- Bygg deler av museet og teateret sammen

Direktøren og styrelederen ved Museum Stavanger vil ha teateret med på et spleiselag for felles publikumsområder, verksteder og administrasjonslokaler.

Museumsdirektør Siri Aavitsland og styreleder Sissel Knutsen Hegdal inviterer teateret til å se på samlokalisering av de to institusjonene.
 • Leif Tore Lindø
  Leif Tore Lindø
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Både teateret og museet har stort behov for å fornye sine anlegg. Vårt innspill er å tenke en samlokalisering. Her kan vi skape et opplevelsessenter som yrer av liv fra morgen til kveld, sier museumsdirektør Siri Aavitsland.

Rogaland Teater vil bygge nytt. Målet er et nytt teater til byjubileet i 2025. Det er ikke bestemt hvor et nytt teater skal ligge, hvor stort det skal være eller når det skal bygges. Ett av alternativene er å beholde dagens teater, men å supplere med et nytt bygg med en ny, større scene.

De andre teateralternativene er å forlate bygningene i Kannik og bygge alt nytt. Prislappen kan fort bli 2 milliarder kroner for et helt nytt, topp moderne teateranlegg.

Dersom teateret blir værende i Kannik, i en eller annen form, mener Aavitsland og Knutsen Hegdal de to institusjonene har så mange overlappende interesser at de bør bygge sammen. For museet skal også bygge nytt.

Slik kan området i parken ved museet bli. Museet vil se på muligheten for å bygge fellesområder med Rogaland Teater.

Økonomisk smart

Museet har behov for nye publikumsfasiliteter, alt fra mingleområder og foajé til cafeer. I tillegg trenger de nye utstillingsarealer, magasinplass, administrasjonslokaler og verksteder. Det er ikke laget en nøyaktig kalkyle for hva dette vil koste, men 400–500 millioner er realistisk. Praktbygget fra 1883 er på cirka 4000 kvadrat. Museet trenger 5–6000 kvadrat til.

Les også

Renberg vil ha nytt teater på Byterminalen

Les også

Nytt teater for byen

Les også

- Nytt teater bør ligge på stasjonen

Museet har også en tomt på drøyt 9 mål, og her er det plass til å bygge. Studier viser at potensialet er stort, særlig når man bygger under bakkenivå.

– Vi kan ha en del fellesfunksjoner for publikum, verksteder og lignende. Det vil også legge til rette for mer samarbeid, sier styreleder Knutsen Hegdal.

En ikke ubetydelig motivasjon for utspillet er økonomi. Museets representanter mener det vil bli billigere å bygge sammen enn hver for seg. Begge har et mål om å bygge til 2025, og et felles prosjekt vil være lettere å få gjennomført, mener de.

Her, i parkområdet foran Stavanger Museum, er det plass til å bygge, både for museet og teateret.

– Men dette fordrer at teateret blir værende i Kannik, med et eventuelt tilbygg?

– Ja, og det er et av alternativene for teateret. Dette er et innspill i den debatten. Vi kan få til noe veldig flott sammen, sier Aavitsland.

– Teateret har primært behov for en ny, stor scene. Men de trenger også publikumfasiliteter, verksted og administrasjonslokaler - akkurat som museet. derfor mener vi det er en god idé å se på hva vi kan bygge sammen, sier Knutsen Hegdal.

Mnja, njo, tja

Rogaland Teater venter på en konseptvalgutredning (KVU) som er ferdig i januar. Den ser på hvilket konsept teateret bør velge, men ikke på tomtevalg. Teatersjef Arne Nøst er positivt tilbakeholden når han skal kommentere utspillet fra sine naboer.

– Neste kapittel for oss er å se hva KVU-en forteller oss. Deretter vil det komme en diskusjon om hvor et teater skal holde til. Jeg forstår tanken til museet, men vi har mye som må avklares før vi kan ta stilling til et slikt utspill, sier Nøst.

Teatersjef Arne Nøst vil ha noen flere avklaringer rundt nytt teater før han eventuelt kaster seg over utspiller fra museet.

Han avviser på ingen måte en form for samarbeid. Det er imidlertid litt for mange «hvis» og «dersom» som sviver rundt til at Nøst kan svare klart og tydelig.

Han sluker heller ikke synergi-snøret med agn og krok.

– De siste årene er det bygget mange hus etter synergi-evangeliet. Det er, slik jeg har sett, foreløpig ingen kø av vitnesbyrd om hvor mye synergi man egentlig har oppnådd. Teaterets hovedspor er å starte et sted med helt blanke ark, men om det er mulig vet vi ikke ennå. Vi har imidlertid et meget godt naboskap med museet, og tar gjerne en kikk på deres visjon.

Les også

 1. Nisse Nøsts teatervår

Publisert:
 1. Rogaland Teater
 2. Museum Stavanger (Must)
 3. Økonomi

Mest lest akkurat nå

 1. I ett europeisk land er det dyrere å feriere enn i Norge

 2. Kjørte i 94 km/t i 60-sonen - mistet førerkortet

 3. Klart for fjerde koronavaksinedose i Stavanger

 4. – Hvalrossen Freya er nok på vei mot Rogaland nå

 5. Het kokkekonkurranse på siste dag av gladmatens comeback-år

 6. «Klart det er mulig å dusje på natten»