Programendringer rett før festivalstart

På tirsdag begynner kammermusikkfestivalen. I siste liten har programmet endret seg. Stian Carstensen går ut, Brahms, Debussy og «En formiddag med skuffelser» kommer inn.

Reformasjon og revolusjon er temaet på årets kammermusikkfestival. Det passer godt sammen med Kapittelfestivalens tema for i år: revolusjon.
 • Mariann Eliassen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Én uke før festivalstart kom meldingen om at multitalent Stian Carstensen må melde avbud på grunn av sykdom.

– Det er forferdelig dumt. Hans egne konserter kommer vi ikke til å erstatte, for det fins ikke noe lignende, sier daglig leder for Kammermusikkfestivalen, Katrine Lilleland.

Carstensen, som kan spille 21 instrumenter, skulle ha stått for to konserter på Sola Strand hotel. Han skulle også ha vært en av flere musikere til å opptre på Stavangeren lørdag 12. august og i Skur 2 onsdag 9. august.

Hullene i programmet har festivalens kunstneriske ledere Christian Ihle Hadland og Jan Bjøranger fylt med innslaget «En formiddag med skuffelser», hvor det blant annet vil bli spilt verk av Beethoven og Grieg onsdag 9. august. I tillegg blir det en satt opp en ekstrakonsert med tittelen «Debussy & Brahms» fredag 11.august.

– Programmet på Stavangeren blir til når uken er i gang. Når alle musikerne kommer og blir kjent, finner de ut hva de vil spille sammen. Denne konserten er ikke så høytidelig, og det blir kjapt sideblikk til ulike sjangere, sier Lilleland.

Reformasjon og revolusjon

I 2017 er det 500 år siden reformasjonens start, hvor store deler av Europa startet overgangen fra katolisisme til protestantisme. Det er også 100 år siden den russiske revolusjon, som førte til avviklingen av det zariske styret i Russland. Dette skal markeres under Kammermusikkfestivalen.

Det er mye å glede seg til i år sier festivalsjef Katrine Lilleland. Selv skal hun sette av tid til konsert i Sola ruinkirke.

– Bachs praktfulle musikk vil danne rammen rundt reformasjonen, sier Ihle Hadland.

– Men vi skal også stifte bekjentskap med hans mer lystige og uformelle side: musikk komponert i godt lag og for samspill med familie og venner. Selvsagt vil vi også avlegge de konkurrerende katolikkene et besøk, med vidunderlige korverker av engelske William Byrd og italieneren Palestrina.

– Reformasjon og revolusjon settes også inn i en musikkhistorisk sammenheng. Hvilke komponister sprengte grenser, hvem var fornøyd med status quo og hvem skyndte seg langsomt? Beethoven er den evige banebryter, Brahms fant tidlig sin stil og utviklet genialiteten heller enn harmoniene, Sjostakovitsj gjorde musikken så krass som sovjetsystemet kunne tåle, sier Ihle Hadland om årets tema.

Fremdeles plass

Til nå har det ikke vært kamp om billettene, ifølge Lilleland. Men etter hvert som festivalen nærmer seg kan det være lurt å sikre seg plasser.

– Vi ligger godt an. Billettene har solgt jevnt og trutt, men vi håper jo selvfølgelig på mer. Åpningskonserten og konsertene i Utstein kloster og Sola ruinkirke er klassikere og har blitt veldig populære. Det er de som står i fare for å bli utsolgt.

LES OGSÅ:

Les også

Kammermusikkfestivalen skal trylle fram interessen for klassisk musikk hos barn

Les også

Ny, lang fruktfest i Ryfylke?

Lilleland er ikke engstelig for besøkstallene, men sier de kan tenke seg å nå ut til en større målgruppe.

– Tradisjonelt sett har vi et trygt publikum som alltid kommer. Det er liksom bankers. Men vi prøver alltid å nå nye grupper. Barnekonsertene er et forsøk på dette. Vi håper at foreldre som kommer på disse kanskje finner ut at de vil høre mer.

Hun legger til at det også skal arrangeres gratiskonserter for å gi folk en smakebit av hva Kammermusikkfestivalen har å tilby.

– Jeg syns så klart at god kunst skal koste penger, men vi vil at gratiskonsertene skal være et lavterskeltilbud for dem som ikke er så kjent med klassisk musikk.

Festivalsamarbeid

Ifølge Lilleland jobbes det også med et mulig samarbeid mellom Kammermusikkfestivalen og Kapittel under litteraturfestivalen i høst. Årets Kapitteltema er revolusjon, og Lilleland tror derfor de to festivalene kan overlappe.

– Vi samarbeider også med Storhaugfestivalen og kommer til å sende et kammermusikkinnslag dit.

HAR DU SETT DISSE?

Les også

 1. Vegar Hoel i ny musikkvideo fra General Forsamling

Publisert:
 1. Musikk
 2. Klassisk musikk
 3. Festival
 4. Konsert

Mest lest akkurat nå

 1. Cupfinalekongen gnistret da Viking slo RBK. Nå venter Kongsvinger

 2. Denne uka måtte flere ut med 3000 kroner for bruk av et slikt skilt

 3. Rengjør utstyr før og etter bruk, rådes vi på treningssentrene. – Ikke nødvendig, mener FHI

 4. Slik mistet Steinkjerringa nesa

 5. – Fest løse gjenstander

 6. Viking-børsen: «Verdens beste trønder»