Endelig er glassmaleriet på plass i domkirken

Dette glassmaleriet var sporløst forsvunnet. Her settes det på plass igjen ti måneder etter at det ble fjernet.

Glassmestrene Erling Wangsvik og Egil H. Olsen bærende på glassmaleriet fra bilen mot kirken. De er mer opptatt av at det er veldig skjørt, enn vekten.
 • Eli Næsheim
  Eli Næsheim
  journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Egentlig skulle ikke glassmaleriet over døren på sørsiden mot Bispekapellet og Kongsgård, tas ut i det hele tatt. Det var nemlig døren det gjaldt i mai i fjor. Den var skadet etter det politiet mente kunne være en påsatt brann og skulle nå repareres. Men dessverre fikk ikke glassmaleriet nok støtte da døren forsvant, og måtte også fjernes. Planen var å oppbevare det på Arkeologisk museum, men på et tidspunkt gikk det litt i baddel på ett eller annet vis. Og så var glassvinduet borte.

Egil H. Olsen lirker glasset inn over døren som tidligere var hovedinngangen til kirken.

– Et mysterium, sa arkitekt Per Schjelderup til Aftenbladet da vi snakket med ham om glassmaleriet i desember i fjor. Heller ikke Britta Goldberg, prosjektleder for restaureringen av Stavanger domkirke, trodde glasset var stjålet. Det hele var uforståelig, glassarbeidet blir ansett som lite omsettelig, og hvem kunne ha interesse av et glassvindu uten ramme?

-Og så var det der det skulle være, på museet. Vi fulgte prosedyren, men fant det ikke likevel, forteller Per Schjelderup nå.

–Et uhell, ingen skjønner hvordan, svarer Ole Madsen, direktør på Arkeologisk museum, som også bruker ordet uforståelig om forsvinningen. Og synes det er fantastisk at glassmaleriet kom tilbake.

På plass over døren på sørsiden. Etter all sannsynlighet stammer glassmaleriet fra restaureringen som ble ledet av arkitekt Conrad Fredrik von der Lippe i årene 1866-70. Der er to helt identiske vinduer på sidene, og ett fra samme periode over det som nå er hoveddøren.

Over mennenes inngang

Et glassmaleri som dette er skjøre saker, selv etter at de ulike delene er loddet sammen på ny. De to glassmestrene hadde forberedt seg godt og snekkeren gjort et solid forarbeid.

I løpet av 15 minutters tid var glassvinduet på 140 ganger 70 cm ute av bilen og fastmontert over det som en gang var domkirkens hoveddør. Dette var den inngangen mennene brukte, den gang da menn og kvinner gikk hver for seg inn i kirken.

På veggen mot Domkirkeplassen, er der også en dør og et identisk glassvindu. Denne siden var reservert for kvinnene.

Glassmaleriene over det som nå er sidedører, er tidfestet til å være fra rundt 1870, som det over hoveddøren ned mot torget. Dette var helt på slutten av arkitekt Conrad Fredrik von der Lippes (1833-1901) restaurering av Stavanger domkirke.

Han var landsdelens første utdannede arkitekt, opprinnelig fra Kristiansand, men bodde i Stavanger i noen år. Von der Lippe tegnet flere kirker, her i byen er han mest kjent for St. Petri. Etter at den jobben var ferdig i 1866, fikk han oppgaven med å restaurere domkirken.

Domkirken har vært gjennom en rekke ombygginger, endringer og restaureringer i løpet av sine snart 900 år. Å arbeide med en middelalderkatedral som dette gir alltid ny kunnskap om anleggets tilstand, historikk og arkeologi. Dette kan også gjelde glassmaleriet som nå er satt inn igjen over døren på sørsiden av domkirken.

Alt inn på ett lager

– Akkurat nå holder vi på å utrede muligheten for å få et lager til alle gjenstandene som må ut av kirken. Nå bruker vi lokaler flere steder rundt i byen, steinlageret er eksempelvis spredt på fem ulike steder, opplyser Per Schjelderup.

Dette handler ikke bare om å vite hvor alt er, men også sikkerhet, og å ta vare på de antikvariske gjenstandene på best mulig måte. Dette krever blant annet et godt klima med stabil temperatur.

Schjelderup ser også fram til at bygghytten blir ferdig i mai. Nybygget mellom kirken og Bispekapellet blir på to etasjer og skal først og fremst være for de som er med på å restaurere kirken, med verksteder og oppbevaringsplass for diverse utstyr

Men også folk i byen vil bli invitert inn for å se hva som foregår. Området blir innegjerdet av sikkerhetsmessige årsaker, men spesielt i helgene vil passasjen mot parken være åpen.

Les også

 1. Etterlyser forsvunnet glassmaleri i Domkirken

 2. Slutt på frysingen i Domkirken

 3. Hvitkalkede vegger også inne i domkirken?

 4. Kanskje Domkirken blir hvit likevel

Publisert:
 1. Domkirkeplassen
 2. Arkeologisk museum
 3. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Kun to elever igjen i klasserommet - resten er hjemme med korona

 2. Fascinerande dokumentar om verdas vakraste gut

 3. Bensinprisen over 20 kroner i Stavanger

 4. Tor-Erlend (35) selger våt ved rett fra kløyvemaskinen: - Folk sikrer seg ved til neste vinter

 5. Koronapasient i 50-årene døde på SUS

 6. Vil ha bom mot russ og sextrafikk på landets lengste sandstrand