Regjeringen vil støtte TV 2 med inntil 135 millioner

Regjeringen vil gi kompensasjon for merkostnaden til en kommersiell allmennkringkaster. TV 2 har krevd nettopp en slik kompensasjon for å søke videre lisens.

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sa på en pressekonferanse torsdag at staten vil støtte en kommersiell allmennkringkaster med inntil 15 millioner euro, om lag 135 millioner kroner etter dagens kurs. Knyttet til denne støtten er en rekke krav som regjeringen vil ha oppfylt, blant annet hovedkontor utenfor Oslo, minimum 50 prosent norsk innhold og bruk av begge målformer.

– Vi trenger en slik allmennkringkaster. Det vil sikre en reell konkurrent til NRK. Dette er viktig for regjeringen, sier Helleland.

Merutgifter

TV 2 har ikke søkt på toårslisensen som regjeringen utlyste uten noen som helst kompensasjon. Kanalen krever at staten dekker merutgiftene til nyhetsproduksjon og hovedkontor i Bergen.

TV 2 har en midlertidig avtale med staten som går ut ved årsskiftet, så regjeringen har det travelt.

Mediemangfoldsutvalget leverte sin anbefaling 18. oktober. Det gikk inn for at staten fortsatt bør støtte TV 2 eller en annen allmennkringkaster for å produsere nyheter i tre til fem år framover.

Avtale på fem år

Helleland sier avtalens omfang vil strekke seg over en periode på ikke mer enn fem år. Dette betegnes derfor som et midlertidig tiltak i påvente av den endelige vurderingen av framtidens mediepolitikk som utvalget skal presentere 1. mars neste år.

Helleland sier TV og mediene er i endring, og at TV- og mediebruken i dag ikke vil være den samme om fem år.

– Særlig unge ser på TV på andre måter enn før. Derfor stiller vi krav til både lineær og ikke-liner TV. Men lineær TV har en annen posisjon i markedet om fem år. Når avtalen løper ut, må den evalueres grundig i lys av mediemangfoldsutvalgets vurderinger, sier Helleland.

Tidligst i 2018

Hun sier det er en omstendelig prosess som skal lede fram til utvelgelsen av hvem som skal får være kommersiell allmennkringkaster de neste årene.

Først skal Stortinget behandle regjeringens stortingsmelding. Når regjeringen har fått innstillingen tilbake, skal en utlysning kunngjøres. Deretter skal interesserte aktører få tilstrekkelig tid til å utforme et tilbud.

– Så vil vi gi den aktøren som svarer best på kravene et tilbud. Denne aktøren må deretter få tid til å sette opp virksomheten sin. Dette vil ikke kunne iverksettes før 2018, sier Helleland. (©NTB)

Publisert:
  1. TV 2
  2. TV
  3. Linda Hofstad Helleland

Mest lest akkurat nå

  1. Strammer inn tirsdag: – Det blir tiltak vi vil merke i hverdagen vår

  2. Forsker Gunnveig Grødeland: – Omikron kan være veien ut av pandemien

  3. Regjeringen framskynder tredje dose for alle over 45

  4. Viking klar for Europa: 30 millioner ligger i potten

  5. Frykter du ny korona­bølge? Nå kommer FHI med glad­nyhet

  6. Stavanger og andre kommuner i hastemøte om korona med helseministeren