Færre lånte film og musikk, flere lånte barnebøker

Stavanger biblioteks utlånstall har gått ned de siste to årene, men biblioteket klarte samtidig å engasjere flere unge lesere.

Barn og unge valfartet hit i fjor, og lånte totalt 240.218 bøker.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Totalt ble 240.218 barnebøker utlånt fra Stavanger bibliotek i 2016. Det utgjør en økning på 5 prosent fra foregående år.

Koordinator for læring og formidling, Ebbe Helberg, gir mye av æren til prosjektet Sommerles, en kampanje som hadde som mål å stimulere barn i barneskolealder til å lese bøker i sommermånedene.

Les også

Har lese 392.519 sider sidan 1. juni

– Sommerles traff blink hos målgruppen. Det er lenge siden vi har hatt et så bra leseprosjekt. Jeg tror litt av suksessen skyldes at prosjektet låner elementer fra spill, slik at barna får erfaringspoeng og går opp i nivå etter hvert som de logger bøkene de har lest. Vi delte også ut premier når deltakerne nådde ulike nivåer. Sommerles fungerer også som en formidlingskanal mellom brukerne, man kan se hva andre har lest, hva som er populær og man kan legge kommentarer på bøkene. Det var nok også en fordel å starte 1. juni, før elevene gikk på ferie, sier Helberg, som bekrefter at det blir en ny runde med Sommerles i år.

2,3 millioner sider

18,5 prosent av barneskoleelevene i Stavanger var med på Sommerles i 2016. 42 prosent av dem var gutter. I alt leste 1893 barn til sammen 18.123 bøker i løpet av de tre sommermånedene. Det tilsvarer om lag 2,3 millioner sider.

Les også

Drømmer om en helt åpen by

Utlånsstatistikken for skjønnlitteratur for voksne holdt seg stabil i samme periode. Ebok-utlånet vokste noe. Utlånet av skjønnlitteratur for papirbøker og ebøker sammenlagt, steg med 1 prosent. Det ble lånt ut 451.621 papirbøker og 33.889 ebøker. Totalt hadde biblioteket 668.941 utlån i fjor, og 1.308.323 besøkende. Begge deler representerer en liten nedgang fra foregående år (se faktaboks).

Nedgang for musikk og film

Det som ikke gikk like bra, var utlånet av film og musikk, som opplevde en nedgang på henholdsvis 13 og 4 prosent.

Tidligere leder for musikk- og filmbiblioteket, Olav Nilsen, tror nedgangen skyldes økt bruk av strømmetjenester, men ser ikke bort fra at intern omorganisering på Sølvberget også har spilt inn. Nilsen jobber nå som bibliotekar med ansvar for musikksamlingen, etter at musikk- og filmbiblioteket er blitt delt opp i ulike etasjer.

– Folk låner fortsatt cd-er, men det er nok mest forbeholdt musikknerdene og de som foretrekker fysisk format. Når så mye musikk og film er tilgjengelig gjennom strømmetjenester, er det naturlig at utlånet minker. Vi lånte ut over 20.000 cd-er i fjor, og det synes jeg er bra. Men utlånet gikk ned i de to siste månedene, da vi var på flyttefot. Hadde det ikke vært for denne perioden, hadde vi antakelig lånt ut mer enn året i forveien. Jeg tror også musikk og film fikk litt drahjelp av hverandre da vi hadde alt samlet på ett sted, sier Nilsen.

– Utkonkurrert av strømmetjenester

Kulturhussjef Marit Egaas.

Kulturhussjef Marit Egaas på sin side forklarer nedgangen utelukkende som et resultat av at flere har tilgang til strømmetjenester for film og musikk. Hun er ikke enig i at film og musikk ga hverandre drahjelp.

– For noen år siden var musikk og film det hotteste på Sølvberget, da var det nok slik, men ikke nå lenger. Jeg tror ikke de interne endringene har hatt noen betydning for utlånet.

– Ser du noen framtid for filmer og cd-er på biblioteket?

– Ja. Det er viktig at biblioteket fortsetter med å formidle musikk og film. Vi har et ansvar for å få fram bredden, det de kommersielle aktørene ikke er interessert i. Det er også mange som har dårlig økonomi og som derfor ikke har råd til å abonnere på strømmetjenester. Da gir vi dem mulighet til å se de samme seriene som andre, sier Egaas.

Les også

Tror på løsning for e-bøker på biblioteket

Hun er ellers godt fornøyd med tallene for skjønnlitteratur.

– Jeg synes det er utrolig kjekt at utlånet av papirbøker til barn øker. Noe av det viktigste et bibliotek kan gjøre, er å få nye generasjoner til å lese bøker, og forskning viser at de må lese på papir for å bli gode lesere. Vi er veldig stolte over at vi har klart å nå så mange unge, sier Egaas, som betegner nedgangen i besøk som en naturlig svingning.

– En nedgang på 2 prosent er ikke noe å bekymre seg for. Heller ikke nedgangen i det totale utlånet, som i all hovedsak skyldes nedgangen innenfor film og musikk. Det totale utlånet av bøker går jo oppover.

Besøkstall for Stavanger bibliotek
Besøk hovedbiblioteket 2016: 1.306.323
Besøk hovedbiblioteket 2015: 1.337.460
Besøk hovedbiblioteket 2014: 1.202.980
Besøk hovedbiblioteket 2013: 740.569
Utlånstall, Stavanger bibliotek
Utlån (hovedbiblioteket, Madla, Stavanger fengsel, e-bøker) 2016668.941
Utlån (hovedbiblioteket, Madla, Stavanger fengsel, e-bøker) 2015680.412
Utlån (hovedbiblioteket, Madla, Stavanger fengsel, e-bøker) 2014685.282
Utlån (hovedbiblioteket, Madla, Stavanger fengsel, e-bøker)2013 672.667
Publisert: