Inn i sin tid

Mogul India i Verksgata brukte å være et sted tiden hadde løpt fra. Som for resten av nabolaget. Som for lettere slitne Piren pub i underetasjen. Akkurat som for videobutikken tvers over gata.

Mogul India-1.jpg
 • Arild I. Olsson
  Arild I. Olsson
  Journalist
Publisert: Publisert:

Fakta

iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Her rådet tunge duker grunnen. Her hang tunge, indiske tepper på veggene. Her hadde tiden stått stille helt siden restauranten var in i sin tid på 1980-tallet. Men så har noen rykket Mogul India ut av fortiden og inn i vår tid, inn i sin tid. Som en ellevill kontrast til det deilig østkantslitne nabolaget, framstår restauranten i dag som en spennende og nyskapende plett.

Det vil være å ta hardt i å påstå at mogulen i Verksgata redefinerer det indiske kjøkkenet, men den strekker seg mot noe annet enn den tradisjonelle, europeiske tolkningen av den folkelige, indiske restauranten, slik vi kjenner den fra Storbritannia og etter hvert hver krik og krok av vår hjemlige verdensdel.

Men akkurat som veggene er prydet av modernistisk, indisk kunst, har kjøkkenet begått en kontemporær tilnærming til det indiske subkontinentets spise.

Visst er det klassikere som Vindaloo og Tikka Masala på menyen her. Og visst henger indiske motiver på veggene. Men akkurat som veggene er prydet av modernistisk, indisk kunst, har kjøkkenet begått en kontemporær tilnærming til det indiske subkontinentets spise. Det er forfriskende, og det gjør Mogul India til den mest spennende, indiske restaurant i Stavanger akkurat nå.

Smaksmenyen

Ikke minst gjenspeiles dette i restaurantens smaksmeny, en invitasjon til en reise gjennom det indiske kjøkken som kan gjennomføres i flere etapper og som forandres fra måned til måned. Vi gikk for den lange reisen, den med sju retter, og da vi godt og vel to timer senere ravet ut i Verksgata, var vi klare for alt. Det er rart hvordan indisk mat gjør oss både mette og skjerpede.

Måltidet ble innledet med en spiseskje klassisk curry, servert på et skiferstykke. En munnfull som oste av tradisjon, men som gjennom den minimalistiske presentasjonen signaliserte at dette ville bli noe ganske annet. Om det smakte? Ja visst. Det smakte indisk, slik indisk curry skal smake. Urtefriskt og kryddersterkt, men uten å sette fullstendig fyr på smaksorganene. Varmt, altså, men ikke brennhett.

bilde.JPG

Deretter fulgte tre lette retter på rekke og rad: Fisk med safran på en seng av lett, grønn urtesaus. Kylling toppet med dekonstruert raita og fylte, grønne chili med fyll av kikertpure. Fisken overraskende frisk og rask, uten at safranen tynget, snarere med et kjekt hint av syre.Kyllingen, perfekt stekt med yoghurt og med agurk og mynte i akkurat passe doser til at hovedråvaren ikke ble fullstendig overdøvet. Chilien så sterk som chili må være, men ikke verre enn at fruktens søte safter blandet seg herlig med kikertefyllet slik at hete sting skar sublimt gjennom fløyelslag mot ganen. Visst er det indisk. Det er nytt og indisk.

Nå kom nanbrød og ris på bordet. Tett fulgt av fire curryretter, disse av det mer tradisjonelle slaget. Lam, kylling, fisk. Mer kikertpure, nå så søt og tykk, at den nesten bikket mot norsk geitost på smak. Kylling i en herlig, grønn curry av spinat og mynte.

Lam på tradisjonelt vis og fisk i en syrlig curry som burde vært litt sterkere. Ja, i det hele tatt – denne curryomgangen burde hatt mer sting – mer kraft. Utfordret ganen mer, slik det indiske kjøkken faktisk kan.

Denne indiske orgiens søte punktum bestod av crunchy sjokolademousse, servert med spiselig blomst i en blomsterpotte. Funny, men godt.

Denne indiske orgiens søte punktum bestod av crunchy sjokolademousse, servert med spiselig blomst i en blomsterpotte. Funny, men godt.

Lekent og proft

Hele tiden gjennom det lekne måltidet ble vi oppvartet av dyktige kelnere som smøg seg innpå og sørget for at vi hadde nok i glassene, uten at de trengte seg på. Som ryddet bordet uten at vi la merke til dem og som var oppmerksomme akkurat når vi trengte dem. Proft. Skal jeg trekke noe for servicen, må det være den evinnelige hangen de har på indiske restauranter til å anbefale rødvin: Indisk mat står best til hvitvin, riesling for eksempel, eller rett og slett til øl. Mogul India har glimrende indisk øl av typen Kingfisher på vinkartet. Det er perfekt tilbehør.

Mogul India-0.jpg

Restaurantens interiør er lettet betydelig opp. Det er færre bord enn før. Borte er alle de indiske raritetene på veggene, samt tunge gardiner som sperret for den underholdende utsikten til Verksgata utenfor. Lettere og lysere altså, akkurat som i menyen, og med flotte vasker på toalettene der de rosa åttitallsdoene antakelig står for tur til å byttes ut i neste sving.Handicappede tar seg enkelt til restauranten ved hjelp av bygningens heis.

Publisert:
 1. Restaurantanmeldelse
 2. Anmeldelse

Mest lest akkurat nå

 1. Slik ble gjenåpningen feiret i Fargegata: - Endelig!

 2. – Velkommen tilbake!

 3. De mener bildet er verdt millioner, og har kjempet i flere år for å få det slått fast. Til nå har de bare møtt mot­stand

 4. De trives i høyden, både Signe og Regine. Men slik har det ikke alltid vært

 5. MC-fører tatt i 160 km/t i 60-sone

 6. Naboer provosert av ny tog-søknad på Kvalaberg