Kald og maskinell teknologithriller

«Ghost in the shell» advarer på det sterkeste mot en teknologisk utvikling filmen først prøver hardt å fjetre og fascinere oss med.

Publisert: Publisert:

Scarlett Johansson har lånt kropp til major Mira, en kyborg med syntetisk kropp og brukt, menneskelig hjerne. Foto: Filmweb

 • Elisabeth Bie
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Ghost in the shell 3D

Sjanger: Actiondrama. Nasjonalitet: USA 2017. Regi: Rupert Sanders. Manus: Jamie Moss, Masamune Shirow, William Wheeler. Skuespillere: Scarlett Johansson, Michael Pitt, Michael Wincott, Pilou Asbæk, Takeshi Kitano, Juliette Binoche. Lengde: 1 t ime 47 min. Aldersgrense: 12 år.

Grade: 3 out of 6

Etter år med superheltserier, dystopiske og apokalyptiske framtidsserier og avansert action på både film og tv, har vi for lengst forstått at det ikke finnes grenser verken for menneskelig fantasi, eller for å sette den ut i livet via avansert filmteknologi. Derfor er det litt av et paradoks at det føles som om vi opplever den samme historien med de samme filmatiske og visuelle virkemidlene om og om igjen.

Den uovervinnelige kyborgen Mira jobber best med nakendress og masse våpen. Foto: Filmweb

«Ghost in the shell» føles sånn. Den er nok et fenomen hentet fra tegneserieverdenen til filmen, denne gangen fra et japansk manga- og faminefenomen, som først ble lansert i 1989. Årstallet forklarer kanskje de mange, snåle frisyrene i filmen, nasjonaliteten bruken av Hong Kongs skyline som visuell kulisse. Mens pengestrømmen nok forklarer hvorfor de viktigste rollene er besatt av hvite europeere og amerikanere.
Vi befinner oss altså i en genteknologisk framtid som allerede har startet i det virkelige liv, men som ingen vet hvordan vil ende. En optimalisering av mennesket gjennom genteknologi er en realitet. Det samme er roboten, som kan overta mange enkle og/eller ubehagelige oppgaver fra menneskene. Men en robot kan bare følge ordre. Hva om vi putter en ekte, brukt menneskehjerne i en syntetisk kropp? En sjel i et skall?

Sjokkerende oppdagelser

Det mektige selskapet Hanka Robotics har lykkes i å utvikle en slik kyborg, på oppdrag av en eller annen regjering. Hun heter Mira, og har den militære graden major. Hun er ikke bare en maskin, men et avansert våpen. Og i en tid der all terror er hacking, er jobben hennes både å spore opp og å utrydde slike terrorister.

Under et oppdrag, oppdager hun en svært farlig og avansert sådan.

Men jakten på den mystiske hackeren Kuze gir Mira flere sjokkerende oppdagelser. Både om dem som har skapt henne og om hvor hun selv, altså hjernen hennes, stammer fra. Gradvis kommer minner tilbake til henne.

Teknologi og action er alt

Scarlett Johansson gjør en god, robotaktig figur som Mira. Men denne filmen har et altfor kjølig og mekanisk totaluttrykk til at skuespillerprestasjoner betyr så mye. Action og avansert teknologi er alt.

Hong Kong og Shanghai har gitt det visuelle bakteppet for en kald, høyteknologisk framtid. Foto: Filmweb

Visuelt er «Ghost in the shell» tidvis slående vakker i sitt kaotiske mørke. Og hologrammene av «ekte» mennesker som pryder skyline-betongen, er på en skrudd måte rørende.

Men den teknologiske glattheten og kulden smitter over på både historien og personene som befolker dem. Den menneskelige faktor kommer på banen altfor sent til at vi greier å engasjere oss i den, og den føles - velbrukt. Akkurat som alle de teknologiske finessene vi er vitne til også gjør.
Og «Ghost in the shell» insisterer på å ha et budskap i tillegg til å prøve å fjetre oss med dataanimasjon og teknologi, gjennom å vise grusomhetene som må gjøres for det teknologiske framskrittets skyld.
Ja vel. Det føles litt klamt, altså, i en teknologiinfisert film som denne.

Andre kinoaktuelle filmer:

Publisert:

Les også

 1. Little Men

 2. Kjempen

 3. Kong: Skull Island

 4. Hidden Figures

 5. Logan: The Wolverine

 6. La La Land

Mest lest akkurat nå

 1. Ble gravd ut for hånd etter spreng­nings­uhell

 2. Brekkebua i Sirdal var få uker unna åpning. Natt til mandag ble den totalskadet i brann.

 3. Nytt smittetilfelle i Stavanger

 4. Fryktet livsverket skulle gå opp i røyk i Mekjarvik-brann

 5. – Til slutt står du foran ditt eget speilbilde og sier «Ohhh, Hot Mama!».

 6. Skrev overgreps-novelle om barn han forgrep seg på

 1. Film
 2. Filmanmeldelse
 3. Scarlett Johansson
 4. Sci-fi
 5. Drama