Der det finnes mobiltelefoner, finnes det hemmeligheter

Alle mennesker lever tre liv, ifølge den prisbelønte regissøren Paolo Genovese (50), julekinoaktuell med «Perfekte fremmede».

Publisert: Publisert:

Hva skjer på mobilen din? Skummel selskapslek...

 • Emil L. Mohr
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Ikke bare vant «Perfekte fremmede» årets David di Donatello-pris, også kjent som Italias Oscar, for Beste film og Beste manus. I sommer stakk Paolo Genoveses dramakomedie av med publikumsprisen under Den norske filmfestivalen i Haugesund.

– Jeg er veldig glad for oppmerksomheten vi fikk der, sier han til NTB. Filmen hadde kinopremiere første juledag.

Så godt likte Aftenbladets Elisabeth Bie filmen:

Les også

Når mobilen røper deg

– Når vi hevder oss i utlandet, forteller det meg at vi har puslet sammen en virkelig internasjonal historie.

Alvorlig selskapslek

Utgangspunktet for handlingen er enkelt nok: Sju velstående venner – tre par og en nyskilt – gjenforenes over middag. Desto mer komplisert blir det når de – som en uskyldig selskapslek – bestemmer seg for å plassere samtlige mobiltelefoner på bordet og dele innholdet.

Etter hvert som anropene og meldingene tikker inn, viser det seg at de kjenner hverandre dårligere enn de tror.

– Alle mennesker lever tre ulike liv – et privat, et offentlig og et hemmelig, påstår Genovese, som fra tidligere har titler som «The Immature» (2011) og «Ever Been to the Moon?» (2015) på samvittigheten.

– Hvor enn det finnes mobiltelefoner, finnes det hemmeligheter. Jeg er nemlig mer interessert i det filosofiske aspektet enn det teknologiske. Alle filmene mine drøfter menneskelige temaer og forhold, legger han til.

Ny tidsregning

Det er riktignok ikke tilfeldig at han har levert «Perfekte fremmede» i 2016, i en alder av 50.

– Min generasjon er den siste som husker livet før mobiltelefonens inntog. Sønnen min, for eksempel, greier ikke engang å forestille seg noe sånt, rapporterer Genovese.

– Grunnen til at jeg laget filmen akkurat nå, er at jeg og mine jevnaldrende ble de siste vitner til overgangen til en ny tidsregning. Før og etter mobilen tåler sammenligning med før og etter Kristus, og den vesle tingesten har endret hvordan vi oppfører oss.

Ikke at vår mann er entydig negativ til utviklingen.

– Misforstå meg rett: Det er veldig viktig at vi er kommet oss på nett, for informasjon er lik demokrati, presiserer han.

– Men de personlige relasjonene kan ofte bli skadelidende. Da jeg var ung, måtte jeg oppsøke en person fysisk og dermed velge denne fullt og helt hvis jeg ville være sammen med vedkommende. I dag kan du sitte hjemme hos deg selv og ha et slags samkvem med hundrevis av artsfeller parallelt.

Digital ensomhet

– Hvordan kan vi best ivareta menneskeligheten vår i teknologiæraen?

– Jeg tror det finnes sunne og usunne måter å bruke teknologi på. De sunne er de som gjør oss lykkelige, de usunne de som gjør oss ulykkelige, erklærer Genovese overfor NTB.

– Hvis du bruker teknologi til absolutt alt, kan det straffe seg. Da er det fort gjort å våkne en morgen, konstatere at du har 1 million kontakter på sosiale nettverk – og likevel føle deg dønn alene.

Her er Kristin Aalens oppsummering av filmåret 2016:

Les også

Filmåret 2016: Filmer som overstråler de kommersielle

Her er resten av Elisabeth Bies filmfavoritter fra 2016:

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Folk på byen har allerede endret drikkevaner

 2. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

 3. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

 4. Leteaksjon etter mann (63)

 5. Mann koronasmittet i Sola

 6. Nattklubbene i Stavanger og Sandnes får åpne klokken 20

 1. Filmfestivalen i Haugesund
 2. Film
 3. Relasjoner
 4. Digital