Rolf Norås gir seg som kultursjef

– Alt har en ende. Alt har sin tid, skriver Rolf Norås og takker for seg etter 20 år som kultursjef i Stavanger.

Publisert: Publisert:

Rolf Norås huskes gjerne best fra kulturhovedstadsåret 2008. Foto: Jon Ingemundsen

 • Magnus Kallelid
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Han har ett klart råd til den som blir ny kultursjef i byen.

– Skal du lykkes i jobben, er det en forutsetning at du er oppsøkende og går på små og store arrangementer, utstillinger og konserter. Det skjer så mye på dette feltet at det er umulig å forstå hva som rører seg bare ved å lese om hva som skjer. Det er en jobb som krever at du viser deg og er til stede, sier Rolf Norås til Aftenbladet.

I tillegg håper han at en ny kultursjef kan få til et løft for byens museum.

– Jeg vil ikke si at jeg har dårlig samvittighet for det, men byen trenger et museumsløft, og det er store rehabiliteringsbehov på det feltet. Det er mange gode visjoner, og her har byen et potensial. Jeg kom akkurat hjem fra Storbritannia, og det er imponerende å se hvordan de har tatt vare på historien i flotte museum, sier Norås. Det gjenstår også en del arbeid på registering og digitalsering av kunst.

– Først da får vi kontroll og oversikt over alt vi har, sier Norås.

Fredag erklærte Rolf Norås via Facebook at hans lange fartstid som kultursjef i Stavanger kommune er over.

– Jeg ble 67 år i januar og har kommet fram til at det var naturlig å gi meg nå. Jeg hadde en plan om å sette mitt stempel på den kulturplanen vi som vi jobber med. Vi er godt i gang, men den blir nok ikke ferdig før om et ett år, og det kan være en fordel at en ny kultursjef også får påvirke den, sier Norås.

Han synes det er kjekt å se tilbake på at han var med på å starte «Fiks ferrige ferie» som er et aktivitetstilbud for barn og unge i Stavanger kommune ferien.

– Siden 1992 har 30.000 barn og unge fått flotte ferieopplevelser, og vi har lykkes med å nå ut til alle, sier Norås.

Vil ikke spekulere i nestemann

Norås går offisielt av som kultursjef i juli, og nå lyser kommunen ut stillingen som hans etterfølger. Men rådmannen i Stavanger, Per Kristian Vareide, vil ikke spekulere i hvem det blir.

– Det er helt umulig å si. Vi venter på søknadene, sier Vareide.

– Hva må til for å få seg en jobb som denne?

– Det er en kombinasjon av flere ting. Du må ha den faglige bakgrunnen som trengs for å fylle en slik rolle. Og så skal du jo lede en kulturavdeling, så du må ha gode lederegenskaper.

Rådmannen trekker imidlertid fram Smartbyen Stavanger som en satsning den neste kultursjefen burde vært interessert i. Smartbyen er et initiativ fra Stavanger bystyre for å finne smartere og mer effektive løsninger på økende samfunnsutfordringer som økende urbanisering, voksende miljøproblemer, og også eldrebølgen.

– Det hadde vært kjekt om den nye kultursjefen er engasjert i det, for å profilere Stavanger som kulturby i framtida, sier Vareide.

Engasjert i Smartbyen

Også den avtroppende kultursjefen har vært engasjert i Smartbyen, og for å få kulturlivet trukket inn i prosjektet.

– De tyve siste årenes teknologiske utvikling har vært nesten ubegripelig. Forandring har avløst forandring i et ekstremt tempo. De neste tyve årene kommer det til å skje enda mer – enda raskere. For å forstå disse voldsomme endringene trenger vi artistene og kunstnerne mer enn noensinne, skrev Norås i Aftenbladet i februar. Han tok til orde for å få i gang en opplæring innen lyd og lys i skolene og universitetene. Norås vil også ha flere møtepunkter mellom kulturliv og teknologi.

– Der kan musikkprodusentene, videokunstnerne, droneflyverne, app-makerne, lydteknikerne og lysdesignerne få boltre seg og møte både nye samarbeidspartnere og kunder, skrev Norås.

Husket fra 2008

Men Rolf Norås er gjerne et navn mange forbinder aller mest med året 2008, da Stavanger var kulturhovedstad. Norås var programdirektør for prosjektet og oppsummerte selv kulturåret som en fin kobling mellom kultur og natur, og at man prøvde å «gi folk det de ikke visste de ville ha og ta sjanser.»

– Det er naturlig at jeg blir assosiert med 2008. Det var en spesiell prosess som bare skjer en gang i livet. I starten trodde folk at det å være kulturby handlet om et nytt konserthus eller en ny festival. Men etter hvert fikk folk større forståelse av det å være en kulturhovedstad. For meg personlig betydde det at jeg fikk et betydelig internasjonalt nettverk med kolleger i alle europeiske land, sier Norås.

Rådmannen hedrer den avtroppende kultursjefen.

– Han har vært en tydelig skikkelse i kulturlivet og er godt kjent for sine juletaler. Han har virkelig satt Stavanger kommune på kulturkartet, sier Vareide.

Det har ikke lyktes Aftenbladet å få en kommentar fra Rolf Norås selv.

Oppsummerte innhaldsrikt kulturårKultursjefen vil knuse 2008-myte
Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Gjestene vil aldri i si levetid gløyma bryllaupet til Kjersti og Stian Sletten frå Sandnes

 2. Leter etter John Olav med full styrke

 3. Her har hytte­salget doblet seg i sommer

 4. Steinar var veldig ensom. Løsningen han valgte, fikk mye større konsekvenser enn han hadde ant.

 5. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

 6. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

 1. Rolf Norås
 2. Stavanger
 3. Stavanger kommune
 4. Per Kristian Vareide
 5. Smartby