Søker etter ny kinodirektør

I mars går kinodirektør Frode Nilsen av med pensjon. Jakten på hans etterfølger er allerede i gang.

Frode Nilsen er godt fornøyd med at kinoen i Stavanger var den første i Norge som fikk luksussal. Foto: Pål Christensen

 • Kine Hult
  Kine Hult
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Etter 15 år som kinodirektør i Stavanger og Sandnes, gjør Frode Nilsen seg klar til å levere stafettpinnen videre. I mars neste år fyller han 67 år, og går av med pensjon. Men allerede søndag går fristen ut for de som kunne tenkt seg å overta ansvaret for driften av den mest besøkte kulturinstitusjonen i distriktet. Erfaring fra bransjen er imidlertid ikke noe krav.

– Dette er først og fremst en lederstilling. Jeg tror ikke det er en ulempe med erfaring fra film og kino, men jobben handler primært om å lede en bedrift med 70 ansatte og 130 millioner i omsetning. Men direktøren er også redaktør og ansvarlig for programmeringen, så jeg ser en del film og deltar på store filmmesser. Jeg er også med på diskusjoner om bredde og kvalitetsprofil, sier Nilsen.

Rekordomsetning

Han ble ansatt som kinosjef i Stavanger Kinematografer i 1998, og har hatt flere stillinger i det som startet som en kommunal kino og ble til aksjeselskapet det er i dag. SF Kino Stavanger/Sandnes hadde sitt foreløpige rekordår i fjor, da selskapet omsatte for 123 millioner kroner og leverte et overskudd på over 19 millioner. Siden 2010 har selskapet betalt utbytte til sine eiere, Stavanger og Sandnes kommuner og SF Kino. Ifølge Nilsen har delprivatiseringen av selskapet vært avgjørende både for de økonomiske resultatene og for kvaliteten på programmet.

Les også

Hva skal skje her når Jæren får ny kino?

– En så stor eier som SF får helt andre innkjøpsavtaler enn en mindre eier ville fått. Det har igjen gjort at vi har kunnet investere i tidsriktig utstyr, noe som er helt avgjørende for å kunne trekke nok publikum i en tid da vi opplever stor konkurranse fra strømmetjenester og hvor mange har tilgang på hjemmekinoanlegg. Det har også vært av avgjørende betydning at vi har kunnet utvide med nye og moderne saler i både Sandnes og Stavanger. Stor kapasitet gjør det lettere å ha stor bredde i programmet, og uten bredde når vi ikke et bredt publikum. Det gjør at vi også kan vise de smale filmene som ikke trekker like mye folk som de store blockbusterne, sier Nilsen.

Viktig digitalisering

Han trekker fram digitaliseringen av kinoene i 2010 og 2011 som noe av det viktigste som har skjedd i hans tid i kinoen.

– Digitaliseringen var nærmest en revolusjon. Vi gikk fra å være et utdatert kinosenter den ene dagen til en moderne kino den neste. Før måtte maskinistene bære store, tunge kinoruller til salene, nå ordnes ting med et tastetrykk. Det har gitt oss en helt annen fleksibilitet, sier Nilsen.

Han nøler ikke med å oppfordre folk til å søke på jobben han forlater 31. mars neste år.

– Det er en spennende jobb, for den er jo så variert. Kinobransjen er fascinerende, man lever tett på Hollywood, og ingen har større besøk eller bredde. Kinoen er folkets kulturarena, sier Nilsen.

Mange søkere

Styreleder Sissel Knutsen Hegdal forteller at det allerede er kommet inn 20 søknader.

– Vi er spente på hvor mange det blir totalt, og planlegger å starte intervjuene allerede 15. september.

– I utlysningsteksten står det at bakgrunn fra lignende bransje er ønskelig, men ikke nødvendig. Hvorfor er det ikke et krav med kunnskaper om film?

– Det er en fordel, men det ene trenger ikke utelukke det andre. Vi er først og fremst på jakt etter en dyktig leder med gode kvalifikasjoner, vi er ikke så opptatt av bakgrunn, men av å finne en person som har de rette forutsetningene for å ta SF Kino inn i framtiden og videreføre det gode arbeidet Frode Nilsen og hans ansatte har gjort. Dette er en bransje i stadig endring, og da er det å være oppegående og framoverlent viktigere enn å ha bakgrunn fra kultursektoren, sier Knutsen Hegdal.

Publisert:
 1. Kino
 2. Film
 3. Sissel Knutsen Hegdal

Mest lest akkurat nå

 1. Elevar frå Finnøy byter til kristen privatskule på grunn av mistrivsel

 2. Laget fikk tung beskjed. Like etter smalt det igjen: – En sjokkopplevelse

 3. Studie: Også Pfizer-vaksinen kan gi økt risiko for blodpropp

 4. Situasjonen er ute av kontroll, sier Dyrebeskyttelsen

 5. Grupper på 500 skal lage folkefest i Melsheia

 6. Dette skjer i OL fredag 30. juli: Norges største stjerne skal i aksjon