Fortsatt ingen penger til Arkeologisk museums nybygg

Dette er Tupelo arkitektur/Narud Stokke Wiig AS sitt bygg på Våland. Arkeologisk museums nye lokaler har blant annet nye magasiner, tekniske rom, utstillingslokale og publikumsfasiliteter.

STATSBUDSJETTET: Startbevilgningen på 10-15 millioner kroner for videre arbeidet med nybygget til Arkeologisk museum i Stavanger lar vente på seg.

 • Rolf Frøyland
  Rolf Frøyland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Ikke noe jubel her. Stor skuffelse igjen, det er det ikke tvil om, sier Ole Madsen, direktør ved Arkeologisk museum i Stavanger, kort tid etter at statsbudsjettet ble lagt fram torsdag.

Forprosjektet for nybygget var ferdig i 2014 og Madsen synes derfor det nå var på tide at staten satte av penger til prosjektet.

– Allerede i 2002–2003 kom riksrevisjonen med en rapport som viste dårlige forhold ved universitetsmuseene. Her var det tydelige signaler om at det måtte gjøre noe med bevaringsforholdene og formidlingen ved museene, sier direktøren.

Han fortsetter:

– Vi har lokaler i et gammelt meieri, vi har over en million gjenstander, vi har gjort det beste ut av situasjonen, men dette er ikke tilfredsstillende for de kravene som settes for statens gjenstander. Det er også klart at vi har for små utstillingslokaler.

Mens de minste lokalene til universitetsmuseene i de andre byene i Norge er på 3000 kvadratmeter, har Arkeologisk museum i Stavanger skrale 700 kvadratmeter til rådighet.

Musuemsdirektør Ole Madsen, her fotografert etter fjorårets avslag i statsbudsjettet.

Håper på budsjettforhandlingene

– Vi klarer ikke å være dagsaktuelle når det gjelder ting som foregår i verden. Vi har en basisutstilling, men å svare på de store spørsmålene som blir stilt i dag, for eksempel i forbindelse med folkevandringen, klarer vi ikke, sier Madsen, som nå håper at rogalandsbenken på Stortinget gjør sitt for å få Arkeologisk museum på dagsordenen.

– Nå må vi håpe på gode budsjettforhandlinger og at staten tar sitt ansvar. Vi har planlagt internasjonale utstillinger av høy klasse i det nye bygget. Dette kan sette Stavanger på kartet på en ny måte. Å satse på kulturbygg vil være viktig i en omstillingsprosess rettet mot reiseliv.

Koster 334 mill

Arkeologisk museum er en statlig institusjon som fusjonerte med Universitet i Stavanger i 2009.

Nybygget skal ligge i det kvartalet på Våland hvor Arkeologisk museum er nå og er beregnet til å koste 334 millioner kroner. De siste tre årene er det ønsket 15 millioner kroner i startbevilgning.

Den eneste plassen Arkeologisk museum i Stavanger er nevnt i statsbudsjettsforslaget for 2018 er i «Tabell 3.3 Prosjekt som er førte fram til forprosjekt» - altså uten at det er avsatt penger.

– Sårt trengte midler

Onsdag uttalte Anne Selnes, strategi- og kommunikasjonsdirektør ved Universitetet i Stavanger (UiS) at museet trengte sårt en startbevilgning på 10-15 millioner kroner for det videre arbeidet med nybygget.

– Museet har behov for større arealer til utstillingsformål og nye magasiner for å tilfredsstille dagens krav til de over en million gjenstandene museet har ansvar for, sa hun til Aftenbladet.

I desember i fjor uttalte direktør Ole Madsen ved Arkeologisk museum at det bare var spørsmål om tid før pengene ble bevilget.

Les også

 1. LES OGSÅ: Stor skuffelse på Arkeologisk museum i fjor

 2. Arkeologisk museum venter fortsatt på penger til nybygget

 3. Venstre kjemper for nybygget til Arkeologisk museum

Publisert:
 1. Statsbudsjettet
 2. Arkeologisk museum
 3. Universitetet i Stavanger (UiS)
 4. Museum
 5. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Han har bare én testikkel, men baller nok til å fronte et vanskelig tema

 2. FHI tror tiltak har begrenset effekt mot omikronvarianten

 3. Dette kan Lyse gjøre for å dempe strømsjokket

 4. Snøværet gir utfordringer på Stavanger lufthavn, Sola

 5. Som å bli truffet av markedsavdelingens ømme julegodstog

 6. Oppgaven var stor, men Viking-trenerne holdt ord: - Vi hadde noe å bevise