Gråvær + blockbustere ga god kino-juli

Publikum strømmer til kinoen for siste episode i Christopher Nolans Batman-trilogi, "The dark knight rises".

"Istid 4" – kontinenter på avveie" er den eneste filmen som er er sett av over en halv million kinogjengere hittil i år på norsk kino. Fortsatt har den et stykke igjen til besøkstallene til "Istid 3" lokalt.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Sommeren i fjor hadde fantastisk gode besøkstall og var tidenes tredje beste sommer på kino. Årets sommer har vært enda bedre, og det skyldes tre ting: Filmene "Istid 4: Kontinenter på avveie" og "The dark knight rises". Og det dårlige sommerværet.

Film— og informasjonssjef Stig M. Pedersen ved SF Kino Stavanger/Sandnes har hele tiden hatt store forventninger til at filmene "Istid 4: Kontinenter på avveie" og Batman-filmen "The dark knight rises" skulle trekke horder av publikummere til kinoen. Likevel er han helt overveldet over interessen for "The dark knight rises". Siden filmen hadde norgespremiere onsdag 25. juli, er den sett av over 200.000. Interessen bare fortsetter, også alle forestillingene denne uken har vært utsolgt.

— I helgen måtte vi inn og gjøre endringer i programmeringen for å møte etterspørselen, sier Pedersen.

Mange hver dag

I går viste for eksempel kinoen i Stavanger fem forestillinger av filmen, tre i sal 5, to i luksussalen og en i sal 6. I Sandnes i går ble "The dark knight rises" vist i fire forestillinger: to i sal 1, en i sal 6 og en i luksussalen. Også "Istid 4" og "The amazing Spider-Man" har flere daglige forestillinger i begge byene. Konsekvensen er dermed at det er unormalt få forskjellige titler å velge mellom på kino for tiden.

Denne uken er det premiere på to filmer: "Madagaskar 3" og "Get the gringo" (se anmeldelser på side 21). Også neste uke settes to nye titler opp: musikalfilmen "Rock of ages" med blant andre Tom Cruise og Mary J. Blige, og den romantiske komedien "Take this waltz" med Michelle Williams og Seth Rogen.

"Istid 4" er også den best besøkte filmen lokalt, med over 35.000 solgte billetter hittil. Den forrige filmen i Istid-serien var en viktig årsak til at sommeren 2009 var tidenes beste lokale kinosommer. Over 50.000 så den lokalt, et tall Pedersen ikke er helt sikker på at årets Istid-film vil slå.

Uansett vær

— Det er jo ingen tvil om at det er en fordel for kinoen at sommerværet har vært såpass dårlig. Men filmer som "Istid 4", "Dark knight rises" og "The amazing Spider-Man" hadde nok trukket bra med folk også med skikkelig sommervær, sier Pedersen.

Mens både juni og første halvår hadde dårligere kinobesøk enn i fjor, både lokalt og nasjonalt, har besøkstallene i regnfulle og blockbustertunge juli langt på vei rettet opp resultatet hittil i år for kinoen i Stavanger og Sandnes.

— Fortsatt ligger vi et par prosent under kinobesøkstallene etter juli i fjor. Men med den enorme Batman-interessen, og med storfilmer som "Kon-Tiki", "Hobbiten", "James Bond" og siste "Twilight"-episode underveis i høst, har jeg troen på at vi skal greie å komme ut like bra eller bedre enn i fjor, sier Pedersen.

Film- og informasjonssjef Stig M. Pedersen måtte endre programmeringen på "The dark knight rises" forrige helg for å dekke den enorme etterspørselen etter billetter til den siste episoden i Christopher Nolans Batman-trilogi. Og utsolgte hus fortsetter også denne uken.
Publisert: