Gale, forelskede tenåringer på teateret

I teaterstykket «Lauras Lepper» prøver en tenåring å overleve en avstandsforelskelse. Galskapen som følger med, vil gjøre inntrykk - håper regissøren.

Publisert: Publisert:

Fra venstre: Krister Thorsen, Emilie Øye Tjensvoll, Ådne Rossavik, Katarina Harestad Haukaas, Kristoffer Hauge, Helmine Mathilde Edvardsen og Maria Aamodt. «Lauras lepper» har flere musikalske innslag. Foto: Fredrik Refvem

  • Stella Marie Brevik
    Journalist
  • Fredrik Revfem (foto)

Facebook-forfølger du ennå gutten, eller jenta, du var forelsket i fra 7. klasse?

Er svaret nei?

Kanskje ikke så rart, men du kan vel huske hvor intens følelsen av forelskelsen var? Nesten som en slags psykose? I en periode i livet handlet alt om én person – som du nå kanskje har glemt navnet på.

Dette er utgangspunktet for Barne -og ungdomsteateret (BUT) sin nye forestilling «Lauras Lepper».

Den har premiere på Valentines dag, 14. februar. Datoen er, ifølge teateret, en heldig tilfeldighet.

Teateret vil belyse tanker og følelser omkring identitet, selvbilde og forelskelse: «Lauras Lepper» er en historie om det å bli voksen.

Emily, spilt av Katarina Harestad Haukaas, forteller sin historie til publikum. Om hvordan det var å falle inn i avgrunnen kalt avstandsforelskelse. I bakgrunnen ser vi opphavet til ulykken hennes: Lauras lepper. Foto: Fredrik Refvem

«Normalt» tenåringsliv

Hovedpersonen i denne «coming of age»-historien er Emily, spilt av Katarina Harestad Haukaas.

Emily er en av de populære jentene. Hun som alle følger etter, etterligner, vil være – og være med. Alt virker tilsynelatende å gå veldig bra for Emily.

Men så kommer «Laura». Emily blir forelsket. Ikke i en person, men i en forestilling om en person. Et bilde av en kvinne hun kaller for Laura. Laura har de vakreste leppene Emily har sett. Hvor kan hun finne denne kvinnen? Hun må bare se henne. Forelskelsen fører til desperasjon. Som videre fører til en slags psykose.

Vårt første møte med Emily er etter denne psykosen. Hun fremstår nå som en overlevende. Hun overlevde forelskelsen, men hva har den kostet?

– Jeg var ikke meg selv. Dette er et nødrop. Et vitnemål fra en som overlevde, sier Emily.

Slik starter forestillingen.

Det er ikke kun Emily som er forelsket. Teaterstykket byr også på et slags trekantdrama. Lollo, til venstre, spilt av Emilie Øye Tjensvoll, er forelsket i Yngve, spilt av Kristoffer Hauge. Problemet er bare at Yngve helst vil henge med bare Emily. Emily er kun interessert i Lauras lepper. Dette kan skape spenninger. Foto: Fredrik Refvem

Det er ikke alltid like enkelt å følge med i timen når tankene er et helt annet sted. I denne scenen må gjengen lese opp et kjærlighetsdikt som preger Emily. Foto: Fredrik Refvem

Bobla

Stykket blir regissert av skuespiller Ragnhild Arnestad Mønness. Det er en stund siden Mønness gikk på ungdomsskolen, men hun finner stykket fascinerende:

– Når man ser tilbake på en periode i livet og tenker på hva som opptok man da, er det rart at noe som virker så lite nå, har vært så stort, sier Mønness.

Hun og skuespillerne prøver å få frem kontrastene og følelsene som kommer frem i ungdomstiden. Bobla man som ung kan havne inni.

Feiring av galskap

En klein lærerinne prøver å forklare ungdommene om kjærligheten. Fnising overskygger budskapet. De vil bare drikke billig spirt. Flørte i skjul og spille «jeg har aldri». Sende skjulte blikk. Høre på kul musikk.

Alt dette virker kjent. Handlingen som skjer på scenen foran deg virker autentisk. Man har vært der selv. Men en stemning hviler i luften. Når får noen hjertet knust? Og hva skjer da?

Mønness mener stykket har blitt til en feiring av galskap. «Lauras Lepper»-universet er kanskje tidvis mørkt og håpløst, men det er også fylt med håp og selvironi:

Fnising forekommer ofte. Musikk og dans preger stykket. Alt er ikke helt ille, selv om det ofte kan føles sånn da man er 16 år.

Elevene vil helst ikke høre på læreren som forteller om sex og kjærlighet. De vil helst spille drikkeleken «jeg har aldri». Foto: Fredrik Refvem

Fra ungdommen, til de voksne

– Vi kjenner oss igjen, sier Emilie Øye Tjensvoll (19).

Hun spiller Emilys bestevenninne Lollo.

– I usikkerheten og tankene som vi alle har. Det å sammenligne seg selv med andre, fortsetter Tjensvoll.

«Lauras Lepper» er nemlig et stykke som kan tolkes i det vide og brede. For skuespillerne handler stykket om selvbilde og selvaksept.

– Dette er et stykke for ungdommer, men jeg tror det er viktig at voksne også får sett det, sier Katarina Harestad Haukaas (16). – Kanskje de forstår mer av hvordan vi har det da. Hva vi tenker på.

«Lauras Lepper» har Norgespremiere 14. februar kl. 18:00 i Kjellerteatret på Rogaland Teater. Dagen etterpå arrangers det teatersalong og diskusjon med manusforfatter Malin Axelsson.

Publisert:

Les også

  1. Vondtgodt i Teaterhallen

  2. Jo da, Tønes funker også på teatret

  3. – Et slags Game of Thrones på et skittent, grønt filt-teppe

  4. Se hvordan teateret tolker «Bonde» av Tønes

  1. Rogaland Teater