Obstfelder blir nok der han er

Poeten Jan Erik Vold vil at Stavanger skal hedre Sigbjørn Obstfelder med en stor skulptur på Obstfelders plass. Men det skjer nok ikke.

Publisert: Publisert:

Dette er Sigbjørn Obstfelder på sokkel, plassert ved Breiavatnet og Kongsgård skole. Området rundt skulpturen er oppgradert og sto ferdig til åpningen av årets Obstfelder-jubileum i januar. Foto: Carina Johansen

 • Eli Næsheim
  journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

De har hørt Jan Erik Vold snakke om dette før, at Sigbjørn Obstfelder burde få noe mer enn en byste i sin hjemby, både kultursjef Rolf Norås i Stavanger, kulturpolitikeren Annamaria Gutierrez, Marita Aksnes, som er prosjektleder for årets Obstfelder-jubileum, og kunstneren Linnea Blakeus Calder.

Disse fire vet utmerket at Obstfelder-bysten ved Breiavatnet og Kongsgård er en kopi. Og at originalen i bronse står på Obstfelders grav i København.

Men Jan Erik Volds forslag om å hedre ham med en skulptur i helfigur basert på kunstneren Gustav Vigelands skisse på Sigbjørn Obstfelders plass, får langt fra et klart og tydelig ja.

Lyriker Jan Erik Vold skrev i Aftenbladet at mange besøk-ende i Stavanger ikke får med seg at modernismens foregangsmann i Norden, Sigbjørn Obstfelder, kommer fra byen. Foto: Torstein Øen

«Uaktuelt» fra kultursjefen

- Helt uaktuelt, svarer kultursjef i Stavanger, Rolf Norås. Han skjønner ikke Jan Erik Volds problemstilling, selv om også Norås har sett Gustav Vigelands skulpturskisse.

Men kultursjefen har dessuten vært med på en omfattende utredning om plasseringen av Obstfelder-bysten. Først vedtok politikerne å flytte Obstfelder fra Kongsgård til Obstfelders plass bak Domkirken, ved Kongsgata.

Så ble det konkludert med at på denne plassen var det for trang for en skulptur. Dermed endte det med at bysten ble værende ved Kongsgård, men at området rundt den skulle oppgraderes.

Kultursjef Norås mener det er helt feil å si at Stavanger ikke gjør nok stas på Sigbjørn Obstfelder. 2016 er nettopp hans år, og Norås er imponert over det fantastiske, varierte programmet. Han roser prosjektleder Marita Aksnes for å ha loset oss igjennom alt dette.

Her er Gustav Vigelands byste av Sigbjørn Obstfelder (1866-1900). Foto: Carina Johansen

Kulturplanen 2018-2025

- Dette forslaget kan vi ta med oss når vi skal lage ny kulturplan for de kommende årene, sier Venstre-politiker Annamaria Gutierrez, leder av kommunalstyret for kultur og idrett, og dermed også leder av kommunens kunstutvalg.

Gutierrez er opptatt av at Obstfelder-bysten er byens eneste skulptur av kunstneren Gustav Vigeland. Også hun har vært med på å drøfte plasseringen av portrettbysten, som hun synes står fint ved skolen, dikterens åndelige hjem.

Marita Aksnes, som leder årets Obstfelder-jubileum, forstår Jan Erik Volds innvendinger om at Obstfelder kunne vært mer synlig i hjembyen.

Hun mener likevel at Sigbjørn Obstfelders byste ikke skal konkurrere med den av Alexander Kielland på torget i størrelse.
Og legger til at skulpturen med Arne Garborg er jo også litt bortgjemt i Byparken. Hun synes at nåværende plasseringen av Obstfelder-bysten er fin, det er der vi er vant til å se den.

Ikke for mange

Kunstneren Linnea Blakeus Calder er også kunstkonsulent for statlige Koro, Kunst i offentlige rom. Hun mener det er unyansert å diskutere kunsten vi alt har plassert ut i byen. For i utgangspunktet har ikke Stavanger nok skulpturer.

- En skulptur kan være feilplassert, men vi skal ikke fjerne den. Vi må tilstrebe et større mangfold av kunstneriske uttrykk, mener hun, som har merket seg at det ofte er figurative bronseskulpturer som får gjennomgå.

- Der er mennesker som har bevilget penger til disse skulpturene og kunstnere som har laget dem. Det gjelder også de mange skulpturene av menn på sokkel, påpeker Linnea Blakeus Calder.

Politikeren Annamaria Gutierrez har merket seg at temaet kunst i det offentlige byrom engasjerer. Og henviser igjen til den nye kulturplanen, der det er aktuelt å starte planleggingen av et nytt, stort kunstprosjekt i Stavanger.

Arbeidet med den nye planen kan også bety en revidering av den kunsten som alt finnes i byrommet. Kanskje er der litt for mange skulpturer. Men det er ikke aktuelt å kaste, og hun vil heller ikke peke på hva som eventuelt skal ut.

Publisert:

Les også

 1. Jan Erik Vold: Obstfelder fortjener mye mer enn dette!

 2. Obstfelder (150) inntar Oslo

Mest lest akkurat nå

 1. FHI: Stor sjanse for Rogaland blir «rødt»

 2. Mann ble gravd ut for hånd etter spreng­nings­uhell

 3. Brekkebua i Sirdal var få uker unna åpning. Natt til mandag ble den totalskadet i brann

 4. Slik er hverdagen til bussjåførene som streiker

 5. Nytt smittetilfelle i Stavanger

 6. Fryktet livsverket skulle gå opp i røyk i Mekjarvik-brann

 1. Kongsgård
 2. Rolf Norås
 3. Gustav Vigeland
 4. Annamaria Gutierrez
 5. Sigbjørn Obstfelder