Reflektert om robot kontra menneske

BOK: Menneskelig drama med en robot som sentral aktør.

Publisert: Publisert:

Den engelske forfatteren Ian McEwan er en av Englands mest leste og kritikerroste forfattere. Nå er han aktuell på norsk med romanen «Maskiner som meg». Foto: Jeremy Sutton-Hibbert / Getty Images Europe

 • Steinar Sivertsen
  Litteraturkritiker
Grade: 5 out of 6

Ian McEwan: Maskiner som meg og folk som deg. Roman. Oversatt av Einar Blomgren. 342 sider. Gyldendal.

Britiske Ian McEwan (f. 1948, debut 1975) dveler i sin siste roman ved et trekantdrama som i all hovedsak utspiller seg i London i åra 1982-83.

Det seksuelt ladde forholdet mellom den 32-årige, lett rufsete jeg-fortelleren Charlie Friend, den ti år yngre kjæresten hans Miranda og den haiku-skrivende roboten Adam – som hovedkarakteren kjøpte for 86 000 pund da arven etter foreldrene gjorde det mulig - er ikke bare aparte. Det framstår som dristig, tankevekkende, perspektivrikt. Her står vi overfor en forfatter som både er underholdende og original når han igjen, som så ofte før, prøver å belyse hva det vil si å være et splittet, sårbart menneske i en komplisert, kriserammet, utfordrende verden.

Denne gangen er framstillingen hans kontrafaktisk, altså historisk ukorrekt. For her taper Storbritannia Falklandskrigen, 3000 britiske soldater drepes, nasjonal sorg og skam brer seg, statsminister Margaret Thatcher gråter og må gå av, sosialisten Tony Benn overtar og blir drept av en IRA-bombe. I tillegg fins en rekke andre bevisste faktaglipp. Det viktigste er at dikteren lar Alan Turing - den geniale, homofile vitenskapsmannen som bidro til Tysklands krigsnederlag ved å knekke Enigma-koden i 1941, han som portretteres i Morten Tyldums medrykkende film «The Imitation Game», og som begikk selvmord allerede i 1954 – bli faglig sparringpartner for den teknologifikserte Charlie i hans kamp for å forstå algoritmer og kunstig intelligens bedre.

Charlie er ellers alt annet enn en klassisk helteskikkelse. Han bor i en trist leilighet, har skrøpelig økonomi, kan vise til studier i antropologi og jus, ble fratatt advokatbevillingen og havnet nesten i fengsel, har skrevet en liten bok om kunstig intelligens, opererer som lite vellykket aksje- og valutaspekulant på nettet og designer sammen med Miranda personligheten til Adam, en av tjuefem avanserte, syntetiske mennesker som brått kommer på markedet.

Hva som skjer utover at Miranda har sex med Adam, og at Charlie blir sjalu, skal ikke røpes i detalj. Men historien om de tre utvikler seg snart til å bli et drama som både vekker sterke følelser og reiser viktige moralsk-filosofiske spørsmål. I spennet mellom sannhet og løgn, forelskelse, kjærtegn og vold, svik, skam, tvil, hevn og ønsket om å ta seg av et lite barn, føres handlingen mot en passe åpen slutt.

Teksten er ikke uten belærende, overflødige refleksjoner, men Ian McEwan er fortsatt en glup, ambisiøs historieforteller av et format som samtidslitteraturen knapt har særlig mange av.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Barnehagebarn og ferjemannskap smittet

 2. – Det er fantastisk å se rikinger gå i oppløsning

 3. Espen Grindahl (49) er en av mange som dropper treningssenteret. Bransjen varsler om en «alarmerende utvikling».

 4. Mona Anita Espedal tilkjent erstatning fra tidligere stemor

 5. Forsvaret vil ikke ha innsyn fra nabolaget

 6. Scoret igjen: Dette har ingen gjort før Haaland i Champions League

 1. Bokanmeldelse
 2. Litteratur
 3. Roman
 4. Anmeldelse
 5. Bøker