i Norge. «20 år», sier jeg. Og får innimellom svaret «Å, så bra du snakker.»

Selome: Vi integrerte oss fort. Vi har alltid snakket norsk, alltid hatt mange norske venner og gjort de samme tingene som nordmenn gjør. Det er viktig. Foreldrene mine var nesten fortvilet fordi de ikke kunne lære meg å gå på ski.

Fethawit: Det finnes også motsatt rasisme. Det er ikke uvanlig at norske jenter i enkelte fremmedkulturelle miljøer blir sett på som horer.

Om fordeler/ulemper Fethawit: Jeg ser faktisk ingen ulemper med å ha den bakgrunnen jeg har. Jeg har ingen spesielle negative erfaringer.

Selome: Jeg deltok på Bylarm i Kristiansand i vinter. Der opplevde jeg å få medieoppmerksomhet som jeg antagelig ikke ville fått om jeg var ei vanlig norsk vokalistjente. Dagbladet laget et oppslag på fremmedkulturelle jentemusikere.

Daniela: I en del sammenhenger regnes nok ikke bakgrunnen vår som irrelevant. Jeg antar at 20 prosent av oppmerksomheten skyldes at vi ser ut som vi gjør, 80 prosent musikken og det vi faktisk får til.

Selome: Jeg synes det er kult å bryte med folks forventninger. Mange har problemer med å koble om når ei mørkhudet jente plutselig gir jernet på en rockeklubb omgitt av stikkende elgitar-larm.

Om rollemodeller Daniela: Det er ikke noe galt i det å framstå som rollemodeller. Men mest av alt ønsker jeg å inspirere andre ungdommer gjennom det jeg gjør - altså gjennom de konsertene vi spiller og de sangene jeg skriver.

Selome: Jeg vet at mange i de eritreiske miljøet blir stolte når de leser om meg og Fethavit i avisene eller hører oss i radio eller tv.

Fethawit: Det er sant. De synes det er kjekt å registrere at det handler om noe annet enn narkotika og den slags.

Selome: Jeg var i Eritrea i fjor - og ble intervjuet på tv. De syntes det var stilig at ei eritreisk jente holdt på med rock.

Om musikken Selome: Jeg tror ikke musikken min bærer preg av min fremmedkulturelle bakgrunn. Jeg har prøvd å skrive sanger om det, men jeg får det ikke til. Men jeg har lyst. En gang.

Fethawit: Jeg har en sang som handler om min bakgrunn. «Piece Of Me» heter den. Men jeg oppdaget det først etterpå.

Daniela: Du kan ikke bare sette deg ned å skrive slike sanger. Det må i tilfelle komme ubevisst. Jeg synger av og til på spansk, men det skyldes mer at det er så mange sangbare vokaler der.

Selome: Foreldrene mine pleier å si at det gjelder å trekke det positive ut fra eritreisk kultur, det positive ut fra norsk kultur - og så sette det sammen.

Om religion og rock Daniela: Religionen har en betydning, det er ikke til å komme utenom. Våre foreldre har katolsk og protestantisk kristen bakgrunn. Noe som helt klart har gjort det enklere for oss. Muslimske jenter vil nok ha betydelig større problemer med å gå samme vei som oss. Vi er privilegerte. Og våre foreldre har hele tiden innsett betydningen av integrering.

Selome: Foreldrene våre har alltid sagt: «Vær aktive». Jeg føler nok at en del muslimske foreldre er veldig skeptiske til det norske samfunnet. Det er synd for begge parter - både foreldrene og barna.

kjetil.wold@aftenbladet.no

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Ingve Bøe fulgte Viking - Brann: – Meget fornøyd med eliteserie­starten her i gården

  2. Fører kjørte ned trafikk­skilt i Sandnes

  3. Byggefirma greier nesten ikkje bygga fort nok

  4. Derfor bør Sandnes gå for Berlands havnebad

  5. Konvoi fra Sandnes vil møte båter fra Stavanger 17. mai klokken 12

  6. Camilla Stoltenbergs jakke har overlevd utallige presse­konferanser. En dag skal den henge i glass og ramme