Imponerende kraftanstrengelse

Froddien sto nok for årets mest imponerende kraftanstrengelse på Rått og Råde.

Publisert: Publisert:

Anders Bru, Froddien og resten av Stavangerensemblet spilte hele sin klassiker "Ta ein kjangs!" på Rått og Råde. Foto: Lars Idar Waage

  • Leif Tore Lindø
    Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

4

Jeg vet ikke helt om de forsto det, de små med rosa øreklokker som sto sammen med mamma og pappa og så Froddien gjøre ferdig "I byn". Det var en aldri så liten rockehistorisk milepæl. Framføringen av kanskje _det_ viktigste popkulturelle historiebidraget som har kommet fra Stavanger. "Ta ein kjang!" var, er og vil alltid være den offisielle starten på rock som gangbar Stavanger-valutta. Albumet består utelukkende av gode sanger, og det eneste spørsmålet når Ensemblet denne ettermiddagen spiller det fra A til Å var hvordan de låt og så ut akkurat denne dagen.

Svaret er todelt. Minst. Bandet, forsterket med Charlien på tangenter, er virkelig bra. Tette, pønsj i anslagene, energiske og virkelig, virkelig gode. Applaus.

Og da er vi framme ved Ensembelets force majeure: Froddiens form. Er han høyt og lavt? Har han dansesko på?

Svaret er nei. Froddien bruker all sin energi på å synge. Absolutt alt. Overskudd til mer har han ikke per 22. august 2012. Det betyr at litt av magien, det lille ekstra, er borte. Synd, for en spinnvill Froddi er det som gir Ensemblet femte og sjette gir. Men han synger imponerende. Selv på en dag der fysikken ikke tillater mer enn en showmanns krabbegir synger han 99 av 100 rockevokalistjyplinger opp på tribunen. At han klarer å mobilisere såpass er intet mindre enn imponerende, forholdene tatt i betraktning. Det han gjorde på den scenen blir kanskje stående som festivalens største kraftanstrengelse.

De var ikke pur unge da "Ta ein kjangs" kom ut, og 32 år etter framfører de sin egen bauta til mer enn godkjent. Kanskje har vi sett dem for siste gang, hvem vet. Skulle det være sånn, var dette et punktum de kan være mer enn stolte av.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

  2. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

  3. Folk på byen har allerede endret drikkevaner

  4. Nattklubbene i Stavanger og Sandnes får åpne klokken 20

  5. Mann koronasmittet i Sola

  6. Leteaksjon etter mann (63)