Svingende julekonsert med sjarm og sjel

Med stilige arrangementer og et variert repertoar klarte Sandnes Symfoniorkester å finne fram til den koselige, gammeldagse julestemningen lørdag kveld.

Erik Røe og Mareike Wang bidro til å synge julen inn sammen med Sandnes Symfoniorkester i Sandnes lørdag kveld. Foto: Jarle Aasland

 • Kine Hult
  Kine Hult
  Journalist
Publisert: Publisert:

Swinging Christmas

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Mareike Wang og Eirik Røe, Sandnes Symfoniorkester med dirigent Reid Gilje. Sandnes Kulturhus, lørdag kveld. Varighet: 75 minutter.

Grade: 5 out of 6

Om det er levende julemusikk som skal til for at man skal komme i skikkelig julestemning, er det mye å velge i i vårt distrikt de siste ukene før selveste kvelden. Kirkene fylles av alt fra sakrale toner til mer populærmusikalske arrangementer, og omreisende musikere som vi ser lite til resten av året dukker opp like forutsigbart som filmen om grevinnen, hennes fire Skyberter og han som alltid vinner prisen som årets medarbeider.

Og selv om det kan være fint å høre Kurt Nilsen fortelle de samme anekdotene og synge de samme sangene hvert år, er det også greit med litt variasjon, over samme tema, for all del, men likevel. Sandnes symfoniorkester bød på mye av det samme vi er vant til fra Nilsen sine, hovedvekt på de amerikanske julesangene, framført i slentrende crooner-stil. Men også noe mer, noe som framsto som langt mer ekte enn det de mest innøvde og rutinerte juleartistene klarer å frambringe.

Trivelig og stemningsfullt

Sandnes symfoniorkester består av om lag 60 musikere, både profesjonelle musikere, musikkarbeidere og amatører. Orkestret har en lang historie - neste år feirer de sitt 125-årsjubileum - og de har jevnt over høyt aktivitetsnivå. De mestrer også mange ulike sjangere, noe de fikk vist godt fram under lørdagens trivelige og stemningsfulle julekonsert.

For anledningen hadde orkesteret invitert med seg Erik Røe og Mareike Wang som sangsolister. Førstnevnte slapp til etter at orkesteret hadde satt stemningen med en detaljrik medley over en lang rekke kjente og kjære julesanger, arrangert av kveldens dirigent Reid Gilje.

Les også

Ingen tvil: Sandnes er musikalbyen!

Røe trengte et par sanger på å bli skikkelig varm i trøya, men er i sitt ess når han kan jazze det opp noen hakk på sanger som «The Christmas Song» eller få fram den lille soul-schwungen på «Winter Wonderland». På et tidspunkt nevnte han at han egentlig syntes orkesteret var best alene, og han hadde kanskje et poeng der. Det var i alle tilfeller et orkester i storform, med bøttevis med sjarm og smittende musikkglede, som laget den varme og koselige stemningen i storstua i Sandnes denne ellers ganske hustrige kvelden.

Gåsehud-øyeblikk

Når det er sagt, er det ingen tvil om at vokal-makker Mareike Wang er fullt i stand til å trollbinde publikum. Hun sto blant annet for det soleklart største gåsehud-øyeblikket, med sin vakre versjon av «Selmas sang» fra NRK-serien «Snøfall». Også Maria Menas «Home for Christmas» med norsk tekst lokket fram den gode følelsen som får oss til å senke skuldrene og glemme at vi som vanlig ligger bakpå med både pakkene, pyntingen og de sju sortene.

Så litt pirk: Wang og Røe har en del å gå på når det gjelder kjemien seg i mellom. Det kan bli litt keitet og virke litt dårlig forberedt, i hvert fall mellom sangene. Wang redder det ofte inn på sjarmen og den underfundige humoren, men det sitter likevel ikke helt.

Deilig Disney-mimring

Kveldens dirigent Reid Gilje var sånn sett bedre egnet til å sy det hele i sammen, med trivelige og morsomme anekdoter og god humoristisk timing. Han fortalte blant annet en fornøyelig variant av den helt sanne skrønen vi som var barn på 70- og 80-tallet liker å fortelle våre barn, når vi skal forklare hvorfor vi er så opptatt av Disney-kavalkaden som NRK sender på julaften. Det ble innledningen til en aldeles glimrende potpourri over musikken i dette høyt elskede tv-programmet, sjarmerende og humoristisk framført av et orkester i storform, godt hjulpet av en stor heiagjeng i salen.

Dette var en av de konsertene hvor publikum ble den 12. spilleren, for å låne et uttrykk fra våre venner i sporten. Når entusiasmen og musikkgleden er like tydelig både på scenen og i salen, får man gjerne følelsen av å ha havnet på en skikkelig vellykket fest, og sånn var det så avgjort i Sandnes denne kvelden.

I likhet med de aller fleste andre julekonserter ble denne avsluttet med allsang på «Deilig er jorden». Det er forutsigbart, men effektivt, og egentlig ganske passende. Og om målet var å lokke fram julestemningen, kan vi trygt gi denne konserten et solid godkjent-stempel.

Les også

 1. Morfar Leif (94) skal på sin andre juleturné

Publisert:
 1. Anmeldelse
 2. Konsertanmeldelse
 3. Sandnes

Mest lest akkurat nå

 1. Hun skal lede den helt nye domstolen i Sør-Rogaland

 2. Uventet suksess i Telemark fikk fem hoteller i Rogaland til å tenke nytt

 3. Tidligere barnehageansatt tiltalt for overgrep

 4. 20 nye smittetilfeller på Nord-Jæren

 5. Pia Tomine Gundersen (20) klar for Sola

 6. Høyre-profil lanserer massive kommunesammenslåinger i Rogaland: Vil bruke tvang