Sexnekt på St.Olav

Merkur skoleteater setter opp Aristofanes «Lysistrata» i år. Den nesten 2500 år gamle komedien tåler fortsatt dagens lys.

Publisert: Publisert:

Foto: Kristian Jacobsen

  • Kine Hult
    Journalist
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

TEATER: Ikke misforstå, det er ingen gammelmodig forestilling elevene ved St. Olav videregående skole serverer når klarsignalet for premieren går på fredag.

— Dette er et frigjort stykke, med falloser, dildoer og det hele. Det handler om at kvinnene tar makten fra mennene ved å nekte dem sex, sier produsent og miljølærer på St. Olav, Åge Vigane.

Han beskriver stykket som en burlesk og frekk komedie. - Handlingen utspiller seg med bakgrunn i den Peloponnesiske krig mellom Aten og Sparta omtrent 400 år f.Kr. Det er et aktuelt stykke også i dag, med sitt politiske budskap. Sentralt i handlingen står kampen for fred og kvinners rettigheter. Det er morsomt og vulgært, og inneholder sang og dans. Publikum skal vekkes og utfordres av budskapet, sier Vigane.

Når Aftenbladet stikker innom øver ensemblet med provisoriske hjelpemidler. Kvinnekoret med Lysistrata (Madeleine Jennifer James) i spissen står på stoler, hovedrolleinnehaveren øver på dialogen med Kjetil Gudmestad, som spiller vismann fra Aten. De har fortsatt manus i hendene.

  • Men vi er i rute. Vi øver intenst hver kveld, sier Vigane.

På gulvet foran ham utfolder fire dansere seg i en slags moderne krigsdans. Elevene koreograferer dansenumrene selv.

I år spilles det meste av musikken over anlegget, men en og annen tromme og gitar finner likevel veien til scenen. Blant annet framfører Eric Molumby og Signe Lyngseth Vestby to låter av Damien Rice, og kvinnekoret akkompagneres av en rapper. Alt er med andre ord ikke som det var i antikken.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Flere tidligere toppolitikere kjemper om samme lederjobb i Stavanger

  2. Vgs-elever kan få utsatt skoledag for å unngå rush på kollektivtrafikken

  3. To til sykehus etter trafikkulykke på Buevegen

  4. Anders Opedal er rett mann til jobben som konsernsjef, men neste gang må Equinor-styret finne en kvinne

  5. Tre statsråder informerer om skolestart

  6. Blir stengt helt fram til jul