Disse skal spraye Stavangers vegger under årets Nuart

Årets gatekunstfestival er opptatt av makten gatekunstnere har i en verden full av avmakt. Nå er lista over årets Nuart-gjester klar.

Gatekunstneren Bahia Shebab var sentral under folkeopprøret i Egypt i 2011.
 • Magnus Kallelid
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I månedsskiftet august-september dukker 12 kunstnere opp i Stavanger med spraymaling og stiger. Det er tid for årets gatekunstfestival, og husvegger over hele byen skal kles i graffiti.

Hele festivalprogrammet med all dets konferanser, filmvisninger og aktiviteter er ikke helt klart ennå, men Nuarts daglige leder James Finucane kan nå presentere gatekunstnerne. Han håper de vil overraske.

– For å holde på posisjonen som en ledende gatekunstfestival, må vi teste grenser. Vi har invitert folk man gjerne ikke forventer, folk som er politiske aktivister, forteller Finucane.

Et folkeopprør

Årets tema er nemlig «power», som jo både kan oversettes til makt, kraft eller styrke. Årets Nuart er opptatt av at gatekunstnere har makt og innflytelse, og at denne makten er tiltrengt blant folk i dagens verdenssituasjon.

Finucane trekker fram hvordan det britiske folk i fjor sommer overrasket med å stemme seg ut av EU i det såkalte Brexit, og hvordan amerikanerne deretter valgte Donald Trump som president. Som en del av et folkeopprør, mener han.

– Folk føler avmakt, og da er det lett å bli en del av bøllene. Gatekunsten er et redskap for de som vil forandre noe. Utstillinger i vanlige kunstgallerier tar lang tid å sette opp, mens gatekunsten kan fungere som en raskere reaksjon på dagsaktuelle hendelser.

Årets Nuart ønsker å vise fram denne makten, og blant de 12 kunstnere på årets plakat er tre av dem særlig kjent for å engasjere seg politisk gjennom spraymalingen:

Bahia Shehab

Da Den arabiske våren kom til Egypt i 2011 og folket brøt ut i opprør mot president Mubaraks regime, dro egyptisk-libanesiske Bahia Shebab rundt i gatene i hovedstaden Kairo og sprayet ordet «nei» på veggene. «Nei til en ny farao» var et av budskapene. Dokumentaren om hennes og den politiske gatekunstens rolle i det egyptiske opprøret får sin skandinaviske premiere på årets Nuartfestival.

Kunstverk av Bahia Shehab

±maismenos±

Han her stikker seg også litt ut. Ikke bare fordi han er den eneste på lista som har merkelige tegn som minner oss om gamle mattetimer i navnet sitt, men fordi han er en markant politisk aktivist. ±maismenos± er et kunstprosjekt av portugiseren Miguel Januário. I gatekunsten sin har han et gjennomgående kritisk blikk på de etablerte politiske, sosiale og økonomiske ordningene som styrer moderne samfunn.

Kunstverk av ±MaisMenos±

Igor Ponosov

Russiske Igor Ponosov er politisk aktivist og har drevet med graffiti både i Russland og Ukraina. Han har bygget opp både en festival og en nettplattform som skal samle kunstnere og aktivister i et felles nettverk i Russland. Han har også skrevet flere bøker om gatekunst i det tidligere Sovjetunionen. For tiden lever han som gatekunstner og kurator i hovedstaden Moskva, der han er særlig opptatt av kunstens innflytelse på bymiljøet.

Kunstverk av Igor Ponosov

... OG HER ER RESTEN AV ÅRETS NUART-ARTISTER:

Ampparito fra Spania

Kunstverk av Ampparito

Carrie Reichardt fra Storbritannia

Kunstverk av Carrie Reichardt

Derek Mawudoku fra Storbritannia

Kunstverk av Derek Mawudoku

Ian Strange fra Australia

Kunstverk av Ian Strange

John Fekner fra USA

Kunstverk av John Fekner

Know Hope fra Israel

Kunstverk av Know Hope

Ricky Lee Gordon fra Sør-Afrika

Kunstverk av Ricky Lee Gordon

Slava Ptrk fra Russland

Kunstverk av Slava Ptrk

Vermibus fra Tyskland

Kunstverk av Vermibus

(Bildene er hentet fra andre byer der kunstnerne har opptrådt)

Publisert:
 1. Nuart
 2. Gatekunst
 3. Kultur
 4. Graffiti

Mest lest akkurat nå

 1. Gjenåpningen ble feiret skikkelig i Stavanger lørdag. Ikke minst i Farge­gata

 2. Tusenvis feiret gjen­åpningen på Torget: – Velkommen tilbake, Stavanger

 3. De mener bildet er verdt millioner, og har kjempet i flere år for å få det slått fast. Til nå har de bare møtt mot­stand

 4. MC-fører tatt i 160 km/t i 60-sone

 5. I over 30 år har Egil Tveit jobbet nattevakt på Shell-en i Løkkeveien. Nå rives stasjonen – uten at det stopper Egil

 6. De trives i høyden, både Signe og Regine. Men slik har det ikke alltid vært