Dette stjernelaget lager støttekonsert for Arbeiderpartiet, MDG, SV og Rødt

Morten Abel, Froddi, Janove Ottesen, Skambankt og Tøfl er blant artistene som deltar på 1. mai-konserten for et politisk skifte i Stavanger.

Morten Abel er blant artistene som deltar på 1. mai-konserten for et politisk skifte i Stavanger.
 • Leif Tore Lindø
  Leif Tore Lindø
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Tore Renberg fikk ideen til konserten i høst.

– Min tanke var veldig gammeldags, litt sånn som Banjo-Kari og Lillebjørn Nilsen og den gjengen der gjorde: Lage en konsert i Folken med engasjerte folk for en sak vi tror på. Jeg antok at mange i kulturlivet var interessert i et politisk skifte i byen. 24 år med Høyre-styre er nok. Så begynte jeg å ringe.

Første telefon var til Morten Abel. Renberg var ikke veldig sterk i troen da han ringte en av sine personlige helter, men Abel var med.

– Vi møttes over en kaffikopp, snakket litt, og jeg ringte videre.

– Hvordan var reaksjonene?

– Jeg møtte ingen motstand. Noen artister var opptatt, eller følte de ikke hadde den rette tilknytningen til Stavanger, men ellers har vi bare fått ja fra folk.

Janove Ottesen.
Tøfl

Ikke partipolitisk

Renberg presiserer at denne konserten ikke er et Arbeiderparti-arrangement, selv om han, som står på Arbeiderpartiets liste i Stavanger, har gått i bresjen.

– Folk er invitert under «vil vil ha et politisk skifte»-fanen. Dette er ikke et partipolitisk arrangement, men en kveld der vi markerer av vi vil ha noe annet enn det vi har i dag.

Konserten i Folken 1. mai har fått en lang deltakerliste: Morten Abel, Frode «Froddi» Rønli, Janove Ottesen, Izabell, Føkkefjord, Helga Guren, Tøfl, Jørgen Tjemsland, Oliver Hohlbrugger, Tore Renberg, Espen Hana og Skambankt.

Frode «Froddi» Rønli
Skambankt

Primus motor Renberg sier at artistene kan ha ulike motiver for å være med.

– Noen er kanskje engasjert i enkeltsaker. Det kan være miljø, feminisme, økende ulikhet eller hva det nå er. De kan også ha sympatier for ulike partier. Poenget her er at alle vil ha et skifte, en retningsforandring i Stavanger.

Litt protest, litt feiring

– Er dette en protestkonsert?

– Nja, det er en feiring av at vi har muligheten til et politisk skifte i en by som har vært for blå i 24 år. I det ligger det også at vi ikke er fornøyde med sånn det er nå.

– En protest mot kulturpolitikken i byen?

– Ingen har blitt invitert på det premisset, alle har fått samme invitasjon: «Skifte høsten 2019, feiring av forandring». Dette handler om å se det store politiske bildet. Det er ikke en miljø-konsert eller en protest mot den enkeltsaken eller den enkeltsaken.

Izabell

Artistene spiller gratis. Utgiftene til leie av Folken og det som måtte være av reiseutgifter, tar den rød-grønne fløyen seg av, altså Arbeiderpartiet, MDG, SV og Rødt.

– Partiene får ikke legge noen føringer eller bestemme noe. Dette er en slags gave og støtte fra kulturlivet til den siden av det politiske Stavanger vi håper vinner valget, sier Renberg.

Abel: «Forandring fryder»

Aftenbladet har spurt flere av artistene om hvorfor de er med på konserten 1. mai. Morten Abel skriver følgende i en SMS:

«Forandring fryder. Det kan være sunt å slippe noen andre til».

Skambankt har aldri lagt skjul på at de sokner til den politiske venstresiden. Vokalist Terje Winterstø Røthing synes dette var en passende anledning til å vise flagg.

– Det burde ikke komme som en overraskelse på noen at vi i Skambankt hører til på den venstre siden av den politiske aksen. Dette er en finfin anledning til å markere det, sier Skambankt-vokalisten.

Janove Ottesen sier dette om hvorfor han er med:

– Fordi Morten Abel og Tore Renberg spurte. Jeg er ikke veldig politisk av meg. Interessert, men ikke engasjert på samme måte som enkelte andre. Jeg heier på og støtter mine kollegaer som gir gass og lager et fint arrangement, for det jeg oppfatter som en god sak, sier Ottesen, som ikke vil flagge politiske saker, sympatier eller synspunkter.

– Jeg tror det blir en fin kveld. Ikke nødvendigvis starten på en svær revolusjon, men en fin kveld med bra folk.

Tror på kulturlivet

Renberg står altså selv på listen til Stavanger Arbeiderparti. Han har stor tro på at kulturlivet kan engasjere seg – og at de kan bety en forskjell når valget kommer.

– Jeg er en overbevist mann når det kommer til kulturens betydning i folks liv. Jeg tror også at kulturfolk, artister og kunstnere har en særlig mulighet til å ta opp politiske saker og si hva de mener. Ikke alle vil gjøre det, men de som flagger sine standpunkt, de tror jeg vil bli lyttet til. Det er kanskje en old school måte å tenke på, litt sånn 70-talls, men jeg tror det virker.

– Selvfølgelig er det partipolitisk

Fra den blå fløyen kommer det ønsker om god konsert, men gruppeleder i Frp, Christian Wedler, er ikke veldig imponert over måten konserten blir presentert på.

– Jeg gleder meg over at byens kulturelite skal kose seg og feire et politisk skifte i byen. Jeg ønsker dem lykke til. Men når Tore Renberg sier at dette ikke er partipolitisk, da er det tydelig at han er en nybegynner i dette gamet. Selvsagt er et arrangement som handler om å bytte ut dagens styrende partier med olje-haterne i Ap, SV og MDG. Det er partipolitisk. Det er vel vanskelig å se for seg noe mer partipolitisk enn nettopp dette.

– Vi lever i et fritt land og folk må stemme som de vil, men å seile under falsk flagg, å lansere dette som noe som ikke er partipolitisk, det blir veldig feil. Jeg ønsker dem uansett en god konsert, sier Wedler.

Publisert:
 1. Politikk
 2. Morten Abel
 3. Konsert
 4. Tore Renberg
 5. 1. mai

Mest lest akkurat nå

 1. Familien på Tasta sparer tusenvis på seine dusjer og middager – her er deres – og ekspertens – strømtips

 2. – Ikke folkeavstemning i Forsand

 3. Bil i brann på bensin­stasjon på Nærbø

 4. Er det penger å spare på å senke tempe­raturen om natten? Ikke gjør denne varme­pumpe-tabben

 5. 46-åring omkom i klem­ulykke på Moi – navnet er frigitt

 6. Trafikkulykke i Klepp - traktor og firhjuling involvert