Finfin skogstur

Ny god plate fra lydmaleren fra Stavanger.

Spellemann-nominerte Tortusa (John Derek Bishop) fra Stavanger gir ut sin fjerde plate på Jazzland Recordings. Foto: Hans Edward Hammonds

 • Leif Tore Lindø
  Leif Tore Lindø
  Journalist
Publisert: Publisert:
Grade: 4 out of 6

Tortusa: «Bre» (Jazzland)

Tortusa (John Derek Bishop) er en fyr som har det i seg å lage tilgjengelig og fengende popmusikk, men som oftest velger å gå andre veier, eller omveier, i retning ambient og eksperimentelle sjangere. Han « ... maler med lyd», en beskrivelse som virkelig passer.

«Bre» er en kald, melodiøs saksofon-vandring på isknitrende beats, stemningsfullt og vakkert. Hele dette albumet har «natur» klistret på seg, enten det er der arktiske, kalde eller det er turer i mørk skog eller åpne vidder.

«Så oss altså ikke» kunne blitt en Syden-chill-out, men ender flott i naturmystikken. «Ubevegelige» (med Arve Henriksen) er som å lytte til eskalerende vind.

Mye her er veldig tøft, meditativt og spennende. Det er lyden av vann, skau, vær og elementene som treffer elektronikaen, jazzen og maskinene.

Noen få steder trår Tortusa vannet en smule, og det skjer lite. Det er imidlertid plenty her å hente for alle som liker når vellyd og malurt treffes, når organisk og syntetisk barker sammen og de reiser på musikalsk ekspedisjon.

Beste spor: «Bre», «Ikke tale», «Gå nå».

Publisert:

Plateanmeldelser

 1. Ukens anbefalte sanger

 2. Verden styres av en hemmelig gruppe, musikk­pressen er forkastelig og koronaen er falsk. Ellers har han det bra

 3. Hør på disse danskene eller gå glipp av et av årets beste album

 4. Deilig sommerpop fra britisk badeby

 5. Aiaiai! så det smeller når Stavangers tøffeste band møter rom-tradisjonen

 6. Hun overlevde så vidt koronaen og fortsatte med platen

 1. Plateanmeldelser
 2. Plateanmeldelse
 3. Musikk
 4. Anmeldelse