Når koronaviruset blir viktigere enn kriminalsaken

BOK: Underholdende og sympatisk krim selv om den spriker i alle retninger.

Cilla Börjlind og mannen Rolf er blant Sveriges mest erfarne manusforfattere. Deres første bok «Springflo» ble vist som tv-serie på NRK1 i 2016.
 • Marit Egaas
  Stavanger
Publisert: Publisert:
Grade: 4 out of 6

Cilla og Rolf Börjlind: «Den barmhjertige samaritan». Krim. 354 s. Oversatt av Kjell Jørgen Holbye. Gyldendal.

Det begynner på klassisk vis: En livredd kvinne løper gjennom en mørk skog med en forfølger på slep. Hun greier å ta seg fram til en vei og det kommer en bil, men er det venn eller fiende?

Den forfulgte kvinnen er etterforsker Olivia Rönning, og når kollegaer og venner finner ut at hun er forsvunnet, setter de i gang en storstilt jakt. Men det vi trodde skulle bli bokas hovedhistorie, oppklares ganske kjapt. Kidnapperen avsløres, og Olivia finnes i god behold.

I stedet bretter fortellingen seg ut i mange retninger. Først viser det seg at kidnapperen som døde i en brann, ble drept, og så finner man et lik til som har sammenheng med saken.

Deretter rulles det opp en sak med produksjon og smugling av metamfetamin i Skåne, og noen fanatiske vaksinemotstandere er på krigsstien for å sabotere den nært forestående vaksineringen mot koronaviruset.

Olivia Rönning jobber for NOA, tidligere Rikskrim, og hun og kollega Lisa Hedqvist reiser til Skåne for å etterforske drapet på kidnapperen. Sammen med kompetente lokale etterforskere får de mye å stri med, men til slutt føres alle trådene sammen til en ganske oppsiktsvekkende løsning, der også en gammel mordbrann blir oppklart.

Handlingen foregår i desember 2020 der alt er nedstengt og folk lever et liv i avstand til andre. Det er en dyster tid som preger hele romanen og gjør noe med både stemning og tempo. Når en av hovedpersonene blir alvorlig syk av korona, blir dette kanskje vel så viktig som hele kriminalsaken.

Cilla og Rolf Börjlind hadde skrevet manus for en rekke tv-serier da de debuterte med kriminalromanen «Springflo» i 2012. Den ble en stor suksess, og ble også filmatisert. Dette er den sjuende boka i den populære serien, der den unge og ambisiøse etterforskeren Olivia Rönning spiller hovedrollen, godt hjulpet av de erfarne politifolkene Tom Stilton og Mette Olsäter og en rekke andre kollegaer og venner.

Forfatterne er drevne og vet hvordan de skal smi en intrige og skape spenning. Tempoet er langsommere enn i forrige bok, mye på grunn av alt om pandemien som ikke har noe med hovedhistorien å gjøre. Det brukes også en del plass på å oppdatere leseren om hva som har skjedd med personene i tidligere bøker, og slutten åpner for at det blir flere bøker i serien.

Plottet er spennende og aktuelt, selv om historien spriker i alle retninger og ikke er så veldig sannsynlig. Men personene er sympatiske og interessante, og vi tilbringer gjerne noen timer i deres selskap.

Publisert:

Bokanmeldelser

 1. Eit arty-farty kunstnarportrett

 2. Korleis snakkar me om den norske oljerikdommen?

 3. Førsteklasses roman fra DDRs siste dager

 4. Her er mange mulige mistenkte, den ene mer glamorøs enn den andre

 5. Forfatteren vil for mye, men byr på røff underholdning og mangt å bryne seg på

 6. Spennende krimdebut med godt driv og mange overraskelser

 1. Bokanmeldelser
 2. Bokanmeldelse
 3. Anmeldelse