Kjent nazist funnet drept

Hans Olav Lahlum er historiker og forfatter. I 2010 debuterte han som skjønnlitterær forfatter med krimromanen «Menneskefluene».

BOK: Lovende start på ny krimserie fra andre verdenskrig.

 • Marit Egaas
  Stavanger
Publisert: Publisert:
Grade: 4 out of 6

Hans Olav Lahlum: «Sneen var ren». Krim. 268 sider. Cappelen Damm.

Historisk krim kan være kan være fra romertiden, middelalderen eller vår nære historie. Felles for disse bøkene er at det ikke finnes internett, mobiltelefoner eller DNA-spor. Til gjengjeld har etterforskerne ofte krevende samfunnsforhold eller rammebetingelser å forholde seg til.

Historikeren Hans Olav Lahlum har hatt stor suksess med serien fra 60- og 70-tallet om den unge politietterforskeren Kolbjørn Kristiansen og hans sylskarpe hjelper Patricia. I sin nye serie beveger han seg bakover i tid til andre verdenskrig og tar samtidig med seg en biperson fra forrige bok. Engly Martinsen var da en eldgammel tidligere politimann, som på tross av at han hadde minst én fot i graven, ga viktige bidrag til å oppklare saken.

Det er februar 1942 og Engly Martinsen er politietterforsker i Oslo, med den beryktede Jonas Lie som politiminister og den minst like grusomme Karl Marthinsen som nærmeste sjef.

Engly er i 40-årene, enkemann og har tre voksne barn. Mens han prøver å holde seg nøytral i forhold til den politiske situasjonen, har han en sønn som er frontkjemper og en annen sønn som er i England på hemmelig oppdrag, mens datteren bor i Oslo og er muligens aktiv i hjemmefronten.

Hans unge medhjelper Egil Larsen er medlem av NS, og det er de to som kalles ut når en framtredende advokat og kjent nazist blir funnet drept. Politiledelsen vil gjerne tro at det er motstandsfolk som står bak, men Engly etterforsker bredt, som han ville gjort før krigen.

Dermed er det flere muligheter, både blant nærmeste familie, forretningsforbindelser og bekjentskaper, samtidig som etterforskerne grubler over hvordan snøen utenfor offerets hytte kunne være helt urørt etter drapet.

Så skjer det et mord til, og det dukker opp en hevner fra fortida. Politiledelsen truer med represalier mot befolkningen dersom ikke morderen blir tatt.

Forfatteren beskriver en hverdag der krigens alvor og usikkerhet hviler tungt over befolkningen. Engly er en erfaren og tenksom etterforsker som i sin viktigste sak til nå må forholde seg til store etiske dilemmaer både på jobb og i forhold til sine nærmeste.

Forfatteren bruker tid for å få på plass rammene, tidskoloritten og stemningen fra krigsårene, og det lykkes han godt med. Etterforsker Engly framstår derimot litt vag og utydelig, og når historien får sin oppklaring, er det fortsatt mange løse tråder. Det samme gjelder forholdene i Englys familie.

Men det betyr at det er mye å utvikle videre i de neste bøkene i serien, der det er planlagt minst fire bøker.

Publisert:

Bokanmeldelser

 1. Ambisiøs og imponerende første bok i bebudet tri­logi fra ameri­kansk stjerne­for­fatter

 2. Politiroman om hvorfor noen dreper utsatte og sårbare barn

 3. Herlig forfriskende, frekt forførende og befriende absurd

 4. Norske julehefter i flertall – virkelige godbiter fra Stavanger

 5. Et samfunn herjet av bisarre og kvinneundertrykkende «verdier»

 6. Sprudlende flott roman

 1. Bokanmeldelser
 2. Bokanmeldelse
 3. Anmeldelse
 4. Hans Olav Lahlum