- Luther var en skarp humorist

På 90 minutter skal en trupp fra Ryfylke humoristisk og historisk ta for seg etterdønningene av Martin Luthers filleristing av kjerkå. De mener også at Luther selv var en løyen type når han ville.

Martin Luther (Tor Øyvind Skeiseid) og Paven (Leif Arild Steen) fløy i tottene på hverandre for 500 år siden. I "Luther med latter" skal dette, og resten av reformasjonshistorien, gjennomgås.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Martin Luther er vel mest kjent for å ha innført konfirmasjonen...

– ...reformasjonen...

– ...ja, akkurat, reformasjonen, og ikke som en humoristisk type?

– Det viser seg at han var ganske skarp og humoristisk. Vi har tatt en del av det han har skrevet og brukt som dialog i forestillingen. Ganske festlige greier, og ganske skarpt.

Tor Øyvind Skeiseid, som retta opp i dette med konfirmasjon og reformasjon, har studert Luther ganske nøye den siste tiden. Som kvardagslig leiar i Ryfylke Livsgnist fant han, sammen med sine medsammensvorne, det for godt å lage en forestilling med tittelen «Luther med latter». Du har kanskje ikke sett de to ordene i samme setning tidligere, men ifølge Skeiseid er det en humoristisk type vi har med å gjøre, i tillegg til dette med konfirmasjon.

– Reformasjon.

– Beklager.

Svanhild Eggebø Spanne og Trygve Spanne spiller blant annet sleip munk og fattigkone.

Nedgravd i Luther

Under en samtale med prost og tidligere general i Det Norske Misjonsselskap, Ketil Aano, oppsto det enighet om at Ryfylke Livsgnist skulle kaste seg inn i Luther-jubileet. I 2017 er det 500 år siden den tyske teologen i et øyeblikk av tilgang på ein god hammer, høy sjøltillit og ditto overbevisning hamret opp sine 95 tester på kirkedøren i Wittenberg og startet revolusjonen.

– Reformasjonen.

– Takk.

De neste årene var det bråk og sjau og lysing i bann og full fyr i teltet. Avlat, kirkemakt, språk og teologiske hovedveier og spissfindigheter ble kjeglet om og diskutert, drikkeviser ble salmer og resten er historie - som denne bøtteballetten på Finnøy nå har laget forestilling av. De har lest flere tusen sider om Luther, snakket med tung ekspertise, reist til Wittenberg og gravd seg ned i teser, fraser og bivirkninger av informasjonen.

– Re-for-ma-sjo-nen.

– Ja, akkurat. Det óg.

Misjonsforeningsdama Silje Vignes Flesjå og musikalsk ombudsmann Einar Olsen i et av mange musikalske innslag i "Luther med latter".

– Det første som skjer er at Luther hamrer opp tesene på døra. Så følger vi den forrektige historien fram til vår tid og ser hva Luther har betydd, både for tro, språk, teologi og hverdagslivet. Den visuelle tråden her er en distré og tidvis spinnhakkanes galen teologiprofessor. Hans påståtte kunnskaper er det stadig folk som må inn og korrigere. Dette med frelse og nåde, for eksempel, trekker han hjem - til kånå. Han kan relatere seg til behovet for nåde.

Latter

I denne humorhistoriske framstillingen av restaurationen...

– ...reformasjonen!

...masjonen, dukker det opp over 20 roller. Blant misjonskvinner, enevelde, pietister, haugianere, predikanter, gardsfolk og munker, møter vi en konfirmant. En nervøs kar som skal til konfirmasjon.

– Du mener reformasjon, sant?

– Nei, denne gangen er det konfirmasjon, sier Skeiseid.

– Går vi langt nok tilbake, måtte du være konfirmert før du var 19. Ellers ble det gapestokk - og du ble aldri gift. Han vi treffer er 19 år og prøver for femte og siste gang. Han har all grunn til å være bekymra før grillingen. Sånne scener bruker vi til å fortelle historien om Luther, samtidig som vi skal underholde og få folk til å le.

– Så det er masse humor her. Hva med alvoret i alt dette med...

– ...reformasjonen?

– Jepp, det ja.

– Luther har hatt stor innflytelse på troslivet vårt, tanken om at Jesu nåde er nok og hver mann og kvinne kan tjene Gud på sitt vis. Man trenger ikke avlatshandel og løyve fra presteskapet for å ha kontakt med Vår Herre. Språket revolusjonerte han ved å bruke ord og vendinger folk forsto - som ikke var på latin. Musikk og politikk er også påvirka av Luther. Vi skal også en liten tur innom det såre punktet: Luthers forhold til jødene. Alt dette skal vi innom på veien fra munkesang til lovsangsdans. Få - om noen - enkelthendelser har betydd mer for både Europa og Norge som da Luther hamra opp sine 95 tester på kirkedøra i Wittenberg.

Martin Luther (Tor Øyvind Skeiseid) og Paven (Leif Arild Steen) fløy i tottene på hverandre for 500 år siden. I "Luther med latter" skal dette, og resten av reformasjonshistorien, gjennomgås.

Alvor og løye

Forestillingen inneholder masse musikk, tidsriktig og «eineståande flott», ifølge testpublikummet. Allerede før premieren på Jørpeland 22. januar er nesten 30 forestillinger planlagt. Blant disse er Kirkemøtet i Trondheim og Det Norske Misjonsselskaps generalforsamling, der det kryr av kompetente og til dels profesjonelle lutheranere. Men i likhet med Sjølvaste Luther, er truppen på Finnøy opptatt av å treffe allmuen.

– Det skal være for alle, både dem som er opptatt av Luther og dem som bare vil ha seg litt underholdning. Du skal kunne le av den nervøse konfirmanten og den gale teologiprofessoren, og kanskje litt av paven, hvis du er vågal. Samtidig kan du bli grepet av den fattige kvinna som ikke har nok penger til avlatet.

Publisert: