Opera Rogaland får mindre statsstøtte enn andre operaselskaper

Interessen for opera er stor her i distriktet. Likevel blir Opera Rogaland forskjellsbehandlet, ifølge selskapet.

Barberen Figaro og Rosina, den unge jenta som skal giftes bort, på scenen i Den Norske Opera i Oslo. I Stavanger synger Taylor Stanton rollen som Figaro, men på bildet er Joshua Hopkins barberen. Samantha Hankey står på scenen som Rosina også i Stavanger konserthus.
 • Eli Næsheim
  Eli Næsheim
  journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Der var størst rift om billettene til forestillingen « Barberen Figaro og Rosina» lørdag 11.november, men nå er også forestillingene mandag og onsdag uken etter borte. Nesten to tusen mennesker skal se vår lokale oppsetning av Rossinis humoristiske opera, med solister fra Operaen i Oslo, et stort kor satt sammen av Opera Rogaland, og hele Stavanger Symfoniorkester i orkestergraven.

– Folk ringte oss for å få billetter alt før salget åpnet. Mye forsvant på kort tid, så interessen er det ikke noe å si på, påpeker Karl Bøe Skogen, daglig leder i Opera Rogaland.

I Den Norske Opera i Oslo har «Barberen i Sevilla» gått for fulle hus i fire sesonger, nå står to forestillinger i desember og tre i januar på programmet. Den siste er i ferd med å bli utsolgt.

Den driftige barberen ordner opp. På dette bildet fra Den Norske Opera synger Joshua Hopkins i denne humoristiske operaen.

Grete Straume i Stavanger konserthus mener vi kan snakke om en operafeber. Markeds- og kommunikasjonssjefen påpeker at også Operagallaen i vår ble raskt solgt ut.

Klart at suksesser som Barberen gir billettinntekter. Men om disse skulle dekke utgiftene, ville billettene til denne forestillingen kostet det mangedobbelte av de 150 til 450 kronene folk betaler.

– Operaforestillinger er helt avhengige av offentlig støtte, i likhet med mange andre kulturtilbud, påpeker Bøe Skogen i Opera Rogaland. I budsjettet for 2018 er inntektene beregnet til 4 millioner, 2 av dem kommer fra billettsalget.

«Staten svikter»

Pengestøtten fra eierkommunene Sandnes og Stavanger, pluss Rogaland fylkeskommune, har kommet årlig siden starten i 2014. Men Opera Rogaland føler seg sviktet av staten. De andre regionale operaselskapene får atskillig større bevilgninger fra statsbudsjettet enn Rogaland.

– Hvis vi skulle fått det samme som dem, ville tilskuddet vårt vært på minimum 3,5 millioner, påpeker Bøe Skogen.

I Regjeringens forslag til statsbudsjett neste år, foreslås det en bevilgning på 1,045 millioner til Opera Rogaland. Mens eksempelvis Opera Nordfjord tilgodeses med 4,7 millioner, Opera Trøndelag 4,6, Opera Østfold nesten 6 millioner. Bergen Nasjonale Opera er en aktuell samarbeidspartner for Opera Rogaland, deres del av potten for region- og distriktopera fra staten neste år er 20 millioner.

– Hvorfor denne forskjellsbehandlingen?

– Vi får ingen begrunnelse når vi spør i departementet, svarer Karl Bøe Skogen, som sier at det eneste som skiller Opera Rogaland fra de andre, er at dette selskapet ble etablert senere. Og har dermed aldri fått samme mulighet til å vise at de kan prestere.

Det var stor stas da Opera Rogaland kom med på statsbudsjettet i 2016, etter to års drift. Normalt ville den første bevilgningen på én million doble seg raskt. Så har ikke skjedd, det er knapt snakk om å følge prisstigningen. Dermed ser det mørkt ut framover.

Stopp i 2019?

I mars neste år blir det igjen Operagalla i Stavanger og Sandnes. Og i november 2018 synges operaen «Tosca». Dette er et samarbeid mellom Opera Rogaland, Kilden i Kristiansand og Nordnorsk Opera i Bodø. Opera Rogaland er dessuten medarrangør til musikalen «Billy Elliot» som har premiere i Sandnes kulturhus i januar.

– Vi klarer oss ut neste år, men 2019 er usikkert. Vi skulle ha vært i gang med planleggingen av dette året, men har ikke penger til det, sier Skogen.

– Hva gjør dere nå?

– Statsbudsjettet for neste år er ikke vedtatt og vi har avtalt et møte med kulturpolitikerne på Stortinget, og skal også treffe Rogalandsbenken. Vi vet at vi har støtte fra Arbeiderpartiet, nå gjelder det å legge et politisk press på de andre partiene, ikke minst Venstre og Kristelig Folkeparti.

Les også

 1. Snart klart for helaften opera

 2. Opera Rogaland håper på mer drahjelp fra staten

 3. Ap sier de ville gitt mer til rogalandsoperaen

Publisert:
 1. Stavanger Symfoniorkester
 2. Sandnes kulturhus
 3. Rogaland fylkeskommune

Mest lest akkurat nå

 1. 950 nye smittede på Nord-Jæren

 2. Unge menn uten førerkort krasjet inn i gjerde på Jåttå

 3. Smittevernoverlege: – Kan bli en fin vår og sommer, men ny bølge til høsten

 4. Magne surfer på en ustabil kobberlinje

 5. Borgli testet banesykling: - Hjelmen knuste momentant

 6. Staten kan ikke betale for alt