En helt tilfeldig kunst-lørdag

Vi lurte rett og slett på om der er folk på kunstutstillinger en ganske vanlig lørdag. Og hvorfor kommer de?

Et helt tilfeldig besøk, fordi de ikke visste at kunstmuseet lå ved Mosvatnet. David A. Goksem og Oda Emilie Huth var to av fem i utstillingen da vi var innom.
 • Eli Næsheim
  Eli Næsheim
  journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Kunstbesøket varierer sterkt. På åpningene stiller det vanligvis godt med folk; de ivrigste kunstelskerne, venner og familie til kunstneren, og slikt.

Men vi undrer. Når Hanne Mugaas i Kunsthall Stavanger sier at de skal jobbe for å øke besøket, og Eva Watne, også hun daglig leder, uttrykker et ønske om at flere av de som tar turen til Hå gamle prestegard også ser utstillingene, hva betyr dette?

Kunsthall Stavanger, klokken 12.50

Nesten to timer er gått siden dørene åpnet, og Stein Haukland er første besøkende. Han bor i Stavanger og pleier å se utstillingene i kunsthallen. Og går gjerne også på kunstutstilling i Stavanger kunstmuseum og Sølvberget galleri.

Nå fikk han nylig et medlemskap i Stavanger kunstforening i gave, og dermed har han gratis inngang. Det gjør at besøket blir mindre forpliktende. Hvis han ikke liker utstillingen kan han gå igjen. Men det er sjeldent de er så dårlige.

- Opplever du ofte å være alene i lokalet, som i dag?

- Det pleier å være et fjes eller to innom, men der er ikke kø, sier han noe beskjemmet.

For Haukland var valget av dag mer tilfeldig. Han visste det var en utstilling om pedagogikk, og det passer ham utmerket. Han jobber i barnehage.

Przemyslaw Filipak er helgevakt i kunsthallen og forteller at det pleier være 15-20 innom om lørdagen. En sjelden gang ingen. Men besøket er høyere når der også er et arrangement.

Stein Haukland, første besøkende og helt alene i Kunsthall Stavanger. Men han fant mye interessant i utstillingen.

Stavanger kunstmuseum, klokken 13.40

Inne i utstillingen er der fem besøkende, to av dem er David A. Goksem og Oda Emilie Huth. Han er fra Byremo i Agder og flyttet til Stavanger for et par måneder siden, hun bor i Arendal.

De var ute og gikk tur med hunden rundt Mosvatnet, og oppdaget at de passerte byens kunstmuseum. Og siden hun studerer kunsthistorie, tok de turen inn. De ble positivt overrasket da de leste at museet har gratis inngang lørdager.

- Utstillingen er veldig fin, jeg liker at der er både installasjoner og bilder, kommenterer Huth.

Sissel og Arild Vøllestad fra Stavanger vet utmerket at det er gratis på kunstmuseet lørdager. Og at de kan kjøpe god risgrøt den dagen. Når de er ferdig med å spise skal de se på kunst.

Også andre vi snakket med i kaféen var klar over at der er fri inngang lørdager og ville benytte seg av det.

Forrige lørdag var det 120 besøkende på Stavanger kunstmuseum. Da vi var innom hadde det vært rundt 35 i utstillingen.

Hå gamle prestegard, klokken 15.30

Det står 12 biler på parkeringsplassen, men det er få folk både i den nye og den gamle løa hvor kunsten vises. Utstillingene åpnet for nøyaktig en uke siden, men det har visst ingen betydning.

Chris og Saskia van Bussel bor i Stavanger, men har besøk langveisfra, som er interessert i kunst. Når de kommer tilbake, blir det for å gå tur. De har oppdaget et nytt, spennende område, og er imponert over anlegget Hå gamle prestegard.

Kirsti og Karen Storhaug, mor og datter, fra Horpestad i Kleppe derimot, kommer til prestegarden for å se utstillingene. Den yngste av dem er veldig opptatt av kunst, og besøker gjerne både kunsthallen og Rogaland Kunstsenter i Stavanger.
Men at de var på prestegarden akkurat en lørdag, var helt tilfeldig. De fikk bare lyst på en tur.

Vanligvis er der flest besøkende her på søndagen, lørdagen er det gjerne 50 innom. En og en halv time før stengetid lørdag var der solgt 23 billetter. Kaféen trakk nok flere.

Les også

 1. Besøket i Kunsthall Stavanger skal opp

 2. Hå gamle prestegard: - Ta en tur i utstillingene også

 3. Gratis lørdager på Stavanger kunstmuseum også neste år

 4. Kunsten som kommer - årets nye utstillinger

Publisert:
 1. Hå gamle prestegard
 2. Kunsthall Stavanger
 3. Utstilling
 4. Stavanger kunstmuseum

Mest lest akkurat nå

 1. – Vi vet nå at munnbind demper smittetrykket ganske vesentlig

 2. Disse korona­reglene gjelder nå

 3. Marcus (8) er koronasmittet. Det var ikke åpenbart for noen. Så ble det for første gang masse­testing på skolen

 4. 8 myter om koronavaksinen

 5. Premier League-kamp stanset: Tilskuer får medisinsk behandling

 6. Marianne Helgesen (45) lot bilen stå i 17 år. Sånn blir du kvitt kjøreangsten.