Stavanger museum blir fancy

Det ærverdige museumsbygget fra 1893 har slått seg sammen med kafénæringen og får panoramautsikt mot sentrum.

Elektromontør Stian Harestad setter i stand den nye museumskafeen. Else Rødland i Matmagasinet skal samarbeide med Kjetil Rio Bergsvåg og Siri Aavitsland i Museum Stavanger.
  • Magnus Kallelid
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Folk i Stavanger husker nok disse rommene som litt mørke med eldre fugleutstillinger og tildekte vinduer som blendet for sollyset, sier museumsdirektør Siri Aavitsland.

Hun viser vei inn på Stavanger museum, det gamle bygget oppi bakken fra Rogaland Teater. Her har det ikke blitt lufta siden 50–60-tallet, og det var mørkt og tungt og fullt av fugler i bur. Men nå er det plutselig bare ett bur med fugler igjen. Veggene er blitt lysegrå, vinduene er blitt hvite, de har fått takhimling og utsikt mot byen.

– Vi ville skape et brudd, forteller Aavitsland.

Spesiallys fra Estland

I inngangspartiet er det som før, men rommene som er vendt mot sentrum er fulle av pappesker, plastikk, stiger og arbeidsfolk.

– Dette er en kjekk jobb. De har bestilt spesiallys fra Estland, kan elektromontør Stian Harestad fortelle fra en stige.

I disse rommene fra 1893 har de altså fått spesiallys fra Estland. Museet er i ferd med å bli fancy.

– Vi har byttet ut vaflene og pølsene i helgene og tenkt nytt, sier museumsdirektøren. De har slått seg sammen med næringen i det som juni blir «Museumscaféen by Matmagasinet». Restaurant- og kafékjeden Matmagasinet skal bli en del av museet og være tett knyttet til utstillingene her.

– Det blir bakverk, påsmurt, suppe og dagens meny. Vi ønsker å være folkelige og etablere oss i en bydel, og i mai åpner vi også i Hermetikken, sier Else Rødland fra Matmagasinet.

– Vi vil at kafeen skal være en integrert del av museumsopplevelsen, sier Kjetil Rio Bergsvåg, administrasjonssjef i Museum Stavanger.

Noen av fuglene fikk fortsatt bli igjen da Matmagasinets Else Rødland og museumsdirektør Siri Aavitsland tenkte nytt.

Trengte et løft

De står nå sammen her i det nye rommet og skal signere kontrakt. Museumsdirektøren forteller at det er et samarbeid hun ikke har sett maken til.

– Dette er et løft Museum Stavanger trengte. Museumsanleggene våre trenger omfattende rehabilitering og fornying. Det er særlig viktig fram mot Stavangers 900-årsjubileum i 2025. Og vi skal både være til for befolkningen her og for turistene. 40 prosent av turistene i byen er jo rene kulturturister, sier Aavitsland.

Det skjer mye nå. Grafisk museum er på vei inn sammen med Hermetikkmuseet i Gamle Stavanger.

Når bygget her er ferdig fornyet, og spesiallysene fra Estland er ferdigmontert, kommer det to naturhistoriske utstillinger. Det kommer også en utstilling med fotohistorie og digitale bilder. Dessuten skal Museum Stavanger samarbeide med teatersjef Arne Nøst om å lage en utstilling med de gamle skjelettene og kraniene som finnes her på bygget.

– Det er ikke litt kjipt at teateret sperrer en god del av den nye utsikten dere har fått her?

– Rogaland Teater er gode naboer, smiler museumsdirektøren.

– Og det er jo god utsikt mot Storhaug og sentrum i de andre vinduene.

Og det er virkelig panoramautsikt mot sentrum her. Men de har også vært opptatt av å ta vare på det verneverdige.

– Vi har beholdt de originale vindusglassene og satt inn himling istedenfor å bytte ut taket, sier prosjektleder Bitten Bakke.

Vinduene har ikke vært åpnet siden 50–60-tallet. Prosjektleder Bitten Bakke er opptatt av å ta vare på det verneverdige ved bygget.
Rekordår for Museum StavangerPress på kommunene for å beholde utvandrersamlingen– To økonomer i styret i kunstforeningen er én for mye
Publisert:
  1. Rogaland Teater
  2. Utstilling
  3. Stavanger

Mest lest akkurat nå

  1. Rogfast-sjefen bestiller jordskjelv-rapport

  2. Koronasmitten øker igjen på Nord-Jæren – kan bli aktuelt med nasjonale tiltak

  3. Birgitte-saken: Politiet har nytt DNA-funn

  4. Kamp mot klokken for Viking-spiller

  5. Bryllup skaper trøbbel – påvirker opp­rykks­kampen

  6. – Ble stanset av en ung mann med langt, lyst hår, og en dame