Hjemmekoselig på Nytorget

Visningsrommet Studio 17 er lite. Men denne helgen er det fylt opp med mye hjemlig ting og tang, pluss fire videoer.

Publisert: Publisert:

Nina Bang Larsen i et grensetilfelle med mye humor og en undertone av noe mørkere. Hvor også hunden Hufsa føler seg hjemme. Foto: Fredrik Refvem

 • Eli Næsheim
  journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Ofte er utstillingene i dette galleriet ganske så minimalistiske. Men Nina Bang Larsen tar den helt ut. Samtidig som hun skaffer seg en masse arbeid med en utstilling som bare vises i tre dager. Etter åpningen fredag, og så til sammen åtte timer lørdag og søndag, skal alt inn i bilen igjen.

Nina Bang Larsen kommer fra Kinsarvik og bor i Bergen. Og hun har stilt ut i Stavanger før, for to år siden i Prosjektrom Normanns. At hun nå kommer tilbake er mer tilfeldig, hun sender en rekke søknader til utstillingssteder hun synes virker spennende. Som betyr at 2018 blir ganske travelt, med separatutstillinger i Oppland Kunstsenter og Kraft i Bergen, pluss sammen med tre kollegaer, blant annet stavangerkunstnerne Line Anda Dalmar og Kristin Velle-George, i Trondhjem Kunstforening.

Det har gått seks år siden Nina Bang Larsen avsluttet studiene ved Kunstakademiet, nå begynner mye å falle på plass. Med treårig arbeidsstipend fra Bildende Kunstneres Vederlagsfond trenger hun ikke lenger fast deltidsjobb ved siden av kunsten, og har til og med tatt seg råd til å leie atelier.

Overrasket? Glad? Rett før tårene renner? Foto: Fredrik Refvem

Hennes video-debut

Studio 17 er et visningssted kunstnere ofte bruker til å prøve ut noe nytt. Det gjør også Nina Bang Larsen, i alle fall delvis. For innimellom møbler, myke gjenstander og andre tekstiler, vises hennes første videoer.

– Også de er noe klaustrofobiske, forklares det. Nina Bang Larsen bruker de samme gjennomgangsfigurene i videoene som i utstillingen, kunstneren omtaler dem som skulpturer. Og ja, hun synes det er gøy å lage videoer, men også mye nytt, alt hun må forholde seg til, å få nok lys, redigering og slikt.

Utstillingen har fått tittelen «Grensetilfelle,» og Nina Bang Larsen er ivrig etter å få fram at det er opp til folk selv hva de legger i akkurat det. Men klart, det er lett å assosiere, samtidig som det som kan bli litt for mye for meg, kanskje er helt passe for deg.

– En blanding av spøk, fantasi og galskap, sier kunstneren selv. Hun vil at fargene skal fungere sammen og liker å jobbe med rommet. I dette tilfellet har galleriet fått et ganske så hjemlig preg, der er til og med malt inn et tapet på veggen.

Nå også som atelier

– Studio 17 har en spennende utforming, mener hun. Nina Bang Larsen har merket seg at også tilfeldig forbipasserende kan få med seg deler av utstillingen. Samtidig som hun gleder seg til å sitte vakt i helgen, ta en prat med de som tar seg tid til å stikke innom.

Studio 17 er et kunstnerstyrt, ikke-kommersielt galleri i Rogaland Kunstsenters bygg på Nytorget. Første utstilling her ble vist i oktober 2013, og hittil har det ofte vært 10-12 stykker hver sesong. Fra nå av blir det færre visninger, for å få plass til mer spontanitet innimellom.

Eksempelvis kan kunstnere utenfra som oppholder seg i byen, få muligheter til å vise hva de arbeider med.

Nå i vår åpner Studio 17 også for at unge uetablerte kunstnere i byen skal kunne bruke studioet som atelier et par uker. Et sted for de som vanligvis jobber hjemme, som Nina Bang Larsen også gjorde tidligere.

Fra 27. mars er Guro Aae invitert til residens i Studio 17. Hun var ferdig ved Kunstskolen i Rogaland i fjor, og har siden deltatt i flere utstillinger både som kunstner og kurator. I likhet med andre som skal bruke visningsrommet til å produsere kunst, avslutter også hun med en utstilling, et arrangement eller åpent studio.

Publisert:

Les også

 1. Det store flytteåret på Nytorget

 2. Tove Kommedal antatt på prestisjeutstilling i København

 3. - Flott by, også for kunstnere

Mest lest akkurat nå

 1. Barnehage­ansatt i Stavanger testet negativt på korona på andre test

 2. – 1. mars tok ekskona mi, Janne, livet sitt. Knappe to uker etter kom korona­pandemien

 3. Slik blir høstens skole­hverdag på barneskole, ungdomsskole og videregående skole

 4. Koronasmitte på Fjord Line-båt

 5. På vei til byen på hjemmelaget flåte

 6. Kvernevik: Mann i 40-årene pågrepet etter å ha truet nabo

 1. Studio 17
 2. Kunst
 3. Nytorget