– For få besøkende i kunsthallen, sier styrelederen

Det klages ikke på økonomien i Stavanger kunstforening lenger. Men avtroppende styreleder ønsker flere innom.

Installasjonen «Seelenwäsche» fra 1992 er det nyeste arbeidet på utstillingen med den amerikanske popkunstneren Kiki Kogelnik (1935–1997). En utstilling som blir stående fram til 13.august.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Stavanger kunstforening, som eier og driver Kunsthall Stavanger, inviterer til generalforsamling onsdag 26. april. Der skal de frammøtte medlemmene velge nytt styre. Ett av styremedlemmene kommer til å overta etter Eirik Moe som leder i foreningen. Hvem det blir, avgjøres internt i styret.

– Lenge nok, det har vært givende å være med, men et slikt verv krever også mye tid, kommenterer Moe selv. Han har vært styreleder i nærmere fem år og føler seg sikker på at det nye styret vil gjøre en god jobb.

Generalforsamlingen 26.april 2016. Fra venstre Maya Økland, fungerende daglig leder, Eirik Moe, styreleder, Berit Moltu, nestleder, Ståle Johan Knutsen, kommunens representant, og så styremedlemmene Kenneth Varpe, Stein Bjelland, Arnfinn Bjerkestrand og Leif Orre Haaland.

«Flere inn dørene»

– Hvilke utfordringer har kunsthallen nå?

– Å få flere folk inn dørene. Kunsthallen viser noen fantastiske utstillinger, men jeg forstår at enkelte får en følelse av at «var det bare dette» Samtidskunsten utfordrer grensene våre, og vil ofte irritere litt. Men derfor er det viktig med god formidling. Jeg får selv mye mer ut av utstillingene når jeg ser dem sammen med en formidler, sier Moe.

Kunsthall Stavanger hadde totalt 5.615 besøkende i fjor. Utstillingen med Judith Bernstein var best besøkt med 2063 innom fra februar til 15.mai. 583 så Vestlandsutstillingen.

– Enkelte vil nok bemerke at det mye omtalte salget av Hepworth-skulpturen fortsatt holder folk borte fra kunsthallen?

– Effekten av dette er overdrevet. Men jeg beklager at skulpturen forsvant fra Stavanger, samtidig som vi ikke hadde noe valg, svarer Eirik Moe.

Han sier han har vært med på å gjennomføre det som Stavanger kunstforening satte som mål på generalforsamlingen i august 2012. Det var da han ble valgt inn i styret og fikk vervet som styreleder.

Utfordringene den gang var kunstforeningen eget bygg i Madlaveien 33 og manglende vedlikehold. Som igjen hang sammen med en elendig økonomi. Eirik Moe påtok seg dessuten oppgaven å lede kunstforeningen i overgangen til å bli Kunsthall Stavanger.

41.000 følgere på Instagram

Noe av det første han gjorde var å ansette Hanne Mugaas som ny daglig leder/kurator for Kunsthall Stavanger. I fjor ble hun utnevnt til én av Europas mest innflytelsesrike unge kuratorer av nettmagasinet Artsy.

Og selv om det i årsmeldingen påpekes at kunsthallens viktigste publikum er i Stavanger, er det hun som får æren for institusjonens internasjonale suksess. Med blant annet 41.000 følgere på Instagram. Som igjen skyldes at Instagram anbefaler sine brukere over hele verden til å følge Kunsthall Stavangers konto.

Kunsthallens viktigste markedsføring foregår på internett, på egen nettside og i sosiale medier. Dessuten annonseres det i internasjonale kunstmagasiner.

Ett av Kiki Kogelniks kunstverk på utstillingen, en arm tilkoblet en elektrisk kontakt. Arbeidet er fra 1967.

Underbemannet

På spørsmålet om kunsthallens utfordringer akkurat nå, svarer Hanne Mugaas at det handler om å opprettholde det som de har fått til.

– Målet er å bruke mer av bygget til en rekke ulike arrangementer, svarer hun også.

Mugaas berømmer staben, men sier samtidig at de er for få. Der er fire ansatte i selskapet, daglig leder samt utstillingsleder på heltid, og to deltidsstillinger. Hanne Mugaas sier hun har et håp om at de skal bli flere.

I årsmeldingen kan vi lese at økonomien til Stavanger kunstforening ser lysere ut enn på veldig mange år. Og at driften skal profesjonaliseres ytterligere for å få videreført det faglige løftet.

I årsmeldingen står det også at virksomheten er underbemannet og baserer seg på frivillig innsats og pågangsmot fra de ansatte og frivillige.

«Viktigst er å få øket staben slik at vi kan matche det faglige ambisjonsnivået, samt å fortsette utbedringen av bygget» kan vi lese i Stavanger kunstforenings årsmelding for året 2016.

Publisert: