Ingen nye Michelin-stjerner til Stavanger

Mandag er den nordiske kokkeeliten samlet til Michelin-utdeling i Stavanger.

  • Thommas Husevik
    Thommas Husevik
    Journalist

Se utdelingen i reprise her:

Den kulinariske stemningen har så vidt rukket å legge seg i Stavanger etter forrige ukes Gladmatfestival, før det gastronomiske søkelyset på ny er rettet mot oljebyen.

Mandag kveld samles nemlig det ypperste Skandinavia har å by på innen mat og kokkekunst, til en særdeles gjev prisutdeling i Stavanger konserthus.

Da er det nemlig duket for selveste Michelin-utdelingen.

Til stede vil den internasjonale direktøren i Michelin Guide, Gwendal Poullennec være, for å presentere de nye nordiske stjernerestaurantene.

– Jeg er veldig takknemlig for at vi kan samle alle kokker og gjester fysisk i Stavanger i år, og at vi kan feire og hylle årets nye stjernerestauranter, kokkene og deres dedikerte team.

– Dette er en perfekt oppvarming til sommerferien i Norden, og vi håper at matentusiaster får muligheten til å oppleve den fantastiske gastronomien, utviklingen og kvaliteten som våre inspektører opplever år etter år, i denne delen av verden, sier han.

Vi fulgte utdelingen fortløpende i livestudioet vårt:

Sven Erik Renaa i Stavanger konserthus mandag.
Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
  • av Thommas Husevik
    DEL

    Dermed er prisutdelingen i Stavanger konserthus ferdig.

  • av Thommas Husevik
    DEL

    Vi har altså to nye tostjernere, 11 nye enstjernere og 5 nye grønne stjerner. Ingen nye stjerner til Stavanger.

  • av Thommas Husevik
    DEL

    Noma, Maaemo, Geranium og Frantzen er nå de fire restaurantene med tre stjerner i Michelin-guiden. Noma og Maaemo beholder dermed sine.

  • av Thommas Husevik
    DEL

    Da er vi snart ved veis ende. Men vi kan ikke runde av før vi tar for oss trestjernerne, sier konferansieren.

  • av Thommas Husevik
    DEL

    Wassim Hallal fra restauranten Frederikshøj blir kalt opp på scenen igjen for å motta Mentor Chef Award. En pris som belønner hans innsats med å lære opp yngre kokker.

    Wassim Hallal mottar pris. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
  • av Thommas Husevik
    DEL

    Mentor Chef Award skal nå deles ut.

  • av Thommas Husevik
    DEL

    Restauranten Frederikshøj i Aarhus i Danmark, ved kjøkkensjef Wassim Hallal i Aarhus, er den andre restauranten som tildeles to stjerner i kveld. Hallal tørker tårene idet han mottar den kvite frakken som bevis på to stjerner i Michelin-guiden. - Tusen takk til hele teamet der hjemme. Tusen takk, sier han.

  • av Thommas Husevik
    DEL

    Vi skal først til Finland, Helsingfors. Palace ved kjøkkensjef Eero Vottonen mottar to Michelin-stjerner i kveld.

  • av Thommas Husevik
    DEL

    Da skal vi over på tostjernene.

  • av Thommas Husevik
    DEL

    Det er er nå 38 restauranter i Skandinavia som innehar denne utmerkelsen. Fem nye mottar prisen i dag: Helsinki-restauranten Natura, Reykjavik-restauranten Dill, Trondheim-restauranten Jossa Mat&Drikke, Knystaforsen fra Rydöbruk i Sverige og Oxenstiernan fra Stockholm.

  • av Thommas Husevik
    DEL

    Nå skal straks årets "green star" deles ut, en utmerkelse som belønner bærekraft i restaurant-næringen.

  • av Thommas Husevik
    DEL

    Vinneren er Heidi Bjerkan og teamet hennes på Credo i Trondheim.

  • av Thommas Husevik
    DEL

    Da skal vi etter hvert over på tostjerne-utdelingen, men først "Welcome and Service Award". Her skal teamwork og profesjonalitet anerkjennes.

  • av Thommas Husevik
    DEL

    Da er vi ferdig med enstjernere. Altså ingen ny Michelin-restaurant i Stavanger.

  • av Thommas Husevik
    DEL

    Óx  i Reykjavik, ved kjøkkensjef Thrainn Freyr Vigfusson mottar en stjerne.

  • av Ola Myrset
    DEL

    Da er vi ferdig med enstjenere fra Norge og skal over til Island.

  • av Thommas Husevik
    DEL

    Ny stjerne til Norge og Oslo, hvor Hyde mottar en stjerne. Kjøkkensjef er Matthew North.

  • av Thommas Husevik
    DEL
    • Fortsatt i Norge. Bergen-restauranten Lysverket er tildelt en stjerne. Kjøkkensjef Christopher Haatuft. Som så mange andre av kjøkkensjefene her i kveld har også han med seg familien opp på scenen, hvor han mottar den kvite frakken som bevis på å ha mottatt Michelin-stjernen. - Etter noen tøffe år kan vi ikke ta noe av dette for gitt, sier Haatuft.
  • av Ola Myrset
    DEL
    Roger Joya før utdelingen Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

  • av Thommas Husevik
    DEL

    En stjerne går til Oslo-restauranten Schlägergården, ved Bjørn Svensson.

Sven Erik Renaa og restauranten hans Re-naa er en av to Stavanger-restauranter med stjerner i Michelin-guiden. Her fra utdelingen i 2020, da restauranten fikk sin andre stjerne.

Fra to til tre Michelin-restauranter?

Stavanger huser i øyeblikket to restauranter med stjerner i den prestisjetunge Michelin-guiden.

Re-Naa, som fikk sin første stjerne i 2016, før tallet var doblet i 2020, er den ene, og drives av Sven Erik Renaa.

Før utdelingen sier han følgende til Aftenbladet på spørsmål om hvorvidt restauranten venter å enten miste, eller få en stjerne:

– Jeg er ikke bekymret for å miste en stjerne, men tror heller ikke at vi får tre. Det er litt tidlig. Noma ventet i tre år på å få tre stjerner, og vi må også kunne vente litt til, sa han.

Roger Joya før utdelingen i Stavanger.

Sabi Omakase fra Pedersgata, som fikk sin ene stjerne tilbake i 2017, er den andre, og ledes av Roger Joya.

Hans nysatsing, Sabi Enso, er også i kikkerten til Michelin-inspektørene, og har hatt besøk av dem i år.

Til Aftenladet sier Joya at han ikke ser bort fra at det kan vanke en stjerne på den nye restauranten:

– Jeg er ganske spent. Vi har hatt en del besøk av inspektørene i begge restaurantene, tror jeg. De er jo veldig hemmelighetsfulle, og det er ingen som kan vite hva de tenker og bestemmer seg for. Men vi leverer så godt vi kan, og Sabi Enso holder samme høye kvalitet som Sabi Omakase. Begge steder bruker vi gode, lokale og nordiske råvarer og vi har dyktige ansatte. Jeg ser ikke for meg at vi ikke skulle kunne oppnå en stjerne til, sa Joya.

Les også

  1. – Jeg er ganske spent. Vi har hatt en del besøk av inspektørene i begge restaurantene, tror jeg

  2. Stavanger-restaurant anbefales i Michelin-guiden

Publisert:
  1. Aftenbladet ung
  2. Storby, Stavanger og Sandnes
  3. Restauranter
  4. Michelin
  5. Sabi Omakase