Actionfilmer om terror forteller en halv sannhet

USAs president blir skutt i Salamanca i Spania. Terrorister fra Marokko står bak — med god hjelp av en utro tjener i sikkerhetstjenesten. Slik nærmer filmplottet seg virkeligheten. Men bare så vidt, viser ny forskning.

 • Kristin Aalen
  Kristin Aalen
  Kulturjournalist
Publisert: Publisert:
 • CIA støttet terror i Italia på 60— og 70-tallet
 • Amerikansk-britiske ubåter laget falske angrep i svenske farvann
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Fredag har actionfilmen «Vantage point» premiere i Stavanger. Handlingen er en refleks av den pågående «krigen mot terror». USAs president blir skutt. En bombe tar livet av et stort antall mennesker som har kommet for å høre ham tale.

Plottet i slike filmer er ofte så komplisert at du gir opp å forstå terroristenes motiver. Filmskaperne er ute etter å skape actionscener for spenningens skyld alene, ikke for å gi innsikt.

Utro tjener

Dessuten skaper manusforfatterne rene linjer mellom venn og fiende. Mørkhudete, ikke-vestlige terrorister er skurker. Hjemlandets etterretningsagenter er heltene.

I «Vantage Point» spiller en sikkerhetsvakt dobbeltspill. Slik ligner manuset virkeligheten: Etter bombeattentatene i Madrid i 2004 rapporterte flere medier at det var bånd mellom terroristene og spansk sikkerhetstjeneste. Tre av de antatte ugjerningsmennene var politiinformanter.

Les mer her

Lenke til spansk sikkerhetstjeneste

Men i ukas premierefilm er svikeren bare et individuelt unntak - helten er fortsatt overvåkingsmannen med edle motiver.

Ny forskning

Men rene linjer mellom terrorister og overvåkingstjeneste er ofte en illusjon. Forskere har studert terrorangrep i Europa de siste 40 årene. Skremmende mange ble iverksatt av hemmelige grupper med statlig støtte i ryggen.

I 1969 ble 16 mennesker drept og 80 såret under et bombeangrep på Piazza Fontana i Milano. Samtidig eksploderte tre bomber i Roma og skadet 14. Alle trodde at anarkister og kommunister i Italia sto bak. Men i 2001 ble det avslørt at fascistorganisasjonen Ordine Nuovo utførte operasjonene.

Verre var det at man også fant at italiensk militær etterretning, SID, var innblandet. Den hadde plantet bombedeler hos en venstreradikal redaktør for at skylden kunne kastes på italienske kommunister. SID sto i ledtog med amerikanske CIA, skriver den sveitsiske historikeren Daniele Ganser i en bok som utkom i 2005. Prio-forsker

Han får støtte av Ola Tunander, seniorforsker ved Institutt for fredsforskning i Oslo. Han viser at Ordine Nuovo opererte som hemmelige italienske skvadroner (NDS-grupper) i direkte samarbeid med CIA. I en rettssak i 2001 kom det fram at CIA hadde skaffet eksplosivene som ble brukt i Milano.

Slik ble Italia på 60- og 70-tallet offer for en rekke bombeattentater. I 1990 ble en hemmelig hærstyrke, Gladio, avslørt av den italienske dommeren Felice Casson. Fra 1969- 1987 ble 491 uskyldige sivile drept og 1181 såret i aksjoner utført av Gladio.

I rettsoppgjøret fortalte vitner at angrepene var del av en amerikansk plan for å minske populariteten til Italias kommunistparti og få kontroll over den politiske utviklingen i landet under den kalde krigen.

Falske angrep

Ola Tunander påviste i 2001 og 2004 at provokative ubåtsoperasjoner i svenske farvann på 80-tallet ikke først og fremst ble utført av Sovjetunionen, men var hemmelige amerikansk-britiske operasjoner. Målet var å teste og forbedre vestlige lands forsvarsevne.

Tidligere forsvarsminister Caspar Weinberger i USA innrømmet i svensk fjernsyn i 2000 at operasjonene i svenske farvann ble utført av amerikanere, og at lignende operasjoner ble utført verden over av hemmelige amerikanske enheter. Disse oppførte seg som fiendtlige styrker.

Fryktstrategi

Ganser kaller det «Strategy of Tension». Et lands hemmelige agenter utfører terrorangrep slik at skylden kan legges på en politisk opponent. Samtidig skaper terroren stor redsel hos landets borgere som tyr til myndighetene for vern.

Tunander utdyper logikken i dokumenter fra den gang:

«Bomber på offentlige plasser får mennesker til å selge frihet mot sikkerhet. Sannelig, frykt for bombeangrep har en enorm psykologisk virkning på folk og får dem til å be staten om beskyttelse og kanalisere sinne og frykt mot en antatt fiende.»

Fortsetter

Man kunne tro at en spenningsstrategi fra den kalde krigens dager nå er avslørt og avsluttet. Men nei. Den amerikanske forsvarsanalytikeren William M. Arkin viste i 2002 at USA under daværende forsvarsminister Donald Rumsfeld planla videreutvikling av aksjonsgrupper. Målet skulle være:

«...å sette i verk hemmelige operasjoner som kan «stimulere reaksjoner» hos terrorister og stater som eier masseødeleggelsesvåpen, for eksempel å provosere terroristceller til handling slik at de utsetter seg selv for «kjapprespons»-angrep fra amerikanske styrker.» (Arkin, Los Angeles Times, 27. oktober 2002. )

Filmplottene

I 2004 kom filmen «Beyond borders» fra det krigs- og terrorherjede Tsjetsjenia. Heltinnen, spilt av Angelina Jolie, gjør en innsats som bistandsarbeider. Den tonet ut i en kritikk av CIAs dobbeltmoral.

Et annet unntak er den norske filmen «Ulvenatten» som fortsatt går på kino. Den viser at det går høyst tvilsomme bånd mellom tsjetsjenske terrorister, russiske myndigheter og russisk mafia.

Men slikt hører til sjeldenhetene. Du må til andre kilder enn actionfilmen for å oppdage det stygge spillet bak 40 års terrorisme i Vesten.

Aftenbladet er ikke ansvarlig for innholdet i eksterne nettsteder.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Som å bli truffet av markedsavdelingens ømme julegodstog

 2. Snøvær skaper problemer på Stavanger lufthavn, Sola: – Vi fikk ingen informasjon

 3. Advarer mot svært glatte veier

 4. Fjerner populær gaveordning på kort varsel

 5. Her fosser strøm-milliardene inn

 6. Halvannet år etter at Konrad Åsnes (18) brakk nakken i en stupeulykke i Godalen, ble stupebrettet fjernet