Kvelertak er G9ale

Til og med bankfolk med dress og slips liker riffsnadderet fra Kvelertak. Neste steg er debutplate og verdensherredømme.

Publisert: Publisert:

  • Leif Tore Lindø
    Journalist
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Bankstipender til musikere har en tendens til å helle i retning celloer, fioliner og klassiske sangere. Men 2009 er definitivt Kvelertaks år, og de stakk av med full pott da SR-bank tirsdag kveld delte ut sitt G9alt-stipend for 2009. Her er et utdrag fra juryens begrunnelse:

«Uten om noen få kroner fra frifond har bandet investert egne penger i turneer med band som Skambankt og Silver, og bygget seg opp som et av de bedre livebandene i landet helt på egenhånd. I løpet av høsten og vinteren 2009/2010 går bandet i gang med innspilling av sitt debutalbum. Kvelertak har gått i bresjen for å sette Stavanger på både det nasjonale og internasjonale rockekartet igjen. Kvelertak tar i bruk det norske språket, og i enkelte tilfeller den nordiske kulturarven hvor norrøn mytologi blir satt i en moderne kontekst i bandets tekster.»

Alle piler opp

I forrige uke signerte de platekontrakt med Indie Recordings, og Aftenbladet snakket med bandet rett før de signerte papirene.

— Joda, vi er på en bølge. Det begynner å ligne en hype, og det er bra. Folk har forventninger. Ingenting er bedre, sier vokalist Erlend Hjelvik.

Siden oppstarten i 2007 har de spilt konserter. Mange konserter. Et underskuddsprosjekt av dimensjoner. Men responsen var god, og de fortsatte. Zoom ble vunnet, Bylarm, Øya-festivalen og Roskilde ville ha dem og de har turnert Norge rundt med Skambankt og Silver. Finale i Urørt er det blitt, og ikke minst har de skapt et navn for seg selv.

— Nå kan vi til og med ta noen kroner for å spille. Kanskje vi ikke lenger trenger å sove på gulvet til folk vi treffer på nachspiel etter konsertene, sier Bjarte Lund Rolland. Alt dette, pluss altså 50.000 kroner fra etablisimentet, kommer før de har gitt ut debutplata. Snart kommer den også. Kvelertak signerte nylig en verdensomspennende platekontrakt med Indie Recordings og slipper sitt debutalbum i løpet av 2010. Albumet spilles inn hos Kurt Ballou fra Converge i hans Godcity Studios i Boston i løpet av fem uker i februar. Det er nok en drøm som går i oppfyllelse.

I skyene

- Dere har brukt et år på å bygge fallhøyde?

— Tja, vi har vel bare spilt konserter som folk har likt. Vi tror det er måten å gjøre det på. Å bare slenge ut et album uten at folk vet hvem du er en ikke så lurt. Nå har vi fått en skikkelig drive, så får vi bare lage en god plate, sier Hjelvik.

Det neste store målet, i tillegg til albumet, er å få være med et stort band som oppvarmere i Europa eller USA. Det neste kalenderåret er ryddet for å satse.

— Nå er vi litt i skyene. vi har tross alt opplevd ting vi bare har drømt om. Men ingen av oss forventer at det eksploderer på første forsøk. Samtidig er vi inne med alt. Dette skal gå veien. På sikt går vi for verdensherredømme, sier trommis Kjetil Gjermundrød.

Flere vinnere

SR-bank delte ut flere stipender. her er de andre vinnerne, som fikk 25.000 kroner hver:

Ad Lib (musikk, Stavanger)

Fredrik Sundsteigen Hana (film, Stavanger)

Guro Tveitnes (musikk, Jørpeland)

Hege Orstad (musikk, Bryne)

Ingrid Økland (musikk, stavanger)

Johnny Vatland Øvstebø (kunst/håndverk, Sokndal)

Kristian Oma Rønnes (musikk,Stavanger)

Leif Jone Ølberg (musikk, Stavanger)

Line Robberstad (forskning, Stavanger)

Publisert: