- Du har inspirert meg, Mansur Rajih

Da fredsprisvinner Tawakkol Karman traff fribyforfatter Mansur Rajih i Oslo i helgen, omfavnet hun ham og takket for hans inspirasjon. Kari Klyve-Gulbrandsen fikk filme det hele.

Publisert: Publisert:

Fredsprisvinner Tawakkol Karman, til høyre, møtte Mansur Rajih, nummer to fra venstre, og hans kone Afrah Mohamed Ghalion, i resepsjonen på Grand hotell.

  • Kristin Aalen
    Kulturjournalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Vi nordmenn har ikke skjønt hvor viktig fribyforfatter Mansur Rajih er for revolusjonen i Jemen, sier dokumentarfilmskaperen fra Stavanger. Hun fotfulgte den jemenittiske eksilforfatteren under helgens Nobels fredspristilstelning. Hensikten var å samle stoff til filmen "Fortellinger om mot" der Rajih er én av fire forfattere som fra sitt eksil i Norge kjemper for demokrati og menneskerettigheter i sine respektive hjemland.

  • Jemen på Wikipedia

— Men at jeg skulle få så sterke opptak som jeg nå har med hjem i kofferten, kom helt uventet, sier Klyve-Gulbrandsen.

Det startet med at filmskaperen i resepsjonen på Grand hotell oppdaget at deler av den jemenittiske fredsprisvinnerens reisefølge kastet seg om halsen på Mansur Rajih og hans kone Afrah Mohamed Ghalion.

— Afrah forklarte at alle i den radikale bevegelsen i Jemen vet hvem Mansur er. De leser poesien hans på nettet. Selv om han ordlegger seg stillferdig, henter revolusjonen inspirasjon fra diktene hans. Slik når Rajih lenger ut enn andre skribenters sakprosaartikler.

Klyve-Gulbrandsen og hennes mor, filmskaper og forfatter Odveig Klyve, var ikke presseakkreditert, men fikk hjelp av Geir Lundestad, direktør for Nobelinstituttet, til å slippe fram i køen da Tawakkol Karman og Mansur Rajih møttes.

— Dermed fikk jeg filme hvordan hun omfavnet ham. Det blir definitivt en sterk scene å ha med i filmen. Men kanskje enda viktigere blir bildene av Mansur der han står i mylderet av jemenitter og snakker om hvordan de skal finne veien videre i hjemlandet.

Karman er 32 år, Rajih er født i 1958 og satt i fengsel da fredsprisvinneren var barn. Han førte en motstandskamp i Jemen for snart 30 år siden, overlevde fengsel i 15 år og har kjempet videre siden 1998 fra Stavanger.

— Nå inspirerer han en ny generasjon i et nytt opprør, sier Klyve-Gulbrandsen.

Inspirator

I går kveld fikk Aftenbladet kontakt på telefon med Mansur Rajih i forkant av fredspriskonserten.

— Hva sa fredsprisvinner Tawakkol Karman til deg da dere møttes?

— At jeg har vært inspirerende for henne. Hun kalte meg et menneske som begynte en radikal bevegelse og at hun nå følger min vei til friheten.

Les også

Nobels fredspris

— Har hun lest dine dikt?- Ja, de har hun funnet på nettet.

— Hvordan føltes det å treffe fredsprisvinneren fra hjemlandet ditt?

— Jeg har truffet revolusjonens hjerte. Hun tok imot meg på en veldig god måte.

— Hvordan kan det ha seg at så mange i Jemen kjenner deg selv om du lever i eksil?

— Fordi jeg hver eneste dag prøver å kontakte mennesker der hjemme og mobilisere min egen stemme. Slik finner min vilje og min tanke veien slik at jeg lever i Jemen.

Avhoppet diplomat

Aftenbladet fikk i går kveld kontakt med Abdullah Sallam Al-Hakimi, en tidligere jemenittisk diplomat, politiker og avisredaktør som har flyktet fra regimet og nå bor i London. Han bekrefter hvor viktig Mansur Rajih er for revolusjonen i Jemen.

Les også

منح جائزة نوبل للسلام

— Rajih er ikke bare en poet, men også en intellektuell med et politisk budskap som motiverer til revolusjon.- Hvordan kan han være så kjent i hjemlandet?

— Historien om at han satt i fengsel så lenge, men overlevde, er noe alle kjenner til og henter inspirasjon fra. Som leder for revolusjonen er fredsprisvinner Karman vel kjent med diktene hans og tror sterkt på hans kamp for menneskerettigheter og frihet. Så hans innflytelse er stor.

Den 32 år gamle fredsprisvinneren Tawakkol Karman fra Jemen har hentet inspirasjon fra diktene til Mansur Rajih som hun for første gang møtte i Oslo i helgen. Foto: LEONHARD FOEGER

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Busstreiken: Kun én buss går fra by­terminalen i Stavanger mandag

  2. Da Jone Blikra ble valgt til ord­fører, tok nams­mannen kontroll over privat­økonomien hans

  3. Trøbbel for Sandnes Ulf - låner likevel ut spiller

  4. 18 veistrekninger i Norge er plukket ut for å vise det beste av landet. Bare den på Jæren blir uten et unikt, nasjonalt utsiktspunkt

  5. Ingve Bøe med Viking-advarsel: – Det går ikke i kveld!

  6. Mann i 20-årene funnet etter større leteaksjon