Kunsten som kommer - årets nye utstillinger

Et helt blankt kunstår ligger foran oss. Her er noen anbefalinger.

Kunstgalleriet: Sebastian Lloyd Rees "All the News That´s Fit to Print" Han er invitert til å stille ut sammen med Kristin Austreid fra Kopervik. Deres utstilling har tittelen "Unge Lovende."
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Et ganske sikkert tips er at sommerutstillingene i Stavanger kunstmuseum og Hå gamle prestegard ender blant de mest besøkte dette kunståret.

Kitty Kielland er en stor satsing for kunstmuseet i Mosvannsparken, det samme gjelder Hå gamle prestegards utstilling om bier og honning, kunst og samfunn. "Power to the Bees," har åtte inviterte kunstnere fra Mexico, USA, Slovakia, Polen, Canada og Norge. Og er, i likhet med Kielland-utstillingen i Stavanger, kunstinstitusjonens eget prosjekt.

Hå gamle prestegard: Den kanadiske kunstneren Sarah Hatton bruker døde bier for å fokusere på den globale biedøden. Kunstverkene hennes symboliserer monokulturelle avlinger.Hun er én av flere internasjonale kunstnere på sommerens utstilling.-

Samtidig med biene, skal også Arvid Pettersen stille ut på Hå gamle prestegard i sommer. En separatutstilling som for mange alene er grunn nok til et kunstbesøk på Jæren.

Kunsthall Stavanger: Kiki Kogelnik, omtalt som "den glemte popkunstneren", lanseres som årets høydepunkt i kunsthallen på Madlaveien.

Prøv noe nytt

Både Kunsthall Stavanger, Stavanger kunstmuseum og Hå gamle prestegard har flere anerkjente, internasjonale kunstnere på programmet i år. Men det er ikke mindre imponerende at også de to kunstnerdrevne visningsstedene Studio 17 og Prosjektrom Normanns tilbyr visninger av internasjonal samtidskunst.

Begge disse galleriene har holdt det gående på henholdsvis Nytorget og i Stavanger øst i nærmere seks år nå. Vanligvis pleier dugnadsånden for ikke-kommersielle visningsstedersom dette holde i tre års tid.

Studio 17s styringsgruppe fikk 55 søknader til vårens program, til tross for at det som tilbys kun er et visningsrom og en anledning til å eksperimentere. Utstilleren står for monteringen og er selv vakt i åpningstiden. Sju kunstnere ble valgt ut, fra Sverige, Finland og Norge.

Kunstnerne bak Prosjektrom Normanns inviterer kollegaer til galleriet. Også her blir det i år en spennende blanding med visninger av tre norske, fire fra USA, og en gruppeutstilling med kunstnere fra Latin-Amerika

To lovende

Det private Kunstgalleriet på Madlaveien åpner det nye året med sine tredje "Ung Lovende"-utstilling. Denne gangen er det Sebastian Lloyd Rees fra Stavanger og Kristin Austreid fra Koperviks tur. Han bor i London, hun i Bergen. Han er representert av et anerkjent galleri i Irland og har deltatt på viktige kunstmesser. Dette er hans første utstilling i Norge. Kristin Austreid derimot, er alt er kjøpt inn av både Haugesund Billedgalleri og Statoil.

Kunstgalleriets første ung - lovende ble arrangert for to og fem år siden. Blant lokale kunstnere som har fått denne muligheten er Gunhild Moe, Suldal, som nå jobber mest som kunstkurator, samt Linda Karin Larsen, kunststudent i København og Kaja Cxzy Andersen, kunststudent i New York. Dessuten Erik Sæther Jørgensen, nå daglig leder i Galleri Opdahl.

Kunsthall Stavanger: Ingrid Toogood fra Stavanger er antatt med fotoprintet "Confident Expectations of something," (400x250 cm) på årets Vestlandsutstilling. Den åpner i januar, vises i Haugesund april-mai, og Stavanger i juni måned.

Lokale kunstnere

Kunstforeningene i Sandnes og Bryne har en rekke dyktige lokale kunstnere på sine programmer for 2017. Faktisk nesten bare kunstnere fra vårt distrikt.

Ruth Bersås, Fie von Krogh, Ingrid Haukelidsæter, Åsmund Haukelidsæter, Snøfrid Hunsbedt Eiene og Nils Eger stiller ut i Sandnes kunstforenings kube i KinoKinos lokaler i år. Fem av dem har separatutstilling.

De seks separatutstillingene i Bryne kunstforening er alle med kunstnere med lokal tilknytning. Linnea Calder stiller ut i februar, senere på året kommer Signe Christine Urdal og Tove Kommedal. Også Dan Skjæveland fra Kverneland og Njål Lunde fra Haugesund har utstillinger i Bryne Mølle i 2017. Som Marisa Ferreira, portugisisk kunstner som bodde i Stavanger noen år, for så å flytte til Oslo.

Verken Sølvberget galleri eller Galleri Opdahl i Stavanger har offentliggjort sine utstillingsprogrammer for 2017 ennå.

Publisert: