Se Domkirken bli forvandlet

Fredag kveld fikk 3D-kunstner László Zsolt Bordos Domkirke-veggen til å leve. Lørdag og søndag fortsetter festivalnyvinningen Screen City.

 • Leif Tore Lindø
  Leif Tore Lindø
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Glemt var de siste ukenes diskusjon om hvitkalking av Domkirken. Fredag kveld handlet alt om 3D-kunst i en regntung kveldstime. Det de frammøtte — en god del av dem tilfeldig forbipasserende - fikk se i går, var videomapping. Bak dette ordet befinner det seg en finurlig måte å bruke uvanlige steder som lerret. Kunstnergruppen Bordos.Artworks driver med architectual mapping. Enkelt forklart viser de 3D-animasjoner på ulike fasader. De måler bygningen, høyde og bredde og kanter og utbygg og alt mulig, så fôrer de informasjonen inn i et dataprogram. Neste steg er å lage en video som passer til fasaden. Resultatet er ganske så spektakulært.

Slik så domkirken ut i går kveld. 3D-kunstner László Zsolt Bordos fra Ungarn var først ut blant 40 kunstnere på festivalen Screen City. Foto: Jonas Haarr Friestad

— Og László Zsolt Bordos, som har laget denne på Domkirken, er en av de aller beste i faget, sier Daniela Arriado, kurator og sjefen for det hele.

Ny festival

Screen City, som arrangeres denne helgen, er ny av året. Festivalen er dedikert det bevegelige bildet, altså video i ulike varianter. Videokunst, animasjon, video-mapping og interaktive installasjoner. Over 40 kunstnere skal vise sine arbeider i Stavanger og Sandnes denne helgen. Alt er gratis, og brorparten kan du få med deg utendørs. Kunsten skal presentert direkte på fasader og byrommet. ta deg en tur i Pedersgata på kveldstid lørdag og søndag, kikk litt på de tomme lokalene i gata og du vil se videokunst i vinduene. I løpet av helgen kan du se alt fra abstrakt kunst via politisk arbeid til videoopptak skoleelever i Stavanger har gjort av sin egen by.

Lysfestival_02_.jpg Foto: Jonas Haarr Friestad

Festivalen startet i går. I dag og i morgen fortsetter den med blant andre disse programpostene. Lørdag :

**12.00 og 18.00:** "Mobile Intervention" - togur og byvandring. Her vil publikum blant annet få høre et nykomponert lydspor fra høyttalere ombord i toget. Ved avstigning i Sandnes tar publikum med seg hver sin høyttaler og bli en del av et vandrende orkester. Avgang fra Byterminalen i Stavanger.

**14.00:** "Animated Cities" - visning av animasjonsfilm på kinoen i Stavanger.

**19.00 til midnatt** : "Neighbourhood Projections" - videokunst i uterom og i vinduer fra Nytroget og ut i Pedersgata.

**19.00 -** **22.00** : "Urban Screening" - visning av Nordic Outbreaks "Everyday Territories", utendørs, på bygningsfasader ved Lervigstunet park.

**20.00 - 23.00:** VJ-show med Bordos.ArtWorks, Tou Scene

Lysfestival_03_.jpg Foto: Jonas Haarr Friestad

Søndag

**11.00:** Mobile Intervention, Byterminalen

**12.00 - 20.00:** Symposium med tittelen: "Spaces, Images, Communication: Improving New Urban Models", KINOKINO i Sandnes

**19.00 - midnatt:** "Neighbourhood Projections", Pedersgata/Nytorget

**19.00 - 21.00:** Workshop – "Film ett minutt av byen din". Visning av utvalgte filmer av elever fra Stavanger.

Hele programmet til festivalen kan du lese her.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Mann i 60-årene skjelte ut politiet og rekte tunge etter fartsbot – dermed ble det dyrere

 2. Uniformert politi og flere voksne skal hindre store ungdomsfester på Vaulen

 3. Vurderer etter­forsk­ning av Siv etter mulig lov­brudd

 4. Nå vil Vigesdal selge Centrumsgaarden i Sandnes

 5. – Hold ut, det er bedring i sikte

 6. Brødre fikk skyhøy erstatning etter 31 år i fengsel