Rogaland Teater stenger dørene lørdag

Mandag trappes teaterstreiken opp, og dermed vil 64 av Rogaland Teaters ansatte være i streik. Tirsdag blir ytterligere en person tatt ut.

Ellen Math Henrichsen, direktør ved Rogaland Teater. Arkivfoto.
 • Jone Østebø
  Journalist
 • NTB
Publisert: Publisert:

Teaterdirektør Ellen Math Henrichsen sier til Aftenbladet at det ikke er mulig å drive teateret videre med et flertall av de ansatte i streik. Bare skuespillerne og noen få ansatte på billettkontoret og i administrasjonen vil være i arbeid etter helgen.

– Med opptrappingen fra mandag vil vi ikke klare å opprettholde verken prøver eller forestillinger ved teateret, og derfor stenger vi dørene lørdag. De siste forestillingene går fredag, sier Henrichsen.

Det ble heller ikke onsdag kveld enighet mellom Spekter og LO. Kulturstreiken, som hittil har pågått i over sju uker, vil nå trappes opp.

De ansatte som ikke er i streik ved teateret, vil ikke bli permittert.

– Nei, vi vil sysselsette dem innenfor de rammene som streiken tillater.

– Sparer teateret penger på streiken?

– Vi går i pluss, ja. Når nesten hele staben er i streik, har vi ikke de samme lønnsutgiftene, men vi har heller ikke billettinntekter.

Teaterdirektøren kan ikke svare på hvor mye teateret sparer per dag.

– Men hvis for eksempel streiken skulle vare fram til jul, vil det bli betydelig.

– Vi snakker om millioner?

– Ja.

Men streik og stenging av teateret er bare trist, understreker direktøren.

– Vi kan holde på til Dovre faller

– Begge sider synes det er trist at streiken fortsetter, og at det ble brudd i forhandlingene onsdag. Alle ønsker bare å drive med teater.

Creo-tillitsvalgt ved Rogaland Teater, Åsmund Skretting Austvoll og hans medlemmer har ingen planer om gi seg med det første.

– Det er en sterk streiketradisjon i dette landet. Vi kan holde på til Dovre faller. Vi gir oss ikke, så det er opp til arbeidsgiver å avgjøre det som skal til for at vi gir oss, sier han til Aftenbladet.

– Hvordan føles det å streike når kultursektor var klar for full åpning?

– Tidspunktet for streker understreker viktigheten av det vi streiker for. Vi hadde alle ønsket fulle saler, men det er leit at arbeidsgiver ikke gir seg, sier Austvoll.

Ingen planlagte møter

LO og Spekter har ikke planlagt nye møter om kulturstreiken torsdag. Forhandlingene kvelden før førte ikke fram.

– Det er opp til LO. Vi er klare, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter til NTB.

Partene i kultursektoren står fremdeles for langt fra hverandre i uenigheten om pensjonsordning. Etter at de nye forhandlingene som riksmekler Mats Wilhelm Ruland tok initiativ til onsdag, strakte seg utover kvelden, ble mange optimistiske med tanke på at partene ville komme til enighet.

Klokka 23 meldte likevel arbeidsgiverorganisasjonen Spekter at det heller ikke denne gang ble noen avtale mellom partene.

I alt 15 teatre og andre kulturinstitusjoner har på grunn av streiken ikke tatt del i gjenåpningen etter koronautbruddet. Nå spøker det for mange av de planlagte oppsetningene og tradisjonelle juleforestillingene over hele landet.

Etter den mislykkede meklingen onsdag trappes streiken ytterligere opp, og fra 25. oktober vil 1.100 kulturansatte ved scener over hele landet være tatt ut.

Sendte nytt tilbud

– Det er svært beklagelig og trist at partene heller ikke denne gang lyktes å finne fram til en løsning på denne streiken, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten i en pressemelding onsdag kveld.

– Vi har strukket oss langt i meklingen. Tilbudet fra arbeidsgiver er en løsning som ikke finnes. Dermed innfrir ikke tilbudet våre krav, sier forhandlingsleder Lise Olsen i LO Stat.

Spekter skriver at de etter sammenbruddet i forhandlingene onsdag kveld har oversendt et tilbud til LO Stat om at det fra 1. april 2022 innføres en livsvarig og kjønnsnøytral tjenestepensjonsordning.

– Ikke sett

– Jeg har ikke sett noe tilbud fra Spekter nå i kveld etter at meklingen tok slutt, sier Olsen til NTB.

– Vi krever en forutsigbar og kollektiv hybridordning med livsvarige og kjønnsnøytrale ytelser, sier Olsen videre.

Det er teknisk ansatte på, bak og over scenen, ansatte i verkstedene, i kostymeavdelingene og administrasjonen til teatrene som er tatt ut i streiken.

Streiken dreier seg om uenighet om pensjonsordninger. I 2016 ble fagforeningene ved kulturinstitusjonene enige med arbeidsgiverne om å midlertidig gå fra ytelsespensjon til innskuddspensjon. Fagforeningene ønsker nå en hybridpensjon, mens Spekter vil beholde dagens ordning.

Les også

 1. Flere forestillinger ved Rogaland Teater kan bli avlyst

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Julekort er en egen greie. Et år tok familien bilde i like julepysjamaser i soveromsavdelingen på Ikea

 2. Danmark bekrefter omnikronsmitte

 3. Helsearbeider forsøkt voldtatt på jobb

 4. Tidligere MDG-topp i Rogaland er ny leder i Grønn Ungdom

 5. Tore Renberg har fått korona: Utsetter turné

 6. Studie avslører hvorfor kaffedrikking reduserer risiko for demens