Bodø blir europeisk kulturhovedstad 2024

– Bodø går fantastiske år i møte, sier Rolf Norås, som har vært rådgiver for Bodø 2024.

Publisert: Publisert:

Rolf Norås, tidligere kultursjef og 2008-direktør i Stavanger, har vært rådgiver for Bodø, som skal være europeisk kulturhovedstad i 2024. Foto: Jan Inge Haga

 • Leif Tore Lindø
  Journalist

Rolf Norås var en av pådriverne til at Stavanger ble europeisk kulturhovedstad i 2008. Han var også programdirektør for kulturhovedstadsåret i Stavanger. De siste årene har hav vært rådgiver for Bodø og byens arbeid for å bli europeisk kulturhovedstad i 2024. Onsdag kunne de sprette champagnen etter at de fikk et stort «JA» på søknaden.

– Det har vært svært god stemning hos alle involverte i dag, og Bodø kommer til å få et veldig godt kulturår i 2024, sier Norås.

Hans rolle har vært å gi råd om alt fra søknadsskriving til kontakt med europeiske nettverk og samarbeidspartnere.

– Vi høstet mange erfaringer i Stavanger i årene før 2008, og under selve kulturhovedstadsåret, som jeg har kunnet bruke. Vi vet litt om hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Samtidig er Nordland og Rogaland veldig ulike, akkurat som Bodø og Stavanger. I nord er det andre forutsetninger, og en sentral del av søknaden har vært å bruke det arktiske, og for eksempel den samiske tradisjonen. Men det er også likheter, som koblingen mellom natur og kultur, for å nevne noe, sier Norås.

Les også

Jubel i Bodøs gater over kulturhovedstad-kåring

Miljø og natur

Bodø vil ha miljø og natur som en del av profilen på sitt kulturhovedstadsår. Byen skal også ta for seg den ustabile politiske situasjonen i Europa og resten av verden. Her er blant annet ICORN-nettverket, som har hovedsete i Stavanger, med på laget.

I likhet med oppsangen i Stavanger har innbyggerne i Bodø vært både kritiske og positive til å bli kulturhovedstad.

– Denne historien gjentar seg i alle byer og regioner som får tildelingen. Skepsis mot kostnaden, usikkerhet om hva dette egentlig er og så videre. Det vi så i Stavanger var at det er en kommunikasjonsutfordring å formidle innholdet, og at dette ikke løsner skikkelig før den samlede programpakken lanseres. Slik var det i Stavanger, og jeg mener å gjenkjenne det samme mønsteret i Bodø, både hos publikum, hos kunstnere og hos andre som blir involvert.

Bodø 2024 får et budsjett som ligner det Stavanger hadde, i nominelle kroner. Norås’ rolle fram mot 2024 er ikke helt avklart, men direktør for det hele blir han ikke.

– Det er blitt sagt at de ønsker å ha meg med videre. I hvilken rolle, og hvor mye det blir, får vi komme tilbake til. Jeg er innstilt på å være med, dersom Bodø ønsker det, sier Norås.

Unik mulighet

– Dette er en fantastisk dag for Bodø, sier rådmann Rolf Kåre Jensen til NTB i Brussel rett etter at avgjørelsen ble kjent.

– Dette er ikke bare et kultur- og samfunnsprosjekt for Bodø og Nordland. Dette er et samfunnsutviklingsprosjekt. Jeg tror ikke folk helt aner hvor stort dette er, sier Jensen.

– Dette er stort for utviklingen av byen og landsdelen, rett og slett.

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) i Nordland kaller tildelingen en unik mulighet.

– Nå får vi Europas nysgjerrige blikk rettet mot oss og alt vi har å tilby, og ikke bare på kulturområdet, sier en svært fornøyd Norvoll.

Bodø kjempet mot Banja Luka og Mostar – begge i Bosnia – om bli en av tre europeiske kulturhovedsteder det året. Fra før er det kjent at Tartu i Estland blir en av de andre kulturbyene. Den tredje blir i Østerrike, der det står mellom Salzkammergut, Dornbirn og St. Pölten. Den endelige avgjørelsen kommer i november.

To norske byer har vært europeisk kulturhovedstad tidligere: Bergen i 2000 og Stavanger i 2008. Bare byer i EU, EØS-land eller potensielle fremtidige medlemsland kan bli europeisk kulturhovedstad.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 12 nordmenn ble nektet innreise i Spania – måtte snu med samme fly

 2. Meteorologene varsler sommer-comeback

 3. Kritiserer markeringen i Stavanger: – De som deltok og bevisst brøt reglene, bør bruke hodet de neste dagene

 4. Ho ligg rundt 11 år på etterskot med å sortera bilda sine. Høyrest det kjent ut?

 5. Medier: Trump vil trekke flere tusen soldater ut av Tyskland

 6. Advarer menn i Bergen: – Mens den ene kvinnen kysser ham, tar den andre pengene fra minibanken

 1. Bodø
 2. EU
 3. EØS
 4. Kulturpolitikk