Mange kortfilmhåp fra Rogaland

Hele syv kortfilmer er nominert til årets Kortfilmfestival, som beskrives som en viktig arena for å bli sett og hørt i filmbransjen.

Skuespiller og nå regissør Rolf Kristian Larsen instruerer den viktige siste scenen i kortfilmdebuten som han nå er nominert for.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Det er veldig viktig å bli nominert som unge, for å vise seg fram. Festivalen er et møtested for hele filmbransjen, sier markeds- og presseansvarlig for Kortfilmfestivalen, Alexandra O’Neal.

– Så man kan rett og slett bli headhunta her?

– Ja, mange kjente produsenter ser hvert år over lista og tar kontakt med filmskapere de synes er interessante. Og det spesielle med vår festival er at vinneren av beste kortfilm blir vurdert av Oscar-komiteen. Det henger høyt, sier O’Neal.

Her er de lokale som kan vinne priser på årets Kortfilmfestival:

Zaradasht Ahmed: «Nowhere to Hide»

Stavanger-mannen Zaradasht Ahmed er nominert i kategorien Beste dokumentar. Her er en irakisk sykepleier utstyrt med kamera for å dokumentere krigen i Irak fra bakkeplan, etter at de amerikanske troppene er trukket seg ut i 2011. I fjor ble den kåret til verdens beste dokumentarfilm. Nå gleder han seg til å se hvordan den slår an her til lands.

– Det blir spennende. Det var en annerledes nominasjonsliste i år, med mye fokus på terrorister, Midtøsten og flyktninger.

Kortfilmfestivalen er en viktig arena, mener regissøren.

– Norge har et lite filmmiljø, og det kommer stadig flere flinke produsenter og regissører på banen. Festivalen er en fin sjanse til å drive networking og teambygging.

Stavanger-mannen Zaradasht Ahmed er nominert til beste dokumentarist på Kortfilmfestivalen.

Andrei Nekrasov: «The Magnitsky Act: Behind the Scenes»

Det har vært mye kontroverser rundt denne dokumentaren, som er produsert av Stavanger-selskapet Piraya Film. I fjor ble den forsøkt stoppet i Stavanger tingrett av den amerikanske investoren Bill Browder, som mener den inneholder uriktige og ærekrenkende opplysninger. Han truet også Kortfilmfestivalen med søksmål i fjor dersom de viste filmen. Filmprosjektet var opprinnelig i samarbeid med investoren, men filmskaperne vendte seg etter hvert mot ham fordi de mente at det han sa ikke var korrekt.

Les også: Oscar-håp for Piraya FilmLes også: Piraya aksepterer ikke Filmkrafts 250.000 kroner

Rolf Kristian Larsen: «Bitter Lemon»

Rolf Kristian Larsen, som man gjerne forbinder med filmkarakteren Jarle Klepp, har gått bak kamera for første gang og er nominert som regissør i kategorien Beste kortfilm. I kortfilmen «Bitter Lemon» møtes to gamle kamerater over et parti sjakk, og den ene har nettopp kommet ut av fengsel for noe de begge har gjort. Ifølge Larsen er det en fortelling om å gjøre et offer for noen, og om hva man da kan vente tilbake.

Les også: I debuten som regissør følte Rolf Kristian Larsen seg tidvis som en stresset far på vei til Dyreparken.
Skuespiller Kathrine Thorborg Johansen og regissør Rolf Kristian Larsen studerer en nyskutt scene. Fra innspillingen av den nå nominerte kortfilmen «Bitter Lemon Sjakk Matt» på Alexander Pub.

Fredrik Hana: «1985» med Kvelertak

Regissør Fredrik Hana er nominert i kategorien Beste musikkvideo for samarbeidet med Stavanger-bandet Kvelertak. Her sprenges toaletter, og møbler fyker ut av vinduet i det som skal være en kald og dystopisk framtidsfortelling.

– Vi følger karakterens avhengighet til å presse grenser, og til slutt, at han ikke klarer å se noen reelle konsekvenser av sine handlinger. Jeg ønsket å vise den fantastiske følelsen av å være en del av noe, men også farene ved å ikke tørre å ta et standpunkt – å bare svømme sammen med resten av strømmen, sier regissør Hana i en pressemelding.

Andre nominerte Rogalandsfilmer er Lena Helvik med dokumentaren «Maids in Cornwall», Stian Dale med musikkvideoen «Svart gull» og
Kjetil Alexander Gudmestad med kortfilmen «Carl Lange».

Publisert: