Must vil rive og bygge nytt

Om Must får penger til det store museumsløftet, rives administrasjonsbygget foran Stavanger museum. Samtidig som det bygges nytt i parken.

Siri Aavitsland foran det som blir museumsbyggets fasade mot Muségaten om noen år.
 • Eli Næsheim
  Eli Næsheim
  journalist
Publisert: Publisert:
Siri Aavitsland midt mellom gammelt og nytt, Administrasjonsbygget til venstre kommer til å bli revet, mens Muségaten 16 fra 1893 rehabiliteres.
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Bergen har gjort det på et utmerket vis, Trondheim også. Nå mener administrerende direktør Siri Aavitsland i Museum Stavanger -Must — det er Stavangers tur å få et museumsløft. Behovet for fornyelse gjelder særlig Stavanger museum, hvor Must har sin administrasjon, Stavanger kunstmuseum, Norsk grafisk museum og Stavanger maritime museum.

Strategi mot 2025

Styret i Must har nå vedtatt museets strategiplan for utvikling av bygg og anlegg fram mot 2025. 10.desember, onsdag i neste uke, skal byens kulturpolitikere orienteres om hva Stavangers museumsløft innebærer. Hvor kulturstyrets leder, høyrepolitikeren Sissel Knutsen Hegdal, kjenner strategidokumentet svært godt. Hun er nemlig også styreleder i Must. Men også politikerne Bjarne Kvadsheim, Dag Terje Klapp Solvang, Terje Rønnevik og Tone Brandtzæg har tilknytning både til styret i Must og kommunalutvalget for kultur og idrett i Stavanger kommune.

Strategiplanen innebærer blant annet tre nybygg:

2016: Museumsparken med arkitektkonkurranse for rehabilitering av Stavanger museums bygg fra 1893, pluss nytt administrasjonsbygg og nytt utstillingsbygg. Styret i Must mener bygget fra 1964 er så skadet og utslitt at det bør rives. Planen er at endringene i området ved Muségaten 16 skal være fullført innen 2020.

2017: Byggestart for ett nytt bygg til Norsk grafisk museum og Norsk hermetikkmuseum i Gamle Stavanger.

Delmålene er nærmere i tid. 27.januar neste år er det leveringsfrist for de tre arkitektkontorene, som er silt ut blant 57 søkere, til å levere egne forslag til det nye museumsbygget i Gamle Stavanger. Det står mellom Eder Biesel Arkitekter og Kap arkitekter, begge med tilhold i Stavanger, pluss Snøhetta i Oslo.

Når det gjelder Museumsparken, det vil si anlegget rundt Muségaten 16, er Snøhetta aktuelle også her. Det svært kjente arkitektkontoret er invitert til å levere en mulighetsstudie for rehabilitering og utforming av de to nybyggene. Det samme er Alliance arkitekter, som også har hovedkontor i Oslo. Fristen er 15.januar neste år.

Statsbudsjettet 2016?

— Dere satser med andre ord å få byens museumsløft med i statsbudsjettet alt fra 2016?

— Dette må bli et spleiselag mellom våre eiere Stavanger kommune og Rogaland fylkeskommune, og staten. Selvsagt kommer vi også å prøve å få med næringslivet på laget, sier Aavitsland, som velger å være optimist.

Aavitsland mener museet har et veldokumentert behov for å satse på rehabilitering og nybygg. Museum Stavanger består av ni museumsanlegg og 18 bygninger. Flere av disse anleggene preges av slitasje.

— Våre utredninger er for øvrig i samsvar med Rogaland fylkeskommunes museumsplan og ny kulturplan for Stavanger kommune, der det erkjennes et stort behov for investering i nye museumsbygg i årene framover, heter det i strategiplanen for Museum Stavanger som nå sendes til byens kulturpolitikere.

Styret i Must mener situasjonen er særlig alvorlig for Stavanger museum. Her kreves det omfattende fornyelse for å bli et moderne, framtidsrettet museum. Stavanger kunstmuseum sliter blant annet med plassproblemer og alvorlig bygningsmessig forfall.

Stavanger maritime museum har et sterkt behov for fornyelse etter 30 år. Nedre Strandgate 21 og Strandkaien 22 bør restaureres på grunn av arbeidsmiljøet for de ansatte og bygningsmessig forfall.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Lyse-dotterselsap avviklar teneste: – Har ingen alternativ

 2. - Vant til å omstille meg

 3. Renaa: – Fantastisk! Det er så kjekt å få så mange flinke kokker hit til byen

 4. Dødsulykke i Bodø: Politiet frigir navnet på omkommet Sandnes-kvinne

 5. SAS-streiken: Disse 16 Sola-flyene er innstilt tirsdag

 6. Nytt fjordcruise til Rogalands første vingård