Moro for alle penga

«Løgne pengar» til å le av.

Foto: Knut S. Vindfallet

 • Geir Flatøe
  Geir Flatøe
  Journalist
Publisert: Publisert:
Grade: 6 out of 6
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Hva gjør hvis du plutselig finner 15 millioner kroner i stresskofferten din på vei hjem fra jobb? For Per Inge Torkelsen i Kjell Stokkas skikkelse er svaret enkelt: Du takker skjebnen og bestiller flybilletter.

Selvfølgelig blir det bråk av slikt. Og hvem kan ivareta bråket bedre enn knippet av skuespillere som i går fylte scenen på Stavangeren? Vi savnet i hvert fall ingen.

Torkelsen er like stor som han høy i rollen som regnskapsføreren Kjell B. Stokka. Sigrun Eriksen er fantastisk som hans kone som blir mer og mer stresset, før avholdsmennesket til slutt tar seg en drink eller ti. Du skjønner hvor det ender, men det er like morsomt for det. Hun har en utrolig mimikk, og rollen er som skapt for henne.

Politifolkene Marco Kanic og André Hageseter er stykkets roligere skikkelser som trengs for at de andre skal få spille ut hele registeret, og de faller ikke for fristelsen til å trekke rollene lenger enn de skal. Bente Harestad Haukaas har fått blondinerollen og koser seg i den, mens Arnt Olav Klippenberg fungerer fullkomment som den enkelt møblerte bursdagsgjesten. Siden han i dagliglivet er kollega i Aftenbladet, skal vi unngå å kommentere hans innsats for mye, men la meg i hvert få spørre: Har han noen gang vært bedre på scenen?

Kristian Arntsen har en mindre rolle han fyller godt ut, og da står vi igjen med stykkets herlige krydder: Rune Bjerga som drosjesjåfør. Rolletolkninger som hans, er gull verd for ethvert stykke; til slutt ler du bare du ser ham.

Settingen er klassisk komedieenkel; en stue med fire dører. Selv om stykket opprinnelig er engelsk, er det rikelige innslag av lokal og tidsmessig koloritt. Verken Baasland eller Island slipper unna, selv om man unngår plumpe poeng. I det hele tatt er stykket befriende lite befengt med underbuksehumor, selv om påståtte seksuelle handlinger går som en rød tråd gjennom forestillingen. Kanskje Torkelsen skal ha noe av æren for dette? Fyren er liksom så skikkelig i all sin galskap, at han kan slippe fra det meste.

Det var ikke vanskelig å få premierepublikummet til å le i går, og det er ingen grunn til å tro at latteren stilner etter hvert. For kanskje best av alt: Timingen sitter perfekt. Det er den nødt til å gjøre i en forvekslingskomedie, og det er her ensemblet virkelig viser at de behersker faget.

Jeg greier ikke å finne noe å sette fingeren på, men selvsagt er det som drosjesjåfør Rune påpeker: Det er alt etter koss du ser det.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Kristoffer Joner opplever mye dramatikk i havet utenfor Malta

 2. Sandnes Ulf strålte og klappet sammen

 3. Slår knallhardt tilbake: Gjert Ingebrigtsen mener Vebjørn Rodal er bitter

 4. Innbrudd i leilighet i Sola

 5. Mange velger å holde seg hjemme 17. mai

 6. Gedigen nedtur for Sandnes Ulf